Discipline

Freek de Jonge was een week of wat geleden gast bij ‘Zomergasten’. Afhankelijk van de gast of ik elke seconde aan zijn/haar lippen hang of de televisie niet eens aanzet. Voorop gesteld: ik ben geen echte Freek fan. Met zijn snelheid in zijn shows ben ik vroeger menigmaal afgehaakt. Geen tijd voor eigen gedachten bij zoveel orkaanwoorden.

DisciplineHij sprak onder andere in ‘Zomergasten’ over hoe hij een creatief proces beleeft en invulling geeft. Zijn stelling is dat een creatief proces op drie pijlers rust: vertrouwen, discipline en concentratie. Ik kan het hier wel mee eens zijn. En zou rust willen toevoegen. Niet dat ik me wil meten aan Freek.

Vertrouwen: uiteraard, als angsthormonen door je lijf gieren, lukt er niet veel. Alles begint met vertrouwen, gaan zitten, bedenken en op papier zetten. Kritisch blijven tot het eind, maar ook kunnen loslaten, als goed, goed genoeg is. Met teveel schaven en schrappen kun je je stuk ook ‘dood’ slaan. Of komt het nooit tot publiceren. Of in Freek’s geval: voor de spotlights.

Discipline: studenten weten er alles van hoe SOG werkt. SOG: studie ontwijkend gedrag. Maar ook volwassenen weten er na hun studie weg mee. Wie kent niet het gegeven dat je vóór je aan een taak begint, opeens nog van alles ziet en doet? Wat persé NU moet? Niks mis mee, en zelfs mogelijk een voorwaarde om tot de benodigde discipline te komen. Als het maar niet uit de hand loopt.

Voor mij zelf is het ritueel op zondag belangrijk om, grappig genoeg bijna altijd rond dezelfde tijd, deze column te schrijven. Een aanzet, een voorbereiden om mijn geest te scherpen en bij de les te komen. Vooraf niet echt zeker wat er uit gaat komen. In de Flow te raken.

Discipline lijkt in deze snelle, vluchtige tijd ouderwets. Maar ik ben het eens met Freek dat zonder dit goedje er niet veel tot stand komt. Mij met de paplepel ingegoten door Pa-lief. Die bijzonder gedisciplineerd was. Maar ook altijd voorleefde de dag zachtjes op te pakken. Rustig zijn krantje las in het ochtendgloren met opnieuw opgewarmde koffie. De rust die hiervan uitging, al was die koffie niet te nassen.

Concentratie: in emotionele tijden klagen mensen het eerst dat zij hun concentratie kwijt raken. Hun focus is weg, elke prikkel weinig gefilterd. Oftewel: je filter van dagelijkse indrukken is te dun. En ook dan komt er niet veel uit je handen, oftewel je geest. In zo’n fase was ik gefascineerd door de gezichten van geconcentreerde mensen. Wilde daar het liefst foto’s van maken. Ongezien en ongemerkt. Jammer dat ik het nooit heb gedaan, maar die foto’s zitten wel in mijn hoofd. Geconcentreerdheid: haal iemand er uit en het lijkt of hij wakker wordt. Of hij net uit zijn slaap komt. Zo diep kan je gaan in je concentratie.

En dan nu mijn toegevoegde vierde pijler: rust. Tja spreekt voor zich denk ik. Rust en balans. Voor een creatief proces heb je rust nodig. Rust om te verwerken hoe en wat je wilt schrijven. Een glimlach toe te voegen. Rust in je thuissituatie, rust in je omgeving. Al wil een emotionele eruptie nog wel eens de prikkel zijn tot heel veel creatiefs. Later als de stof is neergedaald.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

1 thoughts on “Discipline

 1. De Woelabukkies houden erg veel van discipline.
  Het uitvoeren daarvan vereist enig begrip.
  Zoals de oplettende lezertjes weten zijn de Woelabukkies een nogal onhandig volkje.
  Hun intenties zijn echter zuiver, maar de uitvoering laat nogal wat te wensen over.

  Het op tijd aanwezig zijn op hun werk lukt regelmatig niet, omdat het eigen vervoer (fiets,bromfiets,auto) veelal mankementen vertoont waardoor het afleggen van de afstand woning- werk veel weg heeft van een hindernisrace.

  Ook het op tijd opstaan is vaak een probleem.
  Regelmatig vergeten zij om het snoer van hun elektrische wekker in het stopcontact te stoppen, waardoor de goegemeente zich weer verslaapt.

  Jullie denken nu zeker dat de Woelabukkies je in het ootje nemen.
  Helaas het is de waarheid, waardoor de Woelabukkies meestal een probleem krijgen met de verlenging van hun arbeidscontract.
  Tengevolge van hun onhandigheid hebben zij slechts simpele baantjes, zoals hulpvakkenvuller, magazijnveger, assistent wc-eend,plantenspuiter,matrassentester,enzovoorts.
  Ondanks hun simpele baantjes, weten zij dit regelmatig te verstieren.
  Daarover wellicht later iets meer.

  Nu wil het geval dat de Woelabukkies een truc proberen te verzinnen om in elk geval voortaan op tijd op te staan.
  Daarvoor hebben zij een Woelabukkie gekozen, die toevallig(?) werkeloos is, om als “porder” te gaan fungeren.
  Een goed plan, maar zoals het vaak gebeurt, was er weer niet over de uitvoering nagedacht.
  Pietje Dropwateraar, zoals de Woelabukkie-porder heet, had wel een inventief plan uitgedacht.
  Omdat hij toch werkeloos was, had ie overdag bij elk huisje een beetje vuurwerk gelegd en met een lont verbonden naar een centraal punt.
  Tevens had hij aan de bomen speaker boxen gebonden, die verbonden waren met een cd speler, die vanaf 7 uur in de morgen keiharde hoempa muziek lieten horen.
  Gelijktijdig werd dan ook de lont voor het vuurwerk aangestoken.
  Dit gaf mij een effect, waardoor geen enkele Woelabukkie slapend bleef.
  Echter vonden helaas wel enige onverwachte incidenten plaats.
  De Woelabukkie huisjes hebben namelijk rietdaken en zijn daardoor erg gevoelig voor brand.
  Nu wil het geval dat het (niet legaal) door Pietje Dropwateraar verkregen vuurwerk nogal vaak op de rietdaken terecht kwam.
  Een aantal huisjes brandde daardoor tot de grond af. Enkele huisjes konden worden gered, zij het met de nodige brandschade.
  Veel Woelabukkies moesten dus vluchten uit hun huis, al hun bezittingen achterlatend.
  Zo leek het ’s-morgens om 7 uur meer op een Nudistenkamp, dan op een Woelabukkie-dorp.
  Enkele Woelabukkies moesten zich dan ook laten behandelen in het ziekenhuis voor brandwonden en ook voor gehoorschade verkregen door de geluidsinstallatie van Pietje Dropwateraar.

  Pietje zelf hebben de andere Woelabukkies nooit meer gezien.
  Naar verluid heeft hij zich aangemeld bij het Vreemdelingenlegioen als Voetveeg!

  Bollo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *