Twijfel

Zekerheden zoeken is een goed doel op zich. Maar waar zijn zekerheden tegenwoordig te vinden? In een tijd die zo in beweging is. Een samenleving die zo in beweging is. Van de week verhaalde een dame tegen me: het leven is stress. Maar hoe beheersbaar is het voor je?

TwijfelAl jaren ben ik een twijfelkont, om het zo maar eens uit te drukken. Of vind je twijfelaar een beter woord? Leven met onzekerheid is een zekerheid. En eentje die echt niet wil wijken. Mmm contradictio interminis. Wel leuk om over na te denken. De zekerheid van de twijfel of de onzekerheid.

Op televisie zie ik steeds een reclamespotje over het wezen van de twijfel. Een commercial van het dagblad Trouw. Het spreekt me bijzonder aan. ‘Grote denkers waren grote twijfelaars’. Ik bevind me dus in goed gezelschap. Het is toch zo dat we in wezen allemaal aartstwijfelaars zijn? Waarom praten we anders zoveel met elkaar? Life, door de telefoon, de sociale media. Om verdieping te zoeken, naar mijn idee. Om ideetjes uit te wisselen. Om rust en houvast te zoeken. Allemaal te vinden in jezelf, maar de weg naar jezelf loopt nogal eens in samenspel met een ander. Ieder wezen is uniek, met zijn – of haar zoals je wilt – eigen waarheid. Een waarheid die weer aangevuld kan worden. Die zin kan geven, zoals ik vorige week verhaalde. Zoekend. Op weg. Met voortschrijdend inzicht, zoals ega graag opmerkt. Vind ik een goede uitdrukking. Neem ik graag – hierbij gedaan – over.

Twijfelen mag naar mijn idee en houd je scherp en levendig. In een hoekje gaan zitten zoeken naar zekerheid zal je ook niet veel op weg helpen. Bij de pakken neerzitten, bedoel ik. Worstelen met twijfel. Het is heerlijk bij tijd en wijle in een hoekje te mijmeren en overpeinzen. Aanrader. Ik doe het graag. En ook bij de pakken neerzitten heeft een slechter imago dan nodig is. Zolang je daarmee een tijdje rust vindt, is het prima. Die bovenkamer gaat toch wel door. Bij mij althans wel.

Wie zoekt naar de waarheid moet durven twijfelen. Om de uitsmijter van de Trouw commercial voor jou te jatten. Misschien.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

14 thoughts on “Twijfel

 1. Eerlijk gezegd vind ik iemand die niet twijfelt en recht op zijn of haar doel afgaat, altijd wel grappig. Ze maken dat ik ineens beter weet wat ik wil en nemen zo mijn twijfels weg, ongeacht of ik het met hen eens ben.

 2. Ja Loes, twijfel beheerst ook mijn leven dagelijks. Vooral of ik wel of niet de goede keuzes maak (op hoog, maar ook op laag niveau). En het lijkt wel of ‘t steeds lastiger wordt in de snelle ‘bewegings’ tijd van nu. Steeds sneller ook moet je vaak je keuzes maken !! Waar doe je ‘goed’ aan??? en voor wie of wat is het dan vooral wel of niet goed……twijfel, twijfel en twijfel !!
  Maar, Loes…… de tijd zal het leren toch? En wat heb je weer een pakkend en herkenbaar stukje geschreven !!! Groetjes van Linda

  • Dank je Linda. Zoals tante naar me schreef: gezonde balans in twijfel is niet slecht! Zolang het maar niet gaat overheersen. Het houd je bescheiden. Mmm het leven blijft toch een avontuur hé? We gaan het aan! 😉

 3. Hoi Loes,
  wat een heerlijk mijmerend stukje alweer! Uiterst herkenbaar. Overigens heeft eega, door jou regelmatig aangehaald, ook vaak verrassende (al dan niet voortschrijdende) inzichten.
  Groeten,
  Peter

  • Oeps Peter is het toch eega ipv ega? Ik dacht altijd dat eega de vrouwelijke vorm was. Dank je wel en ja eega (!) maakt mij ook altijd aan het lachen en nadenken over zijn gedachten-capriolen als reactie. Misschien samen maar eens schrijven als hij tijd krijgt! 😉

 4. Ha Loes,

  Het is ,zonder enige twijfel, overigens weer een hele goede.
  Heerlijk in een hoekje zitten peinzen trekt ook mij aan zo af en toe.
  Doordenderen is ook zonder twijfel geen optie, of toch wel????????

  Andere Loes

  • Uit mijn leven Geert! Nu is het tijd van oogsten zeg maar na in het verleden veel tijd gehad te hebben voor mijmeren, piekeren en peinzen. 🙂 Ik vind het zo heerlijk dat het klaarblijkelijk herkenbaar is voor de lezer, wat ik schrijf. Heerlijk en dank voor je compliment!

 5. De enige zekerheid waar niet aan getwijfeld hoeft te worden is dat men ook deze aardkloot zal verlaten.
  Tegenwoordig heeft men de keuze of in de grond te worden gestopt of via de bbq methode te worden opgelost in het oneindige.
  Twijfel over het feit dat dit definitief is, komt bij de laatste methode niet voor.
  De eerste methode heeft in het verleden af en toe wat complicaties gegeven,waardoor het twijfelachtig werd of de nalatenschap al verdeeld kon worden.
  Gelet op de hedendaagse ontwikkelingen lijkt het mij dan ook te adviseren om als attribuut een smart phone in de van zes plankies vervaardigde houten doos te leggen. Bellen,Mailen, SMS,What’s Appen maakt het mogelijk de twijfel in deze bijzondere situaties weg te nemen.
  Graag niet een al te zware steen er bovenop!

  Bollo, zonder twijfel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *