Contact op afstand

We zijn de hele dag in contact met anderen. Is het niet lijfelijk dan is het wel per e-mail, sms, WhatsApp, Twitter, Skype of telefoon. Die nieuwe manieren hebben zo zijn voordelen, maar uitwassen zijn er ook.

Zo was ik laatst op een verjaardag waar niet een jongere, ja altijd die jongeren, maar een 60+-er driftig zat te sms-en. Geen gezicht en wie geeft nu het goede voorbeeld? Een beetje sneu ook zo middenin de kring feestvierders. Aanspreekbaar was hij niet. Zo druk doende met zijn schermpje van een paar vierkante centimeters.

Het openbaar vervoer met zijn vroegere ultimo kansen op onverwachte gesprekjes met een vreemde, is verworden tot klaterende pingelgeluidjes. Of gedoemd tot meeluisteren naar een privégesprek via een mobiel.

Met mijn schoonzus op dit moment in Portugal, is sms een uitkomst. We bespreken het weer in beide landen en hebben op die manier contact. Overbruggen de tijd tot ze weer terug is en er uitgebreid over kan praten. Geruststelling dat we het beiden goed maken. We hoeven ons gelukkig geen zorgen te maken over haar.

Het is al vaak gezegd: al die manieren van contact zijn mooi maar armoedig, substituten, want de lichaamstaal ontbreekt. Datgene wat zo ontzettend rijk is in al zijn verschijningsvormen en zoveel meerwaarde geeft. Wat dat aangaat pleit ik, op afstand zijnd, voor die goeie ouwe telefoon! De intonatie in een stem geeft zoveel meer prijs.  Prijs over de onderliggende emotie. En daar is het waar het bij contact om draait. In contact zijn met de ander en met de eigen emotie. Wie kan dat nog?

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

10 thoughts on “Contact op afstand

 1. De mobieltjes hebben duidelijk hun voor en nadeel, maar inderdaad heel irritant dat mesne tegenwoordig alleen nog maar bezig zijn met hun mobieltje. Ook als je met iemand zit te praten en ze kijken ondertussen constant op hun mobiel kan ik niet uitstaan.

 2. Dag Mindel,
  Vooral het woordje “armoede” onderstreept zo waar het met deze manier
  van communiceren naar toe gaat.
  Kleinkinderen die bij opa op bezoek gaan en de hele tijd zitten te sms-en
  en een opa die zich alleen in zijn eigen huis voelt.
  De telefoon, de computer, zij zijn onze nieuwe vrienden geworden en
  inderdaad, ik zie ook niet hoe we dit kunnen doorbreken.
  Mooi stukje weer Mindel, groet Elisabeth.

 3. Helemaal mee eens hoor. Ik vind t ook verschrikkelijk als er maar naar die paar vierkante cm tertjes gekeken word! En moet helaas toegeven, dat ik t ook wel eens doe, en schaam mij daar altijd voor!!!!! Bij deze mijn excuus aan een ieder die er last van heeft gehad!
  Andy

 4. Mijn telefoonstem is altijd vriendelijk en vrolijk, maar zo voel ik me echt niet altijd! Dus ook per telefoon niet altijd èchte emotie.
  Maar social network houd je wel op de hoogte van alle ‘vind-ik-leuks’, dus dan alleen nog uitvissen wanneer het eens wat minder gaat.

 5. Ik ben het helemaal met je eens Loes!! Al die mobiele communicatiemiddelen zijn helaas niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij, maar wat vind ik het een verarming! Op straat, maakt niet uit of men loopt, fietst, of een auto bestuurt, negen van de tien verkeersdeelnemers zijn met iets heel anders bezig dan met het verkeer. Niet alleen een verarming maar nog gevaarlijk ook!

 6. Hoi zus, weer een genot om te lezen.
  mooi die inleiding naar het gedeelte waarin je je punt helder en duidelijk neerzet!!!!

  trots op je 🙂

 7. Ben het helemaal met je eens Loes. Al die social media is heel handig, snel, maar ook afstandelijk en beslist geen substituut voor echt menselijk contact, zoals de telefoon en facetoface. Want om elkaar echt te ontmoeten, heb je ook je andere zintuigen nodig!

 8. Helemaal mee eens Loes, aan lichaamstaal kan je zoveel meer aflezen. Een frons, een uitdrukking, een tique, een traan….en noem maar op zegt zoveel meer dan ‘de mobiel’ met al zijn contacten. Waar moet dat heen in de toekomst…?? Begrijpen mensen de lichaamstaal straks nog wel als je ‘heel per ongeluk een keer’ face-to-face met ze zit?
  Nee, sms-en, pingen, whatsappen etc. is heel handig, maar please niet alleen maar zo contact, want dan wordt het wel een hele koele, koude emotieloze wereld !! Dus afspreken maar weer eens Loes?
  Kuzzz van Linda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *