Ei, ei en nog eens ei

Tijdens deze Pasen gaan we opnieuw geen eieren zoeken. Al jaren niet gedaan. Natuurlijk kun je zonder kinderen ook voor elkaar eieren verstoppen, maar het kinderlijke enthousiasme ontbreekt. Ik weet niet, de verrassing is toch eigenlijk weg. Die blije snoetjes ontberen we toch erg.  

We eten wel eieren. In het begin van de relatie nog leuk beschilderd, maar nu als we geluk hebben, de voorgekleurde van de AH.

Pasen feest van de vruchtbaarheid, met eieren als symbool. De mijne wilden niet, hoe zeer we ook ons best hebben gedaan. En jaren na de zware behandelingen, omdat we toch echt heel graag kinderen wilden, kreeg ik abrupt te horen dat mijn medicijnen de boosdoeners waren. Had nou niemand mij dat eerder kunnen vertellen? Dan hadden ega en ik toch echt andere keuzes gemaakt. Hemeltergend.

We hebben alle stadia van rouw doorlopen. Ega iets sneller dan ik. Wat waar is, is waar. Maar kinderloosheid is voor het leven. Hoe erg ik ook mijn best had gedaan de rouw te verwerken. Goed te verwerken. In zoverre dat kan.

Steeds opnieuw en zeer onverwacht wordt het litteken nog weleens aangeraakt. En ja dat doet pijn. En zo viel de omapijn, als een bliksemschicht bij heldere hemel, toe. Nooit verwacht. Toch gekregen. Opnieuw op dieper niveau maar weer verwerken. Stilstaan en er doorheen gaan. Niet makkelijk.

Zo hoor ik ook van alleenstaande vrouwen met een kinderwens. Nog echt een taboe. Maar toch werkelijk echte pijn. Hele pijnlijke en eenzame pijn. En weinig oren die willen horen. (http://www.alleenenongewenstkinderloos.nl/)

Een paastak zetten we niet neer. Teveel ei. Maar voor de aankondiging van de lente hebben ega en ik wel degelijk gehoor. Alles wat weer begint te groeien en te bloeien. Om blij van te worden. Vruchtbaar? Wij willen vruchtbaar zijn in onze daden, met slechts een enkel ei met Pasen.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Ei, ei en nog eens ei

  1. Goed stuk hoor Loes. Laat het een troost zijn: eieren zoeken gaat over als het pubers zijn. Ik voel met je mee, dat je altijd een gemis houdt. Jullie hebben gelukkig wel lieve mensen om je heen en dat geeft ook warmte. Fijne Pasen voor jullie met een paar eitjes. Je schoonzus/zus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *