Beleving

Avonturen kun je beleven. Meestal denk je dan aan grootse meeslepende spannende avonturen. Maar ook in het kleine kun je beleven. Als je ervoor open staat. Zelf noem ik mijn dagelijkse capriolen vaak avonturen. En ja die zitten vol beleving. Boeiende beleving.

Beleving, avonturenZo heb ik laatst een webinar gevolgd over verkooppsychologie. In kopen van spullen zit vaak veel beleving. En het soms overgewaardeerde verstand van de mens blijkt zeker bij impulsaankopen gereduceerd tot het prikkelen van de reptielenhersens. Daar waar alle oeremotie zit. Overgeleverde onbewuste oergevoelens. Vechten, vluchten of bevriezen. Met daarboven het emotionele brein. Daar waar je met iets of iemand een klik voelt. Waar het verstand daarna allerlei analyses op uitvoert. Er achteraan hobbelt. Rechtvaardigingen waardoor je precies dat hebt willen kopen of met die persoon vrienden wilt worden. Waarom je denkt dat je het nodig hebt.

Beleving

De kunst van het verleiden. De kunst dit te prikkelen. Kunst van de positieve beleving. De herkenning van alleen dit ontbreekt nog aan mijn geluk! Waar een mens hebberig van wordt. Of zich zelfs voor in de schulden steekt. En jaren en jaren ervoor moet boeten. Om weer controle te krijgen en controle te leren voeren.

Tekstschrijvergoeroes voor websites streven al jarenlang naar een positieve beleving van je website. Datgene wat jou als klant hebberig maakt. Je product dusdanig ten toon stellen dat bij klanten het reptielenbrein én het emotionele brein wordt geprikkeld. De gouden sleutel volgens hen.

Avonturen

Zelf hecht ik ook wel enige waarde aan materie. En ja ben gevoelig voor sfeer en oproepen van het visuele. Maar voor mij hoeven de bomen niet tot in de hemel te groeien. Met een mooi sfeervol lied vlak voor het slapen gaan, kan ik innig tevreden de nacht ingaan. Avonturen in het klein. Even mijn hoofd leeg maken. Een emotionele beleving. Vrijheid.

Zo is een van mijn favo’s van dit moment weer de oude overleden Ramses. Die mijn emotionele brein totaal aanspreekt. En daar heb ik alleen een computer met You Tube voor nodig. Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Klik maar hier om mee te beleven.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

5 thoughts on “Beleving

 1. Pingback: Optelefoneren - Schrijfblokjes

 2. Beleving is divers. Waar de een geen enkel gevoel voor ontwikkeld heeft voor een bepaalde beleving, kan de ander een ander dit tot tranen toe “beleven”.
  Wij zien bij de beleving van sport en ook muziek.
  De een kan bij actieve en passieve sport dit intens beleven. Muziek is ook zo’n dingetje. Je kan tot tranen toe geroerd zijn door (bijvoorbeeld) Van Morrison. De ander vindt hem maar een slecht verstaanbare mompelende Noord-Ier.
  De Woelabukkies kennen ook beleving. Dit godvruchtig volkje vindt alles een belevenis van jewelste. Het begint -‘s morgens al met het opstaan. Zij vinden het al een beleving om zich schadevrij aan te kleden en te wassen. Omdat de Woelabukkie mannetjes allemaal hun baard hebben laten staan kunnen zij de beleving van het scheren achterwege laten; dit voorkomt een slechte beleving en een bezoek aan de EHBO.
  Zo ziet u maar weer dat beleving een zaak van persoonlijk (niet) welbevinden is.

  Met hartelijke beleving van
  Baas Bollo

  • Lieve Baas Bollo, een prachtige aanvulling op deze column. Klopt dat beleving heel persoonlijk is. En die Woelabukkies weer kostelijk! Laten we respect hebben en ruimte voor elkaars beleving… 😉

 3. Veel bomen groeien toch tot in de hemel Loes? Al is het maar een struikje. Las het stuk over de Rijnland route en dan vergaat de positieve beleving je wel, niks groeien ruim 8500 bomen welke niet tot in de hemel zullen groeien, ja mogelijk als open haard houd waarvan de rook hoog kan optrekken.Bah, wat een beleid waar geen positieve buikkriebels van tevoorschijn komen.

  • Ja vreselijk Zadeltas, een nog grotere kaalslag als hier rondom al is gerealiseerd. En er komt maar een derde terug! Waar ook weer veel geharrewar over is. Kennelijk heeft onze stad zeer weinig stadsnatuur nodig volgens de Gemeente. En de bewoner heeft het nakijken… 🙁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *