In Memoriam

Hoe schrijf je een in memoriam voor iemand aan wie je veel verschuldigd bent? Geschrokken zag ik een uurtje geleden het overlijden aangekondigd van Nico Denhoorn. Per mail. Een vervolg kan er niet aan gegeven worden. Zo uniek was Nico. Al zijn werk stopt.

Ik heb veel aan Nico te danken. Samen hebben we begin vorig jaar een half jaar wekelijks een stukje levenspad gemeen gehad. Hoewel ik zijn levenspad niet ken. De mijne becommentarieerde hij. Soms met positieve en warme opmerkingen en soms met kritische opmerkingen. Stimulerend. Soms met dodelijke al te kritische opmerkingen. Dat deed me altijd weer in de pen klimmen. Oftewel het toetsenbord beroeren. Maar altijd fair en met relativiteit en humor.

Ik heb zijn commentaar geïnternaliseerd. Zodanig dat ik na een half jaar verder durfde op eigen, wankele benen. En dat stimuleerde hij. Met commentaren als: talent met scherp oog voor detail, durfde ik verder. Altijd de spijker op de kop.

Aan het eind van de rit heb ik hem gevraagd om een ontmoeting in zijn woonplaats. Helaas dat zat er niet in. Maar zeker nu vind ik dat bijzonder jammer. Ook omdat ik altijd nog eens verfijning wilde in mijn schrijven. Met hulp van Nico. Hij benoemde mijn schrijfsels als toegankelijk. Iets waar ik verbaasd en trots op ben. Zijn laatste woorden: groetjes en plezier bij alles.

Iemand die weet dat plezier alles zou mogen zijn, is mij dierbaar. Zoals Nico mij dierbaar was. Ik had nog veel van hem willen leren. Helaas het kan niet meer. Mijn lessen zijn nu gesloten. Zijn Priem Uitgeverij is nu gesloten. Jammer heel jammer. Maar de zaadjes van zijn gedachten en commentaren leven vast en zeker voort in zijn cursisten. Die mogelijk weer verder gaan op het pad en cursisten gaan krijgen. En zo leeft Nico voort.

Lieve Nico, ik wens jou heel veel rust. En al je dierbaren sterkte met het gemis van jou. Weet dat je mij ontzettend hebt geholpen op het schrijverspad. In memoriam: mijn geweldige, unieke e-mail schrijfdocent. 

 

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

8 thoughts on “In Memoriam

 1. Dag

  Ben al jaren op zoek naar een l.p. van Nico Denhoorn “Kabouter Chismus” (of iets dergelijks)
  uit de kabouter periode!
  Weet iemand of de ouders van Nico een camping hebben gehad in Appelscha “De Hildenberg”.
  Zelf heb ik Nico gekend met een volle baard!
  Hoop dat iemand mij kan helpen!
  Groet Hein

 2. Nico.
  Als klein jochie was jij mijn grote vriend, dammaatje en muzikale inspirator in Bussum bij mijn ouders, en later moeder, thuis. Ik wilde je zo graag nog ‘s bezoeken om die jaren ’70 weer n’s de revue te laten passeren. Nog niet zo heel lang geleden had ik je weer gevonden. We zouden afspreken. “Vroeger Of Later” zoals de titel van één van je eigen albums luidde. Nu is later dus te laat….. Je LP’s heb ik nog steeds, maar jij bent er helaas niet meer.
  Rust zacht grote vriend…
  Paul

 3. Lieve Loes,
  Echt een mooi eerbetoon aan jouw unieke mentor Nico en zolang jij blijft schrijven zal hij ook altijd een stukje blijven voortbestaan in jouw letters.
  Jammer dat je hem nooit ‘echt’ ontmoet hebt en hij nu voor altijd je e-mail schrijfdocent blijft. Maar hij heeft je wel prima op weg geholpen met je ‘schrijfsels’ en Loes…..de rest is nu aan jou. DUS GA VOORAL ZO DOOR !!!
  Linda.

 4. Hoi Loes
  Heel erg en droevig voor je om dit bericht zo onverwachts te krijgen.
  Naast het verdriet zal er voor veel mensen uit zijn naaste omgeving een leegte en gemis zijn ontstaan.

  Maar ………………. ik denk dat deze mensen.
  Zich mogen troosten met de gedachte dat hij met jouw, wel een hele goede Collumschrijfster heeft nagelaten.

  Ga door met de manier van schrijven die goed voelt en je plezier oplevert.
  Wie weet kijkt hij met een grote glimlach wel mee!

 5. Dit is een welverdiend eerbetoon aan Nico Denhoorn.
  Ispirerend, soms de klein beetje irriterend, maar vooral als schrijfdocent het best in een ander naar boven en op papier laten zetten.

  Nico rust zacht!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *