Druk

Gisteren kwam ik op Twitter – jawel heerlijk medium – de volgende uitspraak tegen: #omdenken: hoe tolerant is de gekleurde mens tegenover de blanke mens? Coole manier om de boel om te draaien. Van hoe groot is de druk op de blanke mens omdenkend naar de flexibiliteit van de tintjes-meer?

Druk, drukte zwarte Piet, racismeMet behoorlijk wat opluchting zag ik gisteren in Katwijk een hele stoet Zwarte Pieten. De een nog breder lachend en zwaaiend dan de ander. Met vóór ons een tijdelijk hek konden we het goed gadeslaan. Geen Sint te bekennen, maar hou me ten goede, die was misschien op de kop van de stoet gesitueerd. En als uitsmijter op een open kar van P. van der Niet, waar eega direct Piet van der Niet van maakte – vat je hem – een waarlijk Pietenensemble. Met muziekinstrumenten wel te verstaan. Zeer geconcentreerd en bevlogen bezig met de aloude liedjes.

Geen politie, geen demonstrant te bekennen en zo heurt het ook. De aanwezige kindjes ietwat geïntimideerd en vol van het grote moment. Hek weg. En wij vervolgden onze weg. Opgelucht dat dit ook nog kan in Nederland. Katwijk is niet onder de druk bezweken. Alsof er geen druk ooit geweest is. En de route was wel drukbezocht.

Ik snap de heisa niet, vat het echt niet. Al een lang levenlang met de Sinttraditie geleefd. En – eerlijk waar – geen moment een associatie gehad met slavernij. Met onderdrukking. En niet uit hoofde van blinde arrogantie, maar vanuit de slavernij-richting is nooit de bedoeling geweest. Kort geleden nog een hele geschiedenisles gelezen vanuit diverse invalshoeken over de mogelijke ontstaanswijze van deze lange traditie. *Klik*

Maar jee wat is er al veel geschreven over Zwarte Piet en de druk op de blanke mens die beticht wordt van racisme. Je schijnt onze multiculti samenleving af te zweren als je voor Zwarte Piet bent. Maar die druk laat ik me toch niet aanpraten.

En dan eindig ik met de aanvangszin, want dat verdient die mooie omdenkzin wel: hoe tolerant is de gekleurde mens tegenover de blanke mens?

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Druk

  1. Gisteren bij mijn oude tante Wettie geweest in Rijswijk en ook bij haar thuis hebben we een kleine discussie gehad over zwarte Piet en de intolerantie van een paar mensen die denken dat zij het weten.Natuurlijk heeft ook Nederland in het verleden mee gedaan aan de slavernij,maar dat is honderden jaren geleden geweest. Ik was er toen niet bij en ook de kinderen die nu uit kijken naar dit kinderfeest,waren er niet bij.Laten we gewoon genieten van dat wat er gebeurd op de dagen rond 5 december.

    • Ja klopt Geert, maar gelukkig is het geen bewaarheid geworden dat Zwarte Pieten in elkaar gebeukt worden. Daar hoorde ik vorige maand iets van. Kreeg acuut de neiging me om te kleden… 😉

  2. Helemaal eens, niks zwart denken, gewoon genieten van het feest. Jarenlang mijzelf met zwarte schmink onkenbaar gemaakt, alleen zoon herkende mij aan het horloge. Vele generaties van collega’s tijdens mijn werkzame leven(minstens 35 keer zwarte Piet geweest) plezier laten beleven. Goed gedaan Loes “omdenken is het devies.

  3. Tja,de wereld wordt steeds zieker.Mensen menen zich te herkennen in een persoon,die niet bestaat,ja,eigenlijk een wandelende stripfiguur is,en zijn zelfs beledigd!Moeten we binnen een paar jaar ook vrezen voor een opstand van de eenden,omdat ze zich te kijk voelen gezet door Donald Duck??Verder is discriminatie niet echt een wit “ding”,hoor.Probeer maar eens als individuele (betalende!!)tourist een land als Jamaica uit.Het zal je nog lang bijblijven!!

    • LOL opstand der eenden! Zou wel mogen met de 8000 geruimde eenden in Barneveld die niet ziek bleken. En ja in Tunesië werd ook schande gesproken door Tunesiërs over een gemengd nederlands paar. Discriminatie hoop ik niet aan mee te doen, maar is idd van overal en altijd. Van Jamaica wist ik niet. Vertel….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *