De aanhef van een mail kan heel persoonlijk gemaakt worden, en aan de leuke reacties op de column Aanhef te oordelen, heel creatief gemaakt worden. De aftiteling, oftewel het onderschrift, oftewel de handtekening, kan echter ook een relatieverklikker zijn. Want een relatieverklikker kunnen beide zijn. Hoe persoonlijker de band hoe meer creabea er vaak bij komt kijken. Bij mij althans. En ook in mijn omgeving.
Met vriendelijke groet is de neutrale vriendelijke. Altijd goed. Vaak ook al als standaard handtekening ingegeven, die automagisch tevoorschijn komt. Leuk wordt het als zo iemand daarboven nog even een lieve groet intypt. Kijk, dat kan verwarrend zijn, maar is wel een relatieverklikker. In deze relatie, die een werkrelatie kan zijn, voert het collegiale de boventoon.
Allerlei afkortingen worden tegenwoordig ook gebruikt, in de haast er snel vanaf te zijn. Mvrgr al of niet met interpunctie. Zonder interpunctie lijkt de tijdsdruk de afzender ernstig te hinderen. De ergste, hoewel vaak niet zo bedoeld, vind ik Gr. De afzender bedoelt er kennelijk groet mee, maar ik kan het niet helpen er boosheid of balen in te zien als grrrrrrrrrrrr.
Zelf onderteken ik vaak met allitererende letters. Maar alleen aan degene die dit begrijpt, en me lief is. Is het de eerste keer, dan wil ik het nog weleens tussen haakjes voluit schrijven. Allitererende letters? Ja LL en voluit: Liefs, Loes. Ik doe dit slechts één keer, en neem gevoeglijk aan, dat de ontvanger het hiermee een volgende keer begrijpt. En stuur dus daarna de verkorte versie. Daar heb ik zelden een vraag op gekregen. Maar dat zegt natuurlijk niet alles.
Bij singles-mails aan een mogelijk toekomstige relatie, ligt de aanhef en handtekening heel precair. Je schrijft dan toch echt niet meteen: Liefs.
Hoe vrolijker ik ben, hoe joliger de aanhef en de handtekening. Hoe creatiever ik word. En dat zie ik vaak terug bij anderen. Al is er uiteraard niets mis met meer vormelijke versies. Het ligt er ook aan of je plezier hebt in schrijven, of dat je daar wat meer moeite mee hebt.
De aanhef en de handtekening: echte relatie- en ook: stemmingsverklikkers!
Ha die Loes,
We missen je “sterke verhalen”, hoop dat het goed met je gaat.
Hartelijke groeten,
Helemaal mee eens: Gr. als afsluiting is vaak een afknapper,
alsof iemand niet voldoende geïnteresseerd is en nog niet eens de moeite
wil nemen een paar extra letters op te schrijven. Ahum, hoop niet dat ik ooit
in de verleiding ben geweest dit te gebruiken en anders zal het vanaf nu niet
meer gebeuren.
“Liefs” kan soms heel troostend werken, net dat beetje meer aandacht teruggeven
aan de geadresseerde dan de normale hartelijke groeten.
Jeetje, ben in verwarring, hoe nu te eindigen….groet dan maar…
lieve loes,
wat Goed, dat Gr er nu uit gaat, want het is niet Goed Gegroet…grrrrr
wat bijzonder, dat je dit aankaart en fascinerend, dat het zo ontzettend belangrijk is, ik lees jouw prachtige schrijven nadat ik een mail had verstuurd als reactie op een druk heen- en weergemail: het onderwerp als aanhef en als afsluiting… “wordt vervolgd”, met veel plezier klikte ik op verzenden.
er gaat wat door je heen als je met de juiste aanhef begint: hoe begr…oet je de ander en hoe sluit je af, hoe neem je afscheid voor het moment, tot de volgende ontmoeting.
dank voor iedere keer weer een blokje lieve Loes,
de allereerste en -laatste gr(oningse) gr(oet) van Nel
tot snel
In de meeste gevallen houd ik het neutraal.Dus geen aanhef,maar slechts de naam.
Soms wel eenaanhef, voor intimi natuurlijk, zoals hallo ouwe rukker of goeiedag ouwe struikrover.
Relatieverklikken doe ik ook wel,maar dan schrijf ik meestal een mailtje naar het slachtoffer, zoals: Beste Truus, weet je dat manlief buiten de pot piest.
Volgens goeie informatie is ie intiem met je overbuurvrouw. Ja, dan werkt de relatieverklikker perfect, NIET DAN???
Veel succes,
B.Bollo.