Opgeruimd

Gisteren was dé dag. Voor eega en mij. Er zou opgeruimd worden stond in onze agenda’s. De vliering zou aangepakt worden. Ik wil er vanaf zijn, maar een jaar of 15 geleden hebben we een vliering laten plaatsen in de nok van ons dak. En daar is meteen van alles op gelegd, maar we hebben er nooit meer naar omgekeken. Dus best een verrassing wat we aan zouden treffen. Maar ook tijd om te ruimen.

OpgeruimdDe giga zwart verstofte spinnenraggen vielen als eerste op! De opgetrommelde bekenden doken er moedig in. En eenmaal begonnen was het karwei eigenlijk met een ruim half uur alweer geklaard. De koffie ter voorbereiding op deze ‘schone’ taak en het wegbrengen duurden eigenlijk langer. Matrassen, logeerbedden, sinaasappelkistje met sprei van wijlen schoonmoeder en slaapzak, waren zo wat spullen die weg konden. En bleek de kringloop blij mee. De kerstboom van mijn overleden moeder kreeg, tot mijn geluk, een nieuwe bestemming. Want dat soort spulletjes zijn toch lastig om weg te doen. Een in de weg staande bureaustoel en nog weer een logeerbed konden ook mee. En ja, we hebben er nog echt één over!

Eega is al aan het broeden wat er nu op de vliering kan. Maar met nog heel veel volle zolderkasten, die ook hoognodig eens aangepakt moeten worden, vind ik een lege vliering een groot goed. Die ook goed is voor de geest. Een opgeruimd gemoed is veel waard en geeft lucht. Mét de spullen die weg zijn, komt er ruimte. Ruimte in mijn bovenkamer. Wel grappig dat we juist met het hoogste plekje in ons huis zijn begonnen! Hoe symbolisch die vliering en die bovenkamer in je geest. Beter kun je het niet hebben. En dat na heftig emotionele weken. Heerlijk.

Ik krijg de smaak te pakken en zit te bedenken wat we als volgende zullen aanpakken. De verhuisdozen vol, die uit het huis van mijn moeder zijn gekomen, mogen na tien jaar geleden hier binnen geslopen te zijn, ook weleens worden aangepakt. Hoewel ik al wel wat magere pogingen heb gedaan. De confrontatie mag weleens worden aangegaan. Maar nu nog niet. Eerst genieten van stap één. Daarna stap twee: binnenkort…

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

11 thoughts on “Opgeruimd

 1. Ja, van tijd tot tijd zo iedereen wel eens moeten opruimen, maar daar komt vaak niet van. De noodzaak komt pas kijken als je kleiner moet gaan wonen. Goed idee hoor Loes, het werkt wel inspirerend.

  • Klopt Leny, maar we hadden datum geprikt en bekenden gevraagd. Geen enkele kans meer er onderuit te komen. Misschien ook een tip voor jou? 🙂

 2. 7 Jaar geleden is wijlen mijn vader verhuist van ons ouderlijk huis naar een aanleun woning aan de A. Noorderwierlaan. Wat een zooi had mijn vader en ook mijn moeder verzameld in de loop der jaren. En wat een problemen had mijn vader toen besloten werd om veel van de huisraad op te ruimen, zowel van zolder als in de huiskamer. Lang hebben wij moeten horen dat we teveel hebben weggegooid, hij had volgens hem totaal niets meer,maar alles meenemen kon ook niet,want daarvoor had hij daar te weinig ruimte voor, ook omdat er huisraad mee zou komen van zijn vriendin Riet. Daardoor heb ik geleerd om niet te veel te bewaren en ik heb de regel, een jaar niet gebruikt of gedragen,weg er mee!!!!!!!!!!!!!!

  • Oh no Geert, heb net plakboeken van zolder gehaald van 30 jaar geleden! Heerlijk kijkvoer. En onlangs had ik een oud mailtje nodig en toverde het, oud en wel, zó uit een mapje! Ben het niet echt met je eens. Niet erg toch? 😉

 3. Vroeger op mijn werk hadden we het ook veelvuldig over opruimen, de directie riep altijd “ruim je eigen troep op je moeder werkt hier niet! En dan riepen de collega’s
  ‘Netheid is voor de dommen, het genie beheerst de chaos’
  Maar ontegenzeggelijk…je ontkomt er niet aan, opruimen is het devies,
  dan is het onderwerp ook weer van de baan.
  Zadeltas

 4. Opgeruimd staat netjes! Deze uitdrukking kent meerdere betekenissen!
  Een vervelend sujet die uiteindelijk weggaat, ontslagen wordt, de groep verlaat,etc.
  Meer macabere betekenis is het definitief verwijderen van een persoon door het plegen van een misdaad door een andere partij,waardoor hij of zij het loodje legt (daar heb je er weer zo een; homoniemen dus.
  Ook de betekenis dat daadwerkelijk is opgeruimd is juist. Daarbij kan deze opruiming zowel materieel als geestelijk zijn.
  Daarbij kom ik tot de kern, dat een opgeruimd, werkplek ook helpt de geestelijke spinsels doen opruimen.
  Dan nog even in bad en hebben wij alles gehad!
  Het kan ook te ver gaan met het motto een gezonde geest in een gezond lichaam!
  In de nationaal socialistische ideologie wordt dit in het extreme doorgevoerd. Helaas heeft heeft men thans de kennis wat daarvan de verschrikkelijke gevolgen zijn!
  Daarvan kan ik met overtuiiging zeggen:”Opgeruimd staat netjes”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *