Schoon recyclen?
Laatst kreeg ik het compliment dat ik zo schoon recycle. Oeps, bij navraag bleek mijn ex-vriendje te bedoelen dat ik mijn overgebleven resten kaarsvet en kaarsstompjes zo netjes inlever bij hem. Hij maakt er prachtige gietkaarsen van. Deze resten worden nogal eens vol lucifers bij hem ingeleverd.
Netjes: dat klopt inderdaad, want ik heb een schaal met drie kaarsen. En de lucifers die ik ervoor gebruik leg ik in een hoekje van de schaal apart. In de winter wanneer ik veel meer kaarsen brand dan nu in de zomer, wil dat nog weleens een hele berg worden. Die ik dan weer apart weggooi.
Prangende vraag
Nou roept zo n compliment van schoon recyclen wel vragen bij me op. Ik ben er namelijk eens op gaan letten. Het werd in mijn hoofd een belangrijke, prangende vraag.
Kijk, geen lucifers laten zwemmen in het kaarsvet dat daarna stolt is één ding. Maar we recyclen tegenwoordig ongemerkt steeds meer en meer. Spelenderwijs is dit erin ingeslopen, in het dagelijkse leven. En is ook hoogst noodzakelijk.
Weggeefhoek
Overtollige spullen zet ik op de foto en plaats op Facebook met hopelijk een aantrekkelijke beschrijving. Met daarbij verplicht door de betreffende Weggeefhoek, zoals dit zo mooi heet, de wijk waarin ik woon. Zodat de mogelijke ontvanger weet of het niet te ver weg is.
Nou denk je dat de ontvanger altijd een minvermogende is? Ik kan je uit de droom helpen, hoewel dat wel regelmatig het geval is. En dan geef ik graag. Ik ben altijd nieuwsgierig naar het verhaal achter het ophalen van juist dit schone of zelfs vuile voorwerp. Dus probeer ik dat verhaal er bij de voordeur uit te peuteren. Dit levert interessante gesprekken op. Al is men soms ook te gehaast of schaamtevol om gratis spullen op te komen halen.
Schoon recyclen
Terug naar schoon recyclen. Daar begon ik mee. Met de kaarsen. Maar hoe doen we dat met glas bijvoorbeeld? Moet elke jampot eerst afgewassen? Ik noem maar wat. En ik weet nog altijd niet of ik het dekseltje er wel of niet op mag laten. En het etiket eraf moet weken?
Van de week was eindelijk ons glazen peperpotje leeg. Ik stond in dubio: betekent schoon recyclen dat ik de plastic dop ervan af moet zien te wrikken? En het potje omspoelen? Ik heb hem maar intact in de glastas gedaan. Geen idee hoe daar eenmaal na inzameling van in de glasbak mee omgegaan wordt.
Oef, met het predicaat dat ik schoon recycle heb ik me wel dilemma’s op de hals gehaald. Nu moet ik het zien waar te maken. En dan heb ik het nog niet eens over onze nieuwverworven eigen papiercontainer. De plastic venstertjes van een vensterenvelop dien ik eraf te peuteren? Of over het tuinafval. Waar je uiteraard geen plastic plantenpotjes in mag gooien. Maar mogen aardewerk potjes dan weer wel?
En jij?
Echt schoon recyclen is waarlijk een dagtaak toch? Hoe doe jij dat zonder je door tientallen sites en You Tube filmpjes per product te worstelen? Google eens ‘schoon recyclen’ en je ziet wat ik bedoel. Hoe houden we het behapbaar en niet te tijdrovend? Uiteraard goed voor moeder aarde en het nageslacht, maar van die noodzaak is ieder doordrongen inmiddels? Ik hoor graag je reactie…
Wat leuk dat ik je heb weten te inspireren met mijn opmerking over je schoon ingeleverde kaarsvet. Het levert me gewoon minder werk en minder restafval op, vandaar dat ik je complimenteerde. En als met je blog steeds meer mensen steeds bewuster met afval omgaan, dan is dat extra winst. Voor de liefhebbers van kaarsen: kijk op Instagram ‘kvrn.insta’.
Ja je compliment bleef hangen in mijn achterhoofd, waar ik net over schreef. 😉
Zeker extra winst meer mensen bewust hoe met afval om te gaan! En dat is bij mijn lezers, gezien de reacties, gelukt.
Helaas heb ik geen Instagram, maar mooi dat je erop wijst.
Dank reactie…
Ondanks dat Woelabukkies best wel afval willen scheiden, vergeten zij steeds dit te doen. Nu heeft de dorpsmanager Truusje Kruisvocht besloten hen eens flink onder druk te zetten. Zij heeft daarvoor een gescheiden bewaker aangesteld die regelmatig de Woelabukkies bezoekt ter controle van het scheiden.
Dat lukt aardig, maar inmiddels is de bewaker niet meer gescheiden en loopt de boel weer in de soep. Om wanhopig van te worden!
Ha de enige echte Woelabukkies weer eens ten tonele Baas Bollo! Fijn weerzien!
Het blijven zotte, onhandige pieperschillers… LOL! 🙂
De moraal van dit verhaal: als je gescheiden bent, doe je je werk gaat. Anders niet?
Mooie vondst gescheiden scheiden… 😉
gaat moet goed zijn…
Grappig,verdiep me al een tijdje ernstig in het recyclen en afval scheiden, niet dat we het niet deden hoor maar onze gemeente gaat per volgend jaar een verhoging heffen op het restafval ,(10 € extra per grijze bak,dat is hier de kleur van het restafval) zo wordt je vanzelf gedwongen om beter je afval te scheiden, goede zaak natuurlijk voor het milieu maar slecht voor m’n portemonnee , dus let ik nu extra goed op in welke bak m’n afval verdwijnt!
En Loes het dekseltje mag op de jampot blijven zitten en je hoeft hem niet af te wassen!
Ha dank Ans, dat is duidelijk: dekseltje laten zitten en hoeft niet schoon! 😉
Bedoel je dat elke 2 weken dat jij je grijze bak buiten zet je € 10 moet betalen? Of snap ik je niet? Jullie gemeente is wel ernstig bezig. Oeps dat zal bij ons dan ook weleens doorgevoerd worden. Logisch dat je beter gaat opletten als het je extra geld kost.
Hier hebben we een hele tijd plastic kunnen scheiden en waren er inmiddels aan gewend. Scheelt enorm in je restafval! Verdorie heeft de gemeente laatst besloten dat weer terug te draaien. Nu gaat alle restafval helemaal naar Groningen (!), alsof dat niks kost, en wordt het er daar uitgehaald. Onbegrijpelijk!
Dank reactie!!!
Ik die het zoals ik het al jaren doe, plastic in de container voor restafval,( plastic wordt er uitgehaald, middels allerlei technieken). Deksels op potjes laat ik zitten, worden ook verwijderd, papier in papiercontainer en gft in de daar voor bestemde bak, zonder zand, schelpen van bv mosselen ook niet on de gft, aardewerk potjes ook bij het restafval, of afgeven bij diverse kringloopwinkels. Ach en met logisch nadenken en je zelf het niet te moeilijk maken, kom je een eind.
Ja Geert, met logisch nadenken kom je een heel eind ja.
Toch denk ik dat er hele studies van gemaakt worden van schoon recyclen, waar ik het mijne weleens van wil weten. Maar tijd ontbreekt.
Dank reactie…
Sommige huishoudens hebben wel drie afvalbakken met hun eigen kleur. Papier in de blauwe ton, restafval in de groene ton.(vreemd dat de groene ton voor restafval is, je zou groene ton normaal voor tuinafval nemen) en in de bruine ton doen we tuinafval. Allemaal tonnen die door gemeenten worden opgehaald met vrachtauto’s, gekker kan je het niet maken. Spaar je papier op in een grote tas en breng het naar de papier container, dat is schoon recyclen.
Trouwens, die tonnen fabriceren kost ook veel geld en energie, zonde.
(we zijn net terug van de Duitsland vakantie)
Goed punt Zadeltas!!! Ik hoorde destijds bij invoeren proef losse papiercontainers dat er dan gemiddeld per huishouden die eraan meedoet meer papier wordt opgehaald. Ook snipperpapier.
Ha vakantievierders oftewel klussers (?) welkom thuis. Hoop dat jullie het leuk hebben gehad?