Voldoening

Wanhoop is de tegenhanger van voldoening. Een akelige state of mind. Waar ieder zo snel mogelijk van af wil. Toch? Een mooi woord dat voldoening. Op een presenteerblaadje aangedragen tijdens terrasborrel met vriendin. En bij mij blijven hangen. Opgeschreven zelfs.

Voldoening, wanhoopZen-moment

Als ik dit woord uitspreek voel ik de tevredenheid al komen. Dat Zen-moment. Tevredenheid. Eén met mezelf. En dat na zeer roerige tijden. Eén met de situatie om me heen. Eén met ook onrustige omstandigheden. Ondanks dat. Wat zou ik dat graag vasthouden. Maar het is meestal een zeer vluchtig goedje. Toch streven we allemaal zelfs naar geluk. Nog een treetje hoger. Een nog vluchtiger goedje.

Zelf vind ik rust en balans al zoveel waard dat ik niet zozeer naar de kick van geluk op zoek ben. Tuurlijk als je het meemaakt prachtig! Maar is meestal voorbehouden aan hoogtepunten. Memorabele hoogtepunten. Dat dan weer wel.  Maar willens en wetens er naar op zoek gaan is wel een mooi streven maar ook regelmatig zeer teleurstellend. Iets met de plank misslaan.

V o l d o e n i n g

Voldoening. Spreek het woord eens bewust uit. V o l d o e n i n g. Doet het iets met je? Of niets? Werkt het averechts bij je? Tegengesteld? Of voel je dat het werkt? Voldoende is? Om maar een mooie twist aan het woord voldoening te geven. Voel je al voldoende voldoening?

Na hard werken en me totaal gegeven te hebben kan ik veel fijne voldoening voelen. Nu na prettig, positief, erkenning gevend gesprek ook. Maar tegelijk kunnen er ook onrustige situaties spelen. Gezien worden in je strijd is dan belangrijk. Alleen dat geeft al een boel voldoening. En kracht. Moed en hoop. Tegen wanhoop en onrust. Voldoening. Om er een deelwoord uit te halen: maar je moet er wel wat voor doen!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

4 thoughts on “Voldoening

 1. Voldoening kan, zoals je noemt, de wanhoop voorbij zijn!
  Wanhoop en Voldoening liggen eigenlijk dicht bij elkaar!
  De Woelabukkies, een vreemd volkje, krijgen eigenlijk altijd voldoening door hun activiteiten ook al mislukt het merendeel. Daardoor worden andere mensen daar min of meer wanhopig van.
  Waardoor het aloude credo weer kan gelden voor hen:”Nil Desperandum”
  Met vriendelijke groet,
  Lord Wanhoop Niet!

 2. Gisteravond, een moment van voldoening en tevredenheid, wat is er gebeurd. Heb van de week een nieuwe salontafel gekocht,bleek een bouwpakket te zijn. Een ieder die mij kent weet dat ik twee echt linkerhanden heb, zeker wat knutselen betreft. Pak het pakket uit en controleer het op inhoud. terwijl ik daar mee bezig ben, bekruipt mij een lichte paniek, hoe ga ik dit doen?? Toch begonnen en na twee uur puzzelen was ik nog niet ver opgeschoten, tot buurman Jos er aankomt en een geintje maakt. Volgens mij zag hij de lichte paniek en zweet op het gezicht en bood spontaan om te helpen, met in elkaar zetten. Ondanks dat ik een aantal zaken verkeerd gedaan had, bleef hij toch om te helpen en zelfs nadat hij gegeten had, is hij terug gekomen.Na ca 5 uur bezig te zijn geweest stond mijn tafeltje er en ben er erg blij. Heb een uurtje na genoten en met een grote maten van voldoening en een soort van geluk, mijn bed opgezocht en de luiken gesloten met een zeer blij gevoel dat er zulke fijne buren in mijn omgeving wonen die bereid zijn iemand te helpen. Ook dat geeft een grote mate van VOLDOENING.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *