Afsluiting vakantie

De laatste dag van onze vakantie nog op pad naar een leuke expo! Ik heb er zin in. Uiteraard wisten ega en ik nog niet of het leuk ging worden maar het werd wel leuk.

Een tropische dag, een van Nederlands zeldzame tropische dagen, dus de airco in de auto was zeer welkom! Een toch transpirerend reisje van net een uur, met een voor ons onbekende dichter die meereisde. Maar dat zegt niets, daar wij niet zo ingevoerd zijn in de dichtkunst in Leiden. Vrolijke kennismaking en gebabbel.

De reis ging naar Edam en wel de monumentale Grote Kerk waar het kunstenaarscollectief: De Leidsche Mondialen, hun opening zouden beleven van de werken van tien van hun kunstenaars.

Een koele lijklucht kwam ons tegemoet. Tja eeuwenoud gebouw met vele graven. Langs de luitjes van de Wereldwinkel en zo nog wat rommelmarktachtigen, bezagen wij de werken! Kleurrijk, gevarieerd en tot de verbeelding sprekend. Schilderijen, keramiek en giclées, een aparte manier van druk van foto’s. Indrukwekkend.

PinkDe kunstenaars en toeschouwers stroomden toe voor de opening, die verricht werd door Anita Kroon van de Grote Kerk, Dick Bakhuizen van den Brink, voorzitter van het collectief, en de Leidse stadsdichter Pink Meltzer. Met een uitermate komisch en knap gedicht werden de kazen en kunst van Leiden en Edam aan elkaar gebreid. En zo de overeenkomsten benadrukt. Opgeroepen tot kopen van de werken.

De catering was prima en genoeglijk samenzijn. Toch zo’n 100 bezoekers bij elkaar! De banden tussen Edam en Leiden verder aangehaald.

Onze werkweken kunnen weer beginnen. Ik vind de afsluiting van onze vakantie heel bijzonder. Een mooie expo en met kazen en kunst weten beide steden wel weg!

Voor info: www.deleidschemondialen.nl. Expo tot 30 september 2012.

Openingsgedicht Pink Meltzer op:  http://www.facebook.com/loes.deblok

 

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *