Helen

Het leven kan je wonden toeslaan, trauma’s zelfs. Gemis, teleurstellingen, situaties waarin je totaal miskend bent. Op een manier die beschadigend is. Niet gezien als de persoon die je bent. Je verdriet niet gezien, in een rol geduwd.

HartenpijnIIGeen mens ontkomt aan verlies en rouw. Maar als het schoon verdriet is kun je weer snel helen. Schoon verdriet ja. Verdriet zonder allerlei nare bijproducten als overheersende schuldgevoelens, overheersende boosheid en allesomvattende kwetsuur. Al kan dat wel even duren en horen die gevoelens er een tijd bij.

Ik voel momenteel dat ik weer opwaarts ga, zoals ik vorige week verhaalde, de draai heb gemaakt. Weer beter in mijn vel kom te zitten. De wond, in mijn geval kinderloosheid, krijgt opnieuw een verzorgend velletje of korstje, en is gelukkig weer bezig te dichten tot litteken. Ik verzorg hem. Het gaat sneller, voel ik, dan destijds. Fijn dat ik er ervaring in heb. Weet dat ik er aandacht aan moet geven en ermee heb leren omgaan. Opnieuw mee om moet gaan. Met een lach en een traan. Niet perfectie is heilig, maar leven in het moment en er het beste van maken. Er is zoveel meer mogelijk als ik het perfectiestreven loslaat. Mezelf rust en ruimte gun. De balans zoek.

Helen: het gaat bij mij nu sneller dan verwacht. Fijne gesprekken doen er goed aan. Doorgaan op de ingeslagen weg. Niet vies van inspanning, maar gedoseerd. En accepteren waar ik mijn grens voel. Ziedaar mijn ‘recept’ voor helen. De mens is in mijn idee gemaakt op ‘heelheid’. Op groei.

Rondje kapper, pedicure, masseuse en schoonheidsspecialiste, niet allemaal tegelijk, doen de rest! Voor mij als vrouw. Enne: schrijven. Wat heelt jou?

Print Friendly, PDF & Email

14 thoughts on “Helen

  • Kan me voorstellen. Maar juist het gemis aan kids breekt me soms op en dan moet je andere bronnen aanboren. Maar idd vrienden en familie: goud waard! 🙂

 1. “The power to say goodbye” was een nummer van Madonna,waar ik een tijd over heb moeten nadenken.Allengs ben ik er achter gekomen dat ik hierin danig tekort schiet en heel moeilijk afscheid kan nemen van mensen,dieren en dingen.Op dit moment valt mij het afscheid van Frits zeer zwaar.Van de ene op de andere dag ongeneeslijk ziek verklaard en 4 dagen later is hij al overleden,na amper 5 maanden op deze wereld te hebben rondgehuppeld.Tja,het blijft een mooi nummer van Madonna,maar ik kan het nog steeds moeilijk…….

  • Ach ja die Frits heeft je door moeilijke tijden gesleept! Trouwe kameraad! Je zult hem missen! Maar er komt iets voor terug toch? 🙂

 2. Mooi geschreven, met gevoel. Fijn om te lezen.
  Door je directheid en je openheid stel je je bloot. Daarin zit jouw kracht in het leven, in jezelf! Goed van je dat jouw eigen lift weer naar boven gaat, Dat vergt méér dan een simpele druk op de knop.
  Geniet vooral van het nu!

 3. Ieder zijn of haar rugzakje of zak. Ieder doet alles op zijn of haar manier, soms gaat dat inderdaad snel, soms moet er een zetje gegeven worden. Soms krijg je zomaar een tip van iemand en kun je daar mee aan de slag,maar soms is ook de schoonheidsspecialiste of kapster een goed alternatief. Maar een schouder om uit te huilen of je verhaal te doen,kan zomaar helend werken.

 4. Uitspraak van een zeer wijze, bijna verlichte persoon die ik ontmoette jaren geleden:
  “Problemen bestaan niet, je creëert ze zelf.”
  Ik hecht waarde aan die uitspraak als ik moeite heb met iets of iemand, het helpt de situatie te relativeren, te accepteren, dus ook te helen.
  Het begint bij een gebeurtenis, de gedachte (over iets of iemand), dan komt het gevoel dat het oproept en vervolgens het gedrag dat daarbij past.

  En dat is voor mij helend, tot de conclusie komend dat mijn eigen teleurstelling (moeizaam accepteren van iets of iemand) altijd te maken heeft met mijzelf en de acceptatie van een probleem. Herkennen mensen dit?

 5. Het helen van psychische wonden kan inderdaad lang duren.
  Ook kunnen jarenlang verborgen trauma’s ineens weer actueel worden,zonder dat je het beseft. Voorbeelden legio, zoals een gebeurtenis die de pijn weer doet oprakelen.Bij het helen kunnen, naast profesionele hulp, vaak simpele dingen helpen. een goed gesprek met een intieme vriend, vriendin of een lotgenoot kan soms een beter inzicht geven. Ook humor (soms een beetje cynisch mag best wel) kan opluchting geven en symbolische handelingen kunnen soms ook bijdragen!
  Maar voor alles is het zaak realistisch te blijven, hoewel dat niet altijd even gemakkelijk is.
  Luister eens naar “the healing game” van Van Morrison: When the homeboys sing, Sing their songs of praise,about their golden days. In the healing game. Sing it out loud, Sing it in your name, Sing it like you are proud, Sing the healing game

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *