Earth Hour

Op zaterdagavond 25 maart 2017, gisteren dus ten tijde van dit schrijven, was het een speciale avond van 20.30 – 21.30 uur. Ik noem het liever lichtjesuur dan Earth Hour. Maar ja Earth Hour is de officiële benaming. En daar doen we het dan maar mee. Want dit klimaatvriendelijke uur gaat nu eenmaal de hele wereld rond. Tijdzone voor tijdzone.

Earth Hour, lichtjesuur, elektriciteitSinds 2009 doet Nederland er aan mee, maar erg bekend is dit fenomeen nog niet, na diverse Appjes naar mijn dierbaren. Een fenomeen dat gisteren zijn 10-jarige lustrum vierde. Gestart door het World Wide Fund for Nature (WFF). En nee de straatlantaarns gaan niet uit en met een rondje wijk zag ik niet dat iemand er verder van wist. Of er geen zin in had.

De bedoeling is dus dat je je lampen op dit uur dooft en daarvoor in de plaats kaarsen aansteekt. Op vrijdag was er een korte aankondiging van wereld Earth Hour op het journaal en tekende ik aan in mijn agenda. Ruim 7.000 steden in 178 landen over de hele wereld doen mee. Ik heb er al eerder aan meegedaan, maar komt toch weer voor mij uit de lucht vallen. Uit het donker in het donker.

Reden Earth Hour

Niet alleen voor mij is dit weer een verrassing maar voor velen. Het simpele lichtjesuurtje om stil te staan bij hoeveel elektra je als huishouden gebruikt en één uurtje per jaar hier even niet aan mee te doen. Voor het milieu. Voor de bewustwording. Voor het zuiniger aan doen. Voor duurzamer energie. Om de opwarming van de aarde te matigen. Voor behoud van deze aardkloot voor de volgende generaties.

Laat ik toch net voor 20.30 uur in mijn agenda kijken en mijn notitie zien! Fluks de vele – tjee zoveel – lampen uitdoen en kaarsen ontsteken. Gelukkig heb ik een voorraadje kaarsen. Wat me opvalt bij ook de laptop dichtklappen, is hoeveel elektriciteit we verbruiken. Missie geslaagd voor mij. Maar ook dat ik toch niet van plan ben de Amerikaanse koelkast en ander slurpend spul uit te doen voor wereld Earth Hour. En dat hoeft ook niet.

De Domtoren in Utrecht en bijvoorbeeld het paleis op de Dam doen mee. Net als de Eiffeltoren en vele andere grote gebouwen en bruggen overal ter wereld. Bij de Brandenburger Tor waren zelfs prachtige kaarslichtjes in de vorm gezet van Earth Hour brandend.  Hoe mooi symbolisch: Brandenburger Tor met brandend kaarslicht. Het zit al in de naam.

Edoch: waarom niet meer bekendheid hieraan geven bij alle gewone mensen, alle gewone huishoudens? Of kunnen de elektriciteitscentrales zo’n massale elektriciteitsdip en daarna toestroom niet aan? Hoe wrang…

Bron: Metronieuws

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

4 thoughts on “Earth Hour

    • Achterin je agenda noteren en volgend jaar invullen? Althans ik heb altijd zo’n rijtje achterin voor komende jaren met bijv ook datum en jaar verlenging paspoort enz.
      Leuk dat je mee wil doen!
      Xxxx Loes

  1. ik wist het ook niet Loes. Maar er brand altijd n lichtje in mn hart voor heel veel vrienden.En dat kost ook niets.ps.Heb je gisteren gemist.x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *