Verwachtingen

Op zoek naar een partner word je door de omgeving nogal eens gemaand niet te hoge verwachtingen te hebben. Niet dat ik op zoek ben, ik ben voorzien van eega. En daar heb ik mijn handen vol aan. Eega voldoet nogal eens niet aan verwachtingen. Dwarse einzelganger, maar wel lief voor mij.

Zo nodigde ik hem gisteren spontaan uit voor een etentje en zei hij nee. Nou ken ik eega langer dan vandaag, precies 24,5 jaar lang al, en ik gaf hem tijd. Mijn verwachtingen op nulpunt en ziedaar: hij stemde toe. Het etentje werd een succes.

VerwachtingenOnlangs had ik erge behoefte te praten met een vroegere vriendin. Helaas kreeg ik het deksel op mijn neus en was erg teleurgesteld. Zij weet dat aan mijn verwachtingen. Ja zo lust ik er nog wel eentje. Mag je geen verwachtingen hebben? Ik denk van wel. Of ze ingevuld kunnen of mogen worden, ligt uiteraard bij de ander. Maar bij vriendinnen-zijn horen toch wel bepaalde verwachtingen. Hoe en wat maak je samen uit, maar op deze manier ontloopt ze elke verantwoordelijkheid. Toch? Oftewel de vriendschap is verworden tot kennissen zijn. Jammer ja.

De ultieme verwachting in een vrouwenleven, maar vergis je niet in een mannenleven, is in-verwachting-zijn. Geen duidelijker woord nodig. Ik had het graag meegemaakt. Maar behalve zwaar gevoede gevoelens via IVF en hormonen, heb ik het nooit mee mogen maken. Het blijft een gemis. Zeker net na mijn baarmoederoperatie is deze wond weer opengebroken. In al zijn hevigheid. Opnieuw rouwen en doorléven. Het dichtgegroeide litteken is weer aangeraakt en opengesprongen. Kinderloosheid is levenslang. Al wend ik al mijn ervaring aan er mee om te gaan. Komt goed, sus ik de argeloze lezer. En mezelf. Bezwerend.

Ik ga de draai weer maken naar een leven dat op ándere manieren vruchtbaar is. Want ook als moeder bén je niet je kinderen, maar heb je kinderen. En heb je er zelf ook wat van te maken. En daarin vinden we elkaar!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

15 thoughts on “Verwachtingen

 1. mooi Loes, vooral de laatste allinia waarin je de “DRAAI MAAKT”
  dit maakt de column helemaal af.

  overigens geld het maken van die draai voor veel moeilijke/zware momenten in je leven.
  misschien wel een vorm van zelfbehoud!!

  je kleine broertje

  • Of een vorm van dat het leven altijd opwaarts wil? Fijn broertje je commentaar. Doet me erg goed. En je hebt gelijk, het is op veel gebieden van en in het leven toepasbaar!
   Momenteel ben ik bezig met bundeling van 31 columns. Ik laat je horen wanneer die uitkomt!

  • Welkom terug Ellen! Ik zat juist te denken hoe is het met je? En waar zijn je trouwe reacties gebleven? En ziedaar kom je weer met complimenten! 🙂

 2. Graag sluit ik mij aan bij bovengenoemde recensent. Baas Bollo reageert geestig op Mindels thema. ‘Verwachtingen’ interpreteert hij op geheel authentieke wijze. Ja, Mindel en Baas Bollo zijn een onlosmakelijk duo!

 3. Hoi Loes, samen met Baas Bollo beginnen jullie steeds meer een duo te vormen, waarbij elk in zijn eigen stijl reageert op de kernwoorden van het stukje van de ander. Jullie vormen samen een prachtig koppel!

 4. Vol verwachting klopt ons hart!
  Dit is een goed kolommetje waarin de essentie goed wordt verwoord.

  Da’s nu net ook de omgekeerde essentie bij de geldverslindende moloch Verenigde Naties.
  Zij scheppen verwachtingen over de aanpak van de vraagstukken over de wereldproblematiek, zoals het Midden Oosten, Afrika en. ….het probleemgeval in het koude kikkerlandje ZWARTE PIET!!
  Voor Zwarte Piet werd het prioriteitenlijstje gewijzigd en werd dit thema nummer een voor mevrouw Sheperd (Het zwarte schaap onder ons!).
  Mijn verwachting dan ook is dat het Zwarte Schaap (Sheperd) vanuit New York door Zwarte Piet opgehaald moet worden, bij voorkeur in een Historisch Slavenschip, en vervolgens in een zak afgeleverd mag worden in Spanje.
  In december 2014 mag zij dan vanuit Spanje, na enige Sinterklaascursussen te hebben gevolgd, mee naar Nederland om te assisteren bij het Sinterklaasfeest.

  Groetjes,
  PietBollo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *