Er zijn niet zo heel veel mannen die Boudewijn heten. Maar toevallig wel mijn buurman, en de voormalige koning van België. Maar we hebben in Nederland slechts één zanger die zo heet: Boudewijn de Groot.
De betekenis van deze naam is – volgens Google – wisselend: stoutmoedige vriend of onbevreesde vriend. En zo kennen we hem. Als beroemde protestzanger. Niet bevreesd het gezag en autoriteit protestvol te bezingen. Wie kent niet “Mijnheer de President” en het vrolijke hallucinerende “Land van Maas en Waal”?
Boudewijn is echter op zijn 72ste een nieuw leven begonnen. Zijn oude liedjes kleven nog zodanig aan zijn naam dat hij ook tijdens dit nieuwe repertoire het publiek steeds maant, dat er echt geen oude stuff voorbij komt. Wat het publiek niet weerhield om oude nummers te roepen.
Eega en ik hebben de gok gewaagd en gingen naar zijn nieuwe concert: “Achter glas” naar de titel van zijn cd van vorig jaar. Voor de zekerheid heb ik een dag van tevoren wat nieuwe nummers op You Tube opgezocht. Mooi ingetogen werk. Poëtisch en zeer precies geformuleerd. Protest ver te zoeken, maar meer inkeer en nostalgie. Meegegroeid met zijn jaren.
Opmerkelijk kwiek en fit besteeg hij het podium. Zijn oudste zoon Marcel op de gitaar en twee andere uitstekende bandleden: Nick Bult op toetsen en Wilbrand Meischke op bas. De muziek en de tekst grijpt je bij de strot. Heel melodieus en een mooie afwisseling van ingetogen met wat steviger werk. Echte luisterliedjes, waarvan ik de teksten nog eens wil nalezen op zijn fanpagina. *Klik*
Zijn zoeken naar zijn roots in Nederlands Indië becommentarieerd hij met: daar ga ik echt niet naartoe. Het titelnummer “Achter glas” verwijst naar de foto van zijn vader, ingelijst, en die van zijn moeder die hij als baby is verloren in een Jappenkamp. Hij heeft er zijn eigen foto naast gezet.
Boudewijn: onbevreesd is hij zijn spiksplinternieuwe carrière begonnen. Zijn naam indachtig. Niet zwijgend. Met toch nog één knipoog naar het verleden: “Tante Julia” kwam als uitsmijter. Het dak ging eraf! En de deuren van de concertzaal gingen gelijk open.
Ghi Ghi …..dat jeugdsentiment 72 kan worden!!!!
Prachtig toch!
Ja Ben geweldig mooi!
XXX
Inderdaad heeft hij zijn jeugd in Wassenaar doorgebracht, als zoon van een gemeenteambtenaar. Zijn bekendste boek over Wassnenaar is ‘Weerzien’.
Dank Jan voor deze aanvulling! En zo komen we ver, zo met elkaar.
Hij was inderdaad geweldig.Ik heb hem na het concert gesproken en zei hem,dat ook hij een trauma bij ondergetekende heeft achtergelaten:een postief trauma!De man achtervolgt mij al mij gehele leven (1960;eerste succes Boudewijn 1964) en ik kan er alleen maar blij om zijn.Toen ik met hem uitgepraat was zei:nog veel plezier……………met je trauma!
Zo leuk Erik om jullie daar te treffen! Wat een leuke manier om Boudewijn een groot compliment te geven… Positief trauma. Dat je nog maar veel van dit soort trauma’s mag oplopen en beleven!
Volgens mij heeft Boudewijn Büch vroeger ook op de Bonaventura in Leiden gezeten
Dat had ik kunnen googelen natuurlijk
Heeft Boudewijn Büch ook niet in Leiden gewoond?
Als ik goed ben ingelicht heeft hij op de Bonaventura gezeten!
Ik had natuurlijk, ook even junnen googlen
Ook een beroemde Boudewijn… Volgens eega komt hij van oorsprong uit Wassenaar deze Boudewijn Büch. Eega heeft nog met zijn moeder daar samen gewerkt. die haar eigen naam gebruikte.