Huisvogels

Onlangs hadden we een kauw op bezoek. En nog meer onlangs ook een huismus. Voor het gemak noem ik ze daarom maar huisvogels. Want ja ze vlogen in mijn huis. Hoe kwam dat dan? Dat zijn toch vrije vogels?

Kauwtje, huisvogelsHet kauwtje was ’s morgens heel vroeg, terwijl ik liep te spoken met de schuifpui open vanwege de broodnoodzakelijke frissigheid na de hitte van de dag, samen met een ander kauwtje een ingewikkelde duikvlucht aan het nemen. Of waren ze met voorspel bezig? Beiden vlogen vlak bij elkaar. Ze zijn altijd met zijn tweeën. Richting onze schuifpui. En ja die stond op een ruime kier open.

Oh beessie, oh beessie…

De achterste vloog met een scherpe bocht naar rechts terug. Laten we er wat interpretatie op los laten en noemen haar het intelligente vrouwtje. De voorste vloog naar binnen. Door die nauwe opening. Laten we hem het domme mannetje noemen. Ik schrok me de tandjes. En hij raakte in paniek. Her en der in de kamer wat flatsen achterlatend. Ik wist niet hoe snel ik de schuifpui verder open moest zetten. Al roepend: oh beessie, oh beessie…

Omzichtig om zijn paniekerig en driftig gefladder heen laverend en wuivend met grote armbewegingen. Oh wat is zo’n kauwtje groot en wat een scherpe snavel! En ja hij vond al snel de vrije lucht. Ik kon herademen en gaan poetsen.

Getraumatiseerde huisvogels?

Maar hiermee is het verhaal van onze huisvogels nog niet af. Een week of wat later voorzag ik dat een huismus, al zoekend en pikkend naar spinnetjes buiten langs de schuifpui, ook binnen zou komen vliegen. Ik had immers die ervaring. En ja dat gebeurde inderdaad. Maar meneer huismus was totaal niet in paniek. Ging gezellig op de balkjes zitten fladderen en vond alras weer zijn vrijheid. Pfoe hé je zult ze maar te logeren krijgen!

Maar wat als het niet zulk warm weer was geweest? En de schuifpui dus niet open? Meneer kauw had het niet na kunnen vertellen. Die hadden we buiten op kunnen rapen. Nu gelukkig, hoewel getraumatiseerd vermoed ik dan sombertjes, herenigd met zijn vrouwtje. Meneertje mus had sowieso geen trauma opgelopen. Die zag de lol er wel van in. Binnen of buiten het maakte hem niet uit. Daarna net zo vrolijk van tak naar tak hippend in onze pruikenboom. Blij dat de mussenpopulatie aangroeit. Maar huisvogels ze horen niet in huis. En zeker niet in de onze…

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

12 thoughts on “Huisvogels

 1. Wij hebben helaas ook regelmatig huisvogels, maar dat is omdat de katten ze mee naar binnen sjouwen. Ik ga binnenkort halsbandjes met een belletje kopen!

 2. Mooi gezellig verhaal Loes. Heb de ervaring ook met een jonge kauw. Vorig jaar vloog hij of zij naar binnen en kon het beestje redden van Purky haar grijp grage klauwen. Vogel naar buiten gebracht en hup, het vloog weg. Het zijn beschermde vogels, evenals kraaien, je mag ze dus niet de nek omdraaien, ook niet voorzichtig??? Meeuwen zijn er ook genoeg maar ook dat zijn beschermde vogels, helaas!!!!

  • Oeps Geert, het zijn dus toch beschermde vogels. Dat zou je niet zeggen als je de aantallen hier rond de wijk ziet. Ook niet van de meeuwen overigens… Dank!

 3. Gelukkig hebben wij gisteren nieuwe schoenen gekocht.
  Hierdoor hebben wij drie schoenendozen. Mocht het zo zijn dat er weer een getraumatiseerd vogeltje in onze tuin of serre, wij hem of haar naar vogelasiel kunnen brengen.
  Alleen moeten wij nog luchtgaatjes in die dozen aanbrengen.
  Zolang het maar geen Katwijkse duif (Zeemeeuw of Alk) is, die past daar niet in.

  Bollo van de Vogel.

 4. Al een paar keer hadden wij zo’n kauwtje, een paar weken geleden hebben we er nog een naar de vogelopvang gebracht. Die heeft het helaas niet overleefd. Het vreemdste was nog wel dat zo’n beestje eens een hele dag met kat en hond in de huiskamer heeft doorgebracht. Hij was volkomen ongedeerd! Maar van de stress door ons mensen ging hij later toch nog dood.

  • Oeps ja katten en vogels… Een verhaal apart. Destijds namen de katten regelmatig kadootjes voor ons mee. En wij bij nacht en ontij ook naar de vogelopvang.

   Wat een verhaal na een hele dag bij kat en hond en dan ongedeerd. Ach jee wat jammer dat ie het toch niet heeft overleefd. 🙁

 5. Een kauw in je huiskamer geeft je de kriebels. Bij ons is inmiddels door de kraaien de Moerbei boom het doelwit geworden, en dat geeft mij de kriebels. Nog even en alles is kaal geplukt. De bovenkant is al ontdaan van de bladeren. Zouden kraaien beschermde vogels zijn? Neem dan maar de mattenklopper Loes en mep ze naar buiten!

  • In de moerbeiboom reepjes alufolie hangen? Zou dat het tij nog kunnen keren? Ik vermoed niet dat het beschermde vogels zijn, want er zijn er sowieso teveel van… 🙁 Mag ik jouw mattenkopper lenen? Volgens mij hebben we er geen meer. Hoewel je weet maar nooit in die schuur van ons, wat voor schatten daar nog verstopt liggen. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *