Linkshandig

Eega is linkshandig en ik, zoals velen met mij, rechtshandig. Opgegroeid en schoolgaand in een tijd dat er nog met de liniaal werd gemept. Maar gelukkig had eega een vooruitstrevende school en was dit bij hem niet aan de orde. Hij was en is dus nog steeds linkshandig.

linkshandigBoeien hoor ik je nu roepen. Met hem één op de tien mensen, maar hun aantal groeit. Er is zelfs een heuse site voor linkshandigen: http://www.linkshandigen.info. Want ja; zij stoeien met blikopeners, scharen en de volgorde van schrijven is voor hen niet logisch. Vegend over het net geschrevene. Niet handig met een vulpen. Hoewel: wie gebruikt die nog?

Eega en ik zijn eraan gewend en dit erfgoed heeft ook zijn voordelen: op de badranden zet hij zijn shampoo en douchegel links en ik rechts. Prettig en overzichtelijk gescheiden. Zijn spulletjes op de trap, die naar boven moeten: juist je raadt het al. Dat is dus oppassen geblazen om niet te struikelen. Maar een linkshandige muis hoeft hij niet, want hij is aan de rechtshandige versie gewend. Tennissen deed hij links. Eens opletten of hij ook linksbenig is. Hoewel er opvallend veel beroemdheden linkshandig zijn.

Maar waar ik naar toe wil is dat de wereld van de potjes, flessen en bijbehorende deksels, doppen en dopjes wel voor linkshandigen lijken te worden gefabriceerd. Als rechtshandige pak ik rechts het potje met weerstandspillen bijvoorbeeld. Goochel met links de dop eraf. Pak de pil. Doe vervolgens met links de deksel er weer op en wil dit potje dus met rechts wegzetten met het etiket naar voren. Nou dat betekent dus altijd een halve slag draaien. Echt waar! Let er maar eens op. Irritant. En elke dag weerkerend.

Deze tic – van etiket naar voren draaien – heb ik nog uit het grijze verleden, als tiener ook weleens vakken hebben moeten vullend, als weekendverkoopster. Dit heeft dus een lange historie oftewel: is lang beklijft.

Lieve, om niet te zeggen: ergerlijke, fabrikant en designer van vele potten, potjes, flessen met bijbehorende deksels, doppen en dopjes: je wint met dit non-probleem geen oorlog, maar  kan dit anders? Scheelt per dag toch gauw heel wat seconden.

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Linkshandig

 1. Je raakt uit je evenwicht als je als voetballer links bent met schieten, en rechts je middelvinger aan de scheidsrechter wil tonen. Je raakt dan niet de bal erg zuiver, terwijl de graspollen om de oren vliegen. De Woelabukkies hebben nog een grotere handicap, tijdens het met links schieten van de bal draait hun linker oog naar links. Stel je maar voor hoe dat voetballen er dan uitziet. Nooit gezien? vraag het maar aan Baas Bollo, de links toilet papier gebruiker.

 2. Zijn de Woelabukkies links of rechtshandig?
  Geen van beiden, maar zij zijn wel onhandig, zoals jullie wellicht al weten.
  Bij een Woelabukkie is de linkerhand gelijk aan hun rechterhand.
  Zij kunnen zowel met hun linker als rechterhand schrijven, maar het resultaat is bedroevend!
  Het beste resultaat wordt nog behaald als zij de pen met beide handen vasthouden!

  Balsporten zijn niet aan hen besteed, omdat steeds weer een keuze tussen de linker en rechterhand of linker of rechterbeen moet worden gemaakt waardoor de uitvoering ernstig wordt belemmerd.

  Ook zijn functies waarmee met de handen en/of voeten moet worden gewerkt zijn niet ideaal voor deze wezentjes.
  Door consequente training slagen sommigen wel in het uitvoeren van deze werkzaamheden.
  Relatief zijn er echter veel Woelabukkies die in de variété- wereld in theaters en schouwburgen werkzaam zijn.
  Ook in het goochelen zijn zij bovengemiddeld, wat een wonder mag heten.

  De uitkomst van een nadere analyse van hun hersens, gaf als uitkomst dat zij niet beschikken over een linker en rechter hersenhelft.
  De hersenen van een Woelabukkie concentreren zich in het midden van hun hersenpan, waar men een wirwar van hersengolven aantreft.
  Hierdoor is hun schedel aan linker en aan de rechterzijde redelijk plat.
  Het middelste gedeelte van de schedel is daarentegen vrij hoog,waardoor zij ook een hoog voorhoofd hebben.

  Al met al beschouwen de Woelabukkies zichzelf wel als redelijk geslaagd met hun uiterlijk.
  Hun levensmotto is dan ook : “wij doen het niet links en wij doen het niet rechts, maar gaan er wel rechtdoor mee!”

  Leiden, 7 september 2014,

  Baas Bollo (linkshandig)

 3. Veel geniale mensen blijken linkshandig geweest te zijn. De beroemdste is natuurlijk Albert Einstein, maar er zijn er veel meer. Zoek het internet er maar eens op na. Eega is dus in goed gezelschap. Het is om jaloers van te worden. Gefeliciteerd met je geniale metgezel. :=))

 4. Ja Loes, dat wist je misschien niet, maar ook ik ben linkshandig. Ik ben iets eerder dan Jan op school geweest en mij is dat toen wel aangeleerd, dat was best moeilijk. Ik heb de eigen schap, dat ik sommige dingen rechts doe ben sommige links, zoals haken en naaien doe ik rechts en knippen en snijden rechts. De muis gebruik ik ook rechts. Dus werkelijk wel apart, vind je niet? Ik vind wel dat sommige potten en verpakking wel heel erg moeilijk te openen zijn. Als je hoogbejaard bent wordt dat best een probleem.

  Liefs Leny

 5. Hoi Loes
  Haha herkenbaar met een linkshandige zoon die zich er prima mee red hoor en linkshandigheid niet als een ziekte ziet maar het is gewoon erg lastig als de hele wereld rechtshandig is ingesteld.
  Vorige week een paar dagen in Londen geweest met mn dochter dan kun je voelen wat linkshandigen doormaken zelfs de hotelkamer deur werd naar links op slot gedraaid ! Wel even wennnen voor ons .
  Wat betreft de muis :Heel goed hoor dat Jan een rechtshandige muis gebruikt zo wordt de andere hersenhelft meer gestimuleerd .(wordt hij nog slimmer haha).
  Leuke blok Loes .
  Gr Ans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *