Organisch langzaam

Zwarte Piet, Sint, Boeman, Organisch langzaamDe Zwarte Pietendiscussie maakte nogal wat los. Zo kreeg ik veel reacties op mijn vorige blog waaronder één die ik je niet wil onthouden: laat Zwarte Piet organisch langzaam evolueren! Prachtig woord zeg – organisch langzaam – en als toevoeging, dat Zwarte Piet van de grote boeman ook niet in één generatie de lolbroek was, die hij nu is. Als waarlijk helper van de kindervriend Sint. Sint heeft overigens generaties hiervoor ook heel wat kinderachterwerkjes bewerkt als je de plaatjes van vroeger mag geloven, zou ik dan als noot willen toevoegen.

Een andere reactie was een verontwaardigde dat er zoveel leed is op dit moment, waar amper over geschreven is. Klopt en hoe triviaal zijn we dan in ons koude kikkerlandje? Korte lontjes hiero en snel aangebrand. Van een kinderfeest een heel racismeprobleem maken, dat daardoor alleen maar wordt verscherpt.

Zwarte Piet, boeman, Sint, organisch langzaamIk voel wel wat voor dat organisch langzame. Dank tipgever! De hetze, de aanscherping, blijkt wel met de mond, of schrijvenderwijs, beleden, maar in een enkel geval slechts tot verandering te leiden. Of is het lijden? Lijden we aan die snelle en abrupte hetze? Mmm ik heb gespeurd naar Pieten in de reclames en advertenties, maar nee hoor, geen enkel bedrijf wil daar zijn – zwarte – handen meer aan branden. Piet lijkt verdwenen in de media. Piet lijdt dus wel. Aan negering en achterstelling.

Gelukkig is Piet wel in het straatbeeld, alsof er nooit een hetze is geweest. En van in elkaar getimmerde Pieten heb ik – opgeluchterwijze – nog niet gehoord. Maar soi, Nederland gaat over tot de orde van de dag. Met hopelijk zeer veel Zwarte Pietjes aankomend weekend met het traditionele vrolijke gezins-kinderfeest.

Organisch langzaam: we zullen volgend jaar wel verder zien. Procesmatig.

10 thoughts on “Organisch langzaam

  1. In Nederland willen we altijd roomser dan de paus zijn, maar wel alleen over de dingen die ons uitkomen. Ik ben het trouwens helemaal eens met de stelling: tradities zijn helemaal niet statisch maar bewegen met de maatschappij mee. De discussie zal wel bijdragen aan dat evolueren, maar wat mij betreft zijn er inderdaad belangrijker dingen om aan te pakken, ook als het om racisme gaat. Te denken valt aan discriminatie op de arbeidsmarkt. Doen we daar zoveel aan?

  2. Sinterklaas en zwarte Piet, wie kent ze niet, is een liedje wat je regelmatig hoort op de radio. Denk ik daar wat dieper over na dan kennen vele mensen niet de bedoeling van dit lied. Ik heb het al vaker gezegd,gewoon een feest voor iedereen. Op de Bounty eilanden Curacau,Bonaire word het gewoon gevierd en lopen er zwarte Pieten rond,geschminkt en wel. Maar we mogen allemaal een mening hebben,maar moet dat in het bijzijn van de gelovige kinderen????.Geniet gewoon van de blije kinderen die verwachtingsvol naar de komst van de goedheiligman en zijn zwarte vriendjes uitkijken.

  3. Pieten aan het lijden? Nee hoor, de beste brave pepernoten ronddelende hulpjes van de Sint, bepalen een nieuwe strategie. Nog even en je vind de Pieten alleen maar op de boot van de Sint en niet meer op straat, want daar zijn ze niet veilig.

  4. Organisch is m.i. de enig juiste weg, maar langzaam zou er nu wel eens af mogen – vooral omdat het niet om (het verdwijnen van) zwarte piet gaat, maar om (het verdwijnen van) racisme. Racisme c.q. jezelf meer voelen dan een ander zou met een organische rotvaart moeten veranderen in respect en begrip voor elkaar.

    • Komisch gedicht Harrij met de juiste ondertoon! Heel goed… 🙂
      Persoonlijk vind ik dat die leuke, jolige, zwarte piet, niets met racisme van doen heeft.
      Dat racisme wordt ontmanteld: prima!

      • Persoonlijk heeft die jolige zwarte piet voor jou (en voor mij) ook niets van doen met racisme, omdat jij en ik het voordeel hebben blank te zijn.

        E.e.a. werd mij nog duidelijker bij het zien van de docu ‘zwart als roet’ van Sunny Bergman, waarin mensen getest werden in hoeverre ze onbewust een beter/betrouwbaarder beeld van witte dan van donkere mensen hebben. Zie op uitzending gemist: http://www.npo.nl/2doc/01-12-2014/VPWON_1226620

        Uit de docu wordt ook duidelijk welke mensen WEL vinden dat de jolige, domme, diklippige, onderdanige zwarte pieten met racisme te maken hebben – te weten de mensen die GEEN blanke huid hebben.

        • Zoals al eerder iemand in een reactie hierop meldde: in Jamaica wordt de blank-man zwaar gediscrimineerd.
          Racisme kent geen kleur.
          Niet ter vergoelijking, maar lang, lang geleden werden onderdanen in Afrika door hun stamhoofden uitgezocht om ‘uitgezonden’ te worden. Als slaaf ja. 🙁
          Laten we de discussie hiermee maar sluiten. Volgend jaar zien we ‘organisch’ wel weer verder.
          Hartelijke groet!
          Loes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *