Onvruchtbaar

Al jaar en dag weten ega en ik dat we definitief kinderloos zijn. 17 Jaar om precies te zijn. Ben je dan onvruchtbaar?

Tussen kinderloos en onvruchtbaar zit een groot verschil. Onvruchtbaar wil zeggen: geen vrucht. Maar na destijds drie IVF’s, weten we toch zeker, dat er zeven levensvatbare vruchtjes zijn geweest. Hoezo onvruchtbaar? Het zijn helaas geen kinderen geworden, dus kinderloos zijn we en blijven we. Dat dan weer wel.

Als kinderloze, levend middenin een kinderrijke wereld, is nog niet zo gemakkelijk. Want de wereld is vergeven van de kinderen, toen ik er zelf zo naar verlangde. Net als de wereld vol is met rokers, toen ik zelf net gestopt was. En met stoppers toen ik zelf doorrookte. Een kwestie van perspectief, maar qua kinderen ook wel de waarheid op een bepaalde leeftijd zo tussen de 30 en 40 jaar.

Er volgde bij ons een diep, onzichtbaar rouwproces. Met gelukkig wat fijne mensen, die er oog voor hadden. En de lotgenoten uiteraard.

Nu wordt het levenslange litteken zelden meer aangeraakt. Dus hebben we een relatief rustige fase. Hoewel: toen de eerste kennis oma werd, kwam het verdriet weer boven. Ook dat is niet weggelegd voor ons.

Kun je als kinderloze vruchtbaar zijn? Oh ja zeker! In overdrachtelijke zin, niet biologisch, heb ik me toegelegd op vruchtbaar zijn. Ik hou, nog meer dan vroeger, van vruchtbare gesprekken, naar mij, naar de ander. Een vruchtbare week: na veel zaken afgewerkt te hebben. Vruchtbaar ja. Nieuwe gedachtes laten ontkiemen en tot plantjes laten groeien. Bij vrienden gedachtezaadjes planten. Die omslag heb ik kunnen maken.

Ben je dan als kinderloos stel onvruchtbaar?

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

8 thoughts on “Onvruchtbaar

 1. Ontzettend mooi omschreven. Want inderdaad, wat is vruchtbaarheid?
  Wat goed dat je uiteindelijk nieuwe richting hebt weten te geven aan je leven. Heel knap.
  De confrontaties zullen helaas altijd blijven.

  Groet,
  Ingrid (auteur Koningskinderen)

 2. Jeetje Loes..wat een heftig verhaal !! En je vertelt het nu heel relativerend, maar ik denk dat het maken van die omslag niet zonder slag of stoot is gegaan.
  Wat een sterke vrouw ben je toch en zeker weten enorm vruchtbaar op heel veel andere gebieden. Een voorbeeld voor velen !!!!

 3. Een column die tot relativering stemt. De kern van het probleem heb je mild, en daardoor juist raak, verwoord. Je positieve omslag staat als een huis!

 4. Vruchtbaar…. wie houdt wie nu voor de gek? Maar de blog is super; mooi verwoord en opbouw.
  Wat bloggen betreft ben je zeker vruchtbaar!

 5. Wat een mooi verhaal! Vruchtbaarheid zit in alles verscholen. We hebben allemaal te maken met gebieden waar we vruchtbaar in kunnen zijn en niet. Het is maar net waar je je op focust. Dat is de les die ik hieruit haal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *