Keuzestress

Buuf was getroffen door het woord keuzestress. En ga ik eens heerlijk tegen het licht houden, want ja er valt zoveel te kiezen tegenwoordig. Neem alleen al de keuze in cursussen voor ‘erbij’. Al heb ik de afgelopen week gekozen voor rommelen en lanterfanten. Hoewel doelgericht als altijd. Want tja dat kan ik niet laten. Foto’s sorteren hoort toch tot de categorie: ‘rommelen’? Hoewel eenmaal resultaat trots doorschiet.

 

KeuzestressAls je tijd tekort hebt is het wijs prio’s te stellen. En kan keuzestress het gevolg zijn. Zelf ben ik niet zo heel goed in kiezen, maar houd er ook niet van om rond te lopen als een kip zonder kop. Of de andere variant: van voren niet weten dat je van achteren leeft. Al ken ik deze periodes wel. Heel lastig. Puur overleven.

 

Naar mijn idee dan een kwestie van goed bij jezelf blijven. Je grenzen dichter om je heen trekken en daarmee je wereld verkleinen. Blijven zoeken, en benoemen naar jezelf, van lichtpuntjes. Niet afbreken maar opbouwen. Zeker jezelf niet afbreken. Wel keuzes maken waarin je je mindere energie steekt. Geen schande. Niets om je over te schamen. Overkomt ieder weleens.

 

Een dag heeft maar 24 uur waarvan een gedeelte slaap. Neem daarnaast je persoonlijke verzorging en eten en drinken. De zorg voor huis en haard: ook niet onbelangrijk. Je werk, of wat je beschouwt als je werk. Je hobby’s en je sociale leven. En zo kun je zelf je lijstje af maken.

 

Wat is je rode draad? Waar stop je je energie in? En wat geeft jou een voldaan gevoel en geeft je dus energie terug? Op een andere manier ja, maar hoeveel is tevredenheid niet waard? Tevreden over jezelf?

Ooit hoorde ik de term opsloomtijd. Prachtig woord. Deze dame diende bewust op te slomen voor ze naar bed ging. Was ze verleerd in haar hectische leven. En kon daardoor de slaap niet vatten. Slapen werd een taak voor haar en ja dat gaat niet echt samen met het loslaten van de dag.

 

Mijn devies: neem bij keuzestress eens opsloomtijd! Bewust.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

12 thoughts on “Keuzestress

 1. Pingback: Keuze | Schrijfblokjes

 2. Ik merk het ook zelfs bij mijn demente moeder in de supermarkt, na de eerste schappen is ze al doodmoe van niet kunnen kiezen en het overzien van alles.

 3. Deze loopt er lekker in Loes,
  Pakt meteen op, en voelt voor mensen in onze westerse (haast) wereld héél herkenbaar.
  .
  weer een parel erbij!……;-)

  keep up your good work.

  Broertje xxx

 4. Keuzestress bij het opslomen? nee hoor, ga naar bed, radio op NPO1 en luisteren wat de dag gebracht heeft en wat er morgen in de kranten staat. zonder dat je het merkt wordt het buiten alweer ligt. Slaap lekker sloompie.

 5. Ja, heerlijk, het idee om je bed uit te komen en dan al weer denken, ik verheug me al weer op de avond dat ik weer onder de klamme lappen kan. Ik ben niet lui,maar ik heb weinig last van een slechte slaap, dus zodra ik het bed zie, dan slaap ik ook bijna. Dus daar heb ik geen keuze stress van,heb wel last van stress,waardoor ik soms erg moe ben. Verder bedenk ik wel eens, zal ik nu gaan strijken of zal ik boodschappen doen, dat is soms wel eens lastig,maar ik kies er dan voor om te kijken wat voor weer is het, bij regen strijken, anders boodschappen halen. Zo kom ik er altijd wel uit. Maar soms is het ook gewoon lekker om helemaal niets te doen en lekker te niksen,heerlijk. Maar dat gebeurd helaas te weinig. Genieten van de momenten die je hebt en heerlijk bedenken wat je gaat doen,in alle rust, HEERLIJK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *