Verdrukking

Tegen de verdrukking in zie ik een hortensiabloem onder de sokkel van het stenen beeld van de gans in mijn tuin bloeien. Opeens. Plotsklaps. Zo mooi wit dat hij, of is het zij, pas net is ontloken. De gans is de laatste weken niet verplaatst, dus is mevrouw of meneer bloem er stiekem onderdoor gegroeid en nog gaan bloeien ook. Het houdt me al dagen bezig.

Zo is het ook met mensen. Het kan niet zo donker zijn of er is wel een lichtpuntje. Soms is dat flink zoeken naar dat lichtpuntje. Maar die bloem kan een voorbeeld zijn van een lichtere dag. Het mogen aanschouwen ervan en erbij stil staan.

Zelf heb ik zeer donkere, duistere tijden gekend. En helaas moest ik toen toegeven dat er geen enkel lichtpuntje meer was. Maar daar is de mens niet op gemaakt. Al komt het veel voor, meer dan je denkt. En aan de buitenkant zie je het echt niet meteen. Gedumpt in een crisiscentrum zag ik echt geen lichtpuntjes meer. Omgeven met andere crisisklantjes gaf ook niet veel houvast. Maar een goed getimed bloemetje deed mijn tranen stromen. Ik die zelden kan huilen.

Rare dingen deed ik toen. Laten we het op jeugdige onbezonnenheid houden. Graffity: met een grote blauwe viltstift het prikbordje bekladden, omdat de inkt zo lekker rook. Bracht me tot mezelf. En dat is waar het om gaat. Terug naar jezelf. Terug naar je oorsprong. Terug naar je bron. Ondanks alle onrust. Dat was weer een beginnetje. Hoe maf ook.  

Nu terugkijkend, en in rustiger vaarwater, is het moeilijk voor me voor te stellen, hoe die tijd was. Maar wat heb ik enorm veel geleerd van de wereld, verhoudingen en vooral over mezelf. Nu pluk ik de vruchten daarvan! Rust roest niet!

Ondanks alle ernst, ondanks problemen, is de mens gemaakt op vrolijkheid. Zelfs tegen de verdrukking in! Zie dit minihortensiaatje!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

15 thoughts on “Verdrukking

  1. Mijn schoonmoeder zei altijd al “het is nooit zo donker, of het wordt wel weer licht”. Wat een openheid van je in deze blog, mooi…., en ook heel goed dat je er nu zo op kunt terugkijken. Compliment!
    En dat door je hortensia, zwoegend voor ook een plekje hoe zwaar het ook is.

  2. Weer prachtig weergegeven Loes !! En helemaal waar natuurlijk, want er is altijd wel een lichtpuntje!! Je moet het alleen wel (kunnen) zien..en dat valt niet altijd mee! Maar op het moment dat je er voor openstaat…zie je het echt wel weer !!! Als een hortensiabloem het kan zien……dan kan ‘de mens’ het zeker ook zien, hoe donker het soms ook is!!!! Dus…blijven lachen Loes en ieder ander !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *