Tentoonstelling

Onlangs zijn eega en ik op pad geweest naar de Boeddhatentoonstelling in museum Volkenkunde in Leiden. Met gids die interessant kon vertellen. Zonder gids was de tentoonstelling lang niet zo boeiend geweest. En gelukkig niet boeiend zoals in de straattaal ‘boeien’, want dat is weer een heel andere betekenis.

Volkenkunde Leiden, BoeddhatentoonstellingEega was met gids de enige man van het groepje, voor de rest waren het bekende bereisde dames van de gids. En zelfs op plekken van foto’s van de tentoonstelling. Nou is gids daar rond de zijderoute ook vaak reisleider. En hij kende elke plek bij naam en toenaam.

De levenscyclus van een Boeddha, er zijn er erg veel, per land een flink aantal, werd uit de doeken gedaan. De bijzondere geboorte uit de zijde van de Boeddhamoeder, van koninklijke bloede, die bezwangerd was door de slurf van een olifant in haar oor. De vele gedaantes van een Boeddha, de wijsheid en weg willen nemen van alle leed in de wereld.

Mocht dat toch eens kunnen! Dat zou ik ook wel willen. In de eerste plaats bij mezelf. En bij de mensen om mij heen. Maar tja groei gaat nu eenmaal vaak gepaard met pijn. Groeipijnen. Helaas. Benieuwd of Boeddha’s ook groeipijn kennen. Bedenk ik me nu ter plekke.

De drie belangrijkste Boeddha’s zijn Shiva, Vishnoe en Brahma en behoren oorspronkelijk tot het hindoeïsme en zijn de hindoe drie-eenheid en vaak afgebeeld in deze tentoonstelling.

“Strikt genomen is een Boeddha iemand die op eigen kracht compleet en volledig ontwaakt is, en zijn of haar kennis deelt met anderen zodat die ook kunnen ontwaken. Breder genomen is elke volledig ontwaakte persoon een Boeddha.”* Nog flink wat werk aan de winkel dus.

Al lopend achter de gids aan, begonnen we als groepje dingen te herkennen. En werden we gewezen op de diverse meditatie houdingen. En de liggende Boeddha blijkt aan het einde van zijn cyclus.

Het mooie en opbeurende – vertelde gids – is dat er al 2500 jaar Boeddhisme is en we nu pas op de helft zitten. En dat is in deze roerige tijden  een opwekkend bericht. Met hopelijk veel Boeddha’s op ons pad.

De tentoonstelling is nog geopend tot 14 augustus 2016.

*Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *