Er zijn nemers en gevers, leiders en volgers, volg je mijn redenatie? Dan ben je nu een volger, al hoef je niet direct een echte volger te zijn. Als het goed is, is er balans bij je in geven en nemen. En helt het een wat meer over dan het ander. Of met verschil in tijd, de ene keer nemer de andere keer gever.
Geven kan best minder zichtbaar zijn. Je kunt geven en het is jammer als dit niet aankomt. Zoals degene die aandacht geeft, een actieve prater nodig heeft. Die zijn gedachten dan weer geeft. En die de aandachtvolle weer tot zich ‘neemt’. En er hopelijk wat mee doet en dan weer feedback geeft. Actie en reactie. Balans in geven en nemen.
Mick Jagger is zeer zichtbaar tijdens zijn concerten en geeft alles van zichzelf, het publiek geeft applaus, bewondering en zingt mee. De bandleden, minder zichtbaar maar onmisbaar, volgen en leiden om de beurt. Prachtig!
Zelf grootgebracht in geven, was het ergens in mijn leven Schluss. Lang geleden gelukkig. Jazeker een mens kan zich leeg geven. Zodat er niets meer overblijft. Met een jaar op de bank als gevolg. Om weer bij te tanken. De reserves weer op te laden. Mijn energie weer op peil te krijgen. Dat flesje waardevols om mee te kunnen draaien in de maatschappij. Om te leven en niet alleen te overleven. En nog steeds heb ik oplaadtijd nodig bij tijd en wijle.
Er zijn nemers en gevers, leiders en volgers, maar als het goed is ben ik van beiden nu een beetje. Want nemen is ook een kunst, ontvangen is ook een kunst. En in gezonde relaties is de boel verdeeld. Leiderschap geven kan ook natuurlijk, maar aan de huidige regering zien we hoe de krachten daarin kunnen veranderen. Al hou ik me verre van een waardeoordeel.
Er is niets mis met geven. Sterker: het is prettig om te geven. Aandacht te geven. Spullen te geven. Je gedachtegoed geven. Zelf ben ik blij mijn ‘moestuintjes’ van de actie van mijn grootgrutter aan mijn buurmeisje te kunnen geven. Daar is ze wel zo blij mee, dat het een genot is om te geven. Mijn stemming wordt er beter van.
En nu zet ik jou als lezer in het zonnetje: dank dat je regelmatig mijn spinsels leest. Een aantal zelfs regelmatig reageren. Nemer en gever. Als blogger heb je lezers nodig. Zonder lezers geen echte blogger. Ik geef jou nu iets. Kun je dit bedankje accepteren?
Ik accepteer je bedankje Loes al was het maar om jou te bedanken voor je inzet
LOL leuk en jij weer dank voor je complimentje! 🙂
Het leven is geven en nemen. Vaak geeft ‘geven’ meer voldoening dan nemen. Nemen kan soms kwetsbaar voelen. Ongemakkelijk. Maar het is zeker van belang dat er een balans is.
Lastig hè soms: leren ontvangen. Ja misschien is dat het, dat het kwetsbaar kan voelen. Dank reactie! 🙂
ik GEEF je nu een bedankje voor deze leuke overdenking.
en NEEM je bedankje graag aan.
xxx Broertje
En hierbij NEEM ik deze reactie weer dolgraag aan Ben! 🙂
Er zijn volgens mij inderdaad wel geboren gevers en ontvangers….De gevers staan meestal in een beter daglicht,maar zeiden de Grieken al niet,duizenden jaren geleden,dat ontvangen moeilijker is dan geven??Hoe dan ook,iedere gezonde gever moet toch ook een keer bereid zijn te ontvangen.Immers,dit geeft toch aan dat de gever zijn “werk” niet voor niets gedaan heeft?En daarbij,het is toch voor de ontvanger wel zo gezond om te erkennen wat de gever allemaal gegeven heeft.Of wilde hij eigenlijk helemaal niet ontvangen en heeft hij zich geschikt in de nukken van de gever??In dat geval hebben beide partijen gegeven en uiteindelijk beiden niets ontvangen….Naar eigenlijk,hè?
Doel je op een speciale gebeurtenis Erik? Benieuwd! Maar inderdaad is ontvangen ook niet altijd even makkelijk. En toch zo essentieel. Dank!
Nee,ik denk niet aan concrete gevallen,Mindel.Maar soms,en dat weet jij ook,wordt je bedankt voor iets,wat je in de ogen van een ander gegeven hebt,terwijl je in je eigen ogen niets gegeven hebt en vice versa.Toch een interessant fenomeen.Je komt hier uiteindelijk op het punt wat je doet/geeft en hoe de ander dat waarneemt.En soms is dit voor de doener/gever moeilijk te verteren,maar vaak wel doorslaggevend……
Klopt ja grappig en goede aanvulling, dat je soms niet bewust bent iets te hebben gegeven. Terwijl de ander dit wel zo ervaart! Bespreekbaar maken als et niet lijkt aan te komen? 🙂 Dank Erik!