Keuze

keuze, koffie, 600 x keuze per dagMet je kiezen op elkaar weer eens iets kiezen? Keuze heb je de hele dag door. Ik las laatst zelfs dat een mens gemiddeld 600 keuzes per dag heeft. Jee kansrijk wereldje, hier in het westerse deel van de wereld dan wel. Logisch dat ik bij tijd en wijle dan keuzestress krijg. Maar daar heb ik al eerder over verhaald. *Hier*

600 Keuzemomenten per dag… OK misschien als je alles maar dan ook alles meerekent? Welk beleg je op je brood doet. Wit of bruin brood, Becel of roomboter, vol of light, hoe je je boterham door gaat snijden, koffie of thee of sap of karnemelk erbij en hoe je die slokken dan verdeelt ten opzichte van je hapje brood. Ja zo kan ik het ook. Kom je voor een simpel ontbijtje toch zomaar op minstens tig keuzemomenten. En vergeet ik heel wat keuzes als muesli en yoghurt nog te vermelden.

We kunnen nog wel even doorgaan op dat ontbijtje: slappe of sterke koffie of thee, Senseo of andere enge cupjes. Alleen in koffiemerken en -uitvoeringen al tientallen variaties. En dan heb ik het nog niet over thee. Je snapt de strekking hè, ik hoef hier toch niet verder op door te gaan?

keuze, koffie, gewoonteAls laatste der Mohikanen zijn eega en ik nog van de ouderwetse snelfiltermaling in zo’n heerlijk dikbuikige koffiezetter. Met niet te versmaden geluidjes als het water beetje voor beetje in de filter loopt. En die stoom daarboven. Al kan vriendin ons overtreffen in ouderwets: heerlijke pruttelkoffie op het gasfornuis gemaakt. Laatst was onze koffie op, en ging ik leuren bij buren. Niemand die nog gemalen snelfilter koffie heeft. Net aan voor twee kopjes diepte buuf op uit haar voorraad. Diep, zeer diep weggestopt.

Toevallig spraken we gisteren over Buisman; waar is dat destijds onmisbare blikje gebleven? De jongeren hebben er zelfs nooit van gehoord. Was het armoede, deze koffiesmaakversterker met zilverkleurig metalen mini-lepeltje? Of wordt de koffie tegenwoordig anders gebrand en is Buisman overbodig geworden? Of – ook een mogelijkheid – zijn we luxepaarden geworden en is er genoeg koffie in huis?

Alleen al sprekend over koffie zie ik honderden keuzemomenten. De meeste keuzes zie ik echter als gewoontes. Ooit – lang geleden, of juist kort – heb ik bepaald welke kleine keuzes ik wilde maken. En ja ook ik ben beïnvloedbaar voor reclame, dus ook vastgeroeste gewoontes kunnen wijzigen in een nieuwe keuze.

Over grote keuzes later meer. Triviaal, denk ik, om keuzes op te hangen aan ontbijt en koffie. Ik verloor mezelf vandaag in teveel keuze! Nog even lekker zo doordraven en ik kom aan 6000 keuzes per dag.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

10 thoughts on “Keuze

 1. Als ik dit lees begrijp ik veel beter de problemen die mijn moeder met Alzheimer heeft. Zij kan het allemaal niet meer overzien, kan nauwelijks kiezen en ziet door de bomen het bos niet meer. Boodschappen doen of winkelen is daardoor onmogelijk geworden.
  Wat een verarming van je leven. …

 2. Hoi Loes, de volgende keer dat je koffie op is, mag je ook bij ons aankloppen, hoor! Wij hebben altijd nog een voorraadje staan.
  Heerlijke jaarwisseling. Tot de 31e op straat!

 3. Wat een enorm leuk stukje over keuzes Loes !! En het klopt als een bus hoor….een mens heeft zoveel keuze momenten en mogelijkheden!! Eigenlijk een grote luxe !! Hier in “huize Rijke” zetten we nog altijd koffie ‘met de hand’ !! Keteltje water opzetten, koffie in het filtertje doen en ja wel LET OP > beetje Buisman bij de koffie en dan zodra het water kookt, bij de koffie schenken (eerst een klein beetje en dan steeds meer)!! Heel ouderwets hoor ik altijd van iedereen om ons heen, maar wij vinden dat toch altijd nog de lekkerste koffie, dus waaorm niet….! We hebben het wel geprobeerd hoor, koffie via een koffieapparaat (zo’n dikbuikige koffiezetter en/of Senseo etc.), want misschien is/was het wel een vastgeroeste gewoonte van ons….. maar we vinden uiteindelijk ‘met de hand’ toch de lekkerste. En dat is onze keuze !!! Zijn we blij mee (hihi). En uiteindelijk toch weer heel luxe dat we maar steeds kunnen kiezen uit allerlei varianten. Kunnen ze niet overal ter wereld hoor !!! Dus tel ook je zegeningen, zou ik zeggen (en is wel toepasselijk met de Kerst in aantocht). Hele leuke bloq Loes !!! Bedankt maar weer !!! xxx Linda

  • LOL Linda! Ik zie je lekker kneuteren met jullie koffie! Dank weer. Enne voor die dame die Buisman niet kent, gaan we een blikje Buisman kopen, door jouw tip. Wist niet dat het nog bestond.

   Lekker doorgaan met die koffie en ik ga ook mijn zegeningen tellen! 🙂

   Liefs,
   Loes

   • Jammer van jouw hele vaste lezer. Blijkbaar heb je hem/haar geïnspireerd om een duidelijke keuze te maken tussen het wel of niet lezen van jouw hersenspinsels.

    Koffie Toebroek is Indische koffie die je heel makkelijk* kunt maken – gewoon een paar schepjes gemalen koffie in een beker gooien en kokend water erop gieten/ even laten bezinken en drinken maar – met een heerlijk pure koffiesmaak.

    *voor luie mensen dus**

    **zoals ik dus 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *