Keuzes

Keuzes maken is zo makkelijk nog niet. Want met het kiezen voor het één valt de andere keuze vaak af. En nog steeds is niemand in staat in de toekomst te kijken. Want wat verandert er nadat je je keuze gemaakt hebt?

Keuzes, vanuit hart, rustSimpel een gerecht kiezen in een restaurant laat ik zelf vaak van het moment afhangen dat de serveerster mij om mijn keuze vraagt. Tuurlijk valt er voor mij al veel af, maar er blijven vaak twee gerechten over waartussen ik niet echt kan kiezen. Maar er hangt niet veel van af.

Lastiger wordt het met levensvragen. Levensfeiten. Waar veel van afhangt. Zo heb ik ooit werk afgezegd dat me te omvangrijk werd. Slechts wetende wat ik niet wilde. Dit wilde ik niet voortzetten. En een ongewisse toekomst tegemoet. Lastig. Weten wat je niet wil kan een goede drijfveer zijn om te kiezen. Maar ik was er zo van overtuigd dat ik de ongewisse toekomst voor lief nam.

Een vriend van ons laat veel aan het lot over. Dan hoeft hij zelf niet te kiezen. Ook een manier, maar niet erg vanuit je kracht bezig. Vanuit keuzevrijheid. Hoewel je er ook weer in verstrikt kan raken. Emotioneel verstrikt en dan krijg je weer keuzestress. *Klik*

Soms zit je vast in verkeerde keuzes. Vanwege de pecunia. Vanwege de omstandigheden. Vanwege je leeftijd en het niet goed in kaart hebben van je talenten. Niet durven vertrouwen op je talenten. Of omdat je je laat leven door je omgeving.

Probeer eens te dromen, vrijuit te dromen, en hardop of schrijvenderwijs lijstjes te maken. Hoewel ik dat ook weleens heb gedaan en de voors en tegens zo ellenlang werden dat ik door de bomen helemaal het bos niet meer zag. Op zo’n moment ga ik rigoureus strepen en grenzen trekken. En probeer vanuit mijn hart te kiezen. Want eenmaal een keuze gemaakt geeft enorme rust. Hoe ongewis ook de toekomst.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

11 thoughts on “Keuzes

 1. Keuzes MOETEN of KUNNEN maken is ook wel in zekere zin een voorrecht:er is blijkbaar die ruimte……..Soms is die er niet en wordt je geleefd in plaats van zelf te leven…..en dan heb je zelfs geen mogelijkheid (telefonisch bv) tijd te maken voor je dierbaren.Bij deze mijn nederige excuses aan deze altijd bevlogen schrijfster uit Leiden…………..

  • Hallo Rob, Je bedoelt dat je soms moet kiezen uit twee minder fijne keuzes? Of bedoel je dat niet?
   Of misschien bedoel je zelfs dat je geen echte keuze had en nu moet proberen daar toch het positieve in te vinden?
   Hartelijks,
   Mindel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *