Gastblog: bloggen

Vandaag laat ik @Ongevera aan het woord, in een gastblog, zo blij was ik met haar leuke lijst! Schrik vooral van de lengte van dit blog: zo leuk is het!

bloggen is leuk, inspirerend, “Eerder schreef ik een stukje over de innerlijke twijfels die je kunt hebben als je blogt. Of beter gezegd, die ik weleens heb als ik blog. Laten we maar gewoon meteen eerlijk zijn, want ja bloggen is niet altijd rozengeur en maneschijn (hé, dat rijmt!). Maar goed, over die twijfels hebben we het dus al gehad. (Zie link onderaan) Vandaag gaan we het hebben over de leuke kanten van bloggen en de vele voordelen die eraan kleven. Want dat zijn er best veel. Je zult wat beleven! (Ik denk dat ik al in de Sinterklaas sfeer ben ofzo, geen idee wat hier gebeurt?). Tijd dus voor een rijtje, want rijtjes zijn fijn.

bloggen, leuk, inspirerendHet leuke aan bloggen is:
Je bent je eigen baas. Er is geen leraar, eindredacteur of collega die je vertelt hoe je iets beter had kunnen opschrijven. It’s totally your thing. Je hoeft dus ook niet bang te zijn voor met rood doorgestreepte zinnen. Heerlijk!
Deadlines bepaal je zelf. Je blog hoeft niet naar de drukker en je hoeft ook geen ellenlange vergaderingen te houden over de oplage en over je positie t.o.v. het internet, want je bent het internet zelf! Muha.
Je hoeft ook niet te vergaderen over welk artikel je gaat schrijven. Niemand hoeft je toestemming te geven voor een onderwerp dat je wilt bespreken. Als je iets op wilt schrijven doe je het gewoon. Easy as that.
Voor beeldmateriaal kun je je eigen foto’s gebruiken. Zo wordt het vele schrijven fijn afgewisseld met het maken, bewerken en selecteren van foto’s. Je werk is dus lekker afwisselend. Je bent een redacteur en een fotograaf!
Je hoeft niet elke dag naar een kantoor om daar stukjes te tikken. Dit kan gewoon thuis, in de trein, op reis of in een leuk koffiezaakje. Zo is elke dag anders en kun je zelf bepalen wanneer en waar je gaat schrijven. Geen sleur.
Pauzes bepaal je ook zelf. Je kunt zo vaak pauzes houden als je wilt. Als je bijvoorbeeld geen inspiratie hebt hoef je niet te blijven zitten achter je computer, maar kun je naar buiten, boodschappen doen, het park in, even wandelen, fietsen of iets lezen. Niemand die je raar aankijkt als je een tijd lang niet achter je bureau zit.
Je hebt altijd iets te doen. Andere mensen gaan naar werk en zijn dan vrij. Een blog houdt nooit op, want zonder inhoud heb je geen blog natuurlijk. Het bedenken van onderwerpen en schrijven van artikelen gaat 24/7 door! Net zoals het maken van foto’s en de social media kanalen bijhouden. Je denkt altijd aan nieuwe manieren om je blog te verbeteren en er valt over van alles wel iets te schrijven. It’s an ongoing process.
Schrijven kan je positief beïnvloeden. Bij mij werkt schrijven helend. Ik krijg er inzichten door, kan er enthousiast van worden, leer mezelf er door kennen en ik kan de reizen die ik maak herbeleven door er over te schrijven. Like! Ook sta ik door te schrijven veel meer stil bij de dingen die leuk en belangrijk zijn.
Mensen kunnen iets aan je schrijfsels hebben. Of je het nou door hebt of niet, je hebt hoe dan ook impact op anderen. Soms alleen al omdat je iets doet wat niet zoveel mensen doen. Dat zoiets mogelijk is kan voor anderen ook inspirerend zijn.
Een reactie krijgen van iemand die je blog leest. Het is heel leuk om te merken dat anderen je blog lezen, er iets aan hebben of er iets van vinden. Zo sta je als zelfstandige schrijver toch in verbinding met anderen. En dat maakt het schrijvende beroep weer iets minder eenzaam!
De mogelijkheid om van iets wat je graag doet je werk te maken, helemaal op jouw eigen manier. Hoe fijn is dat! Je creëert met bloggen je eigen baan en daar hoef je geeneens voor te solliciteren! You’re in charge.
Andere blogs lezen. Als blogger heb je het excuus dat je op de hoogte wilt zijn van wat er in de blogwereld gaande is, terwijl je als niet-blogger gewoon toegeeft dat je veel te lang op social media zit.
Dat je veel beter kunt vertellen hoe een reis of leuke gebeurtenis was. Op je blog zitten er namelijk ook gelijk mooie foto’s en reisverhalen bij. Tijdens het schrijven komen bij mij die leuke herinneringen makkelijker naar boven dan als iemand me in person vraagt hoe die reis naar Sri Lanka nou eigenlijk was. Op je blog kan je gewoon veel meer kwijt.
Het excuus om leuke notitieboekjes te kopen. Je hebt natuurlijk wel iets nodig om al je blogideeën in op te schrijven en een mooie kaft zorgt toch ook gelijk voor nieuwe inspiratie? De excuses die je verzint om een nieuw exemplaar in te slaan zijn volkomen legitiem, want met al jouw toekomstplannen en waanzinnige ideeën is er gewoon niet genoeg ruimte voor één notitieboek. Volkomen logisch.
Leuke dingen doen voor je blog. Een stedentrip maken, een nieuwe hobby uitproberen, dat ene boek kopen, of met je vriendinnen heel Nederland verkennen is niet alleen leuk ansich. Het is ook meteen nieuw blogmateriaal. Je eigen persoonlijke leven en alles wat je doet is blogvoer. Naar mijn idee is dat vele malen leuker dan schrijven over de bedrijfscultuur binnen een organisatie voor de wekelijkse nieuwsbrief. Brrr.
Je ziet meteen resultaat. Bloggen is lekker doelgericht, afwisselend en vernieuwend. Binnen een paar uur kun je het resultaat zien van je eigen werk en dat geeft voldoening. En het is ook leuk om het na een tijdje weer eens terug te lezen. Zo zie je meteen je eigen groei en besef je weer wat je allemaal meemaakt en denkt.
Je laat iets na. Als je familie of je vrienden je missen kunnen ze altijd een kijkje nemen op je blog. Ook voor als je er niet meer bent, heb je toch iets nagelaten hoe klein of groot je blog ook is. Je hebt het geprobeerd, gedaan en je creativiteit geuit. Wel beseffen hoor! Geldt trouwens voor alle (persoonlijke), creatieve uitspattingen hoe groot of klein die ook zijn. Iets nalaten is tof.
Mensen inspireren op jouw manier. Je hoeft niet te wachten totdat je het podium op mag, totdat je iets bijzonders verworven hebt en iemand je de ruimte geeft om je zegje te doen. Je kunt met bloggen zonder enige voorwaarden andere mensen inspireren, bereiken en positief van dienst zijn. Power to you!
Je ontwikkelt je menselijke vaardigheden. Voor bloggen heb je moed, doorzettingsvermogen en vertrouwen nodig. Moed om het te durven, doorzettingsvermogen om het vol te houden en vertrouwen om het leuk te vinden. Deze eigenschappen zijn ook van onschatbare waarde in andere gebieden  van je leven. Het is dus knap dat jij door te bloggen hier al wekelijks mee bezig bent.

bloggen, puzzel, inspirerendEn zo kan ik nog wel even door gaan met deze lijst, maar we moeten het natuurlijk niet te langdradig maken, want dan wordt het bijna ongeloofwaardig hoe leuk bloggen is! Maja, het is echt zo. Er zitten gewoon heel veel voordelen en leuke kanten aan bloggen. Als je twijfelt om zelf te beginnen, lees deze lijst dan nog een keer en begin gewoon. Worden wij ook meteen collega’s. Gezellig!”

Met toestemming van @Ongevera hierbij haar link: *Klik*  Al fotografeer ik zelden voor mijn blog en reizen: mmm niet mijn ding. Mocht je haar tegenhanger nog willen lezen over haar twijfels aan bloggen? *Klik*  Vooral de laatste alinea is me uit het hart gegrepen…

Print Friendly, PDF & Email

24 thoughts on “Gastblog: bloggen

 1. De woolabukkies vinden bloggen ook leuk.
  Zij bollen dan hun wangen en roepen blog!!
  Een computer hebben zij nog niet, maar wel genoeg verhalen om te vertellen.
  Volgend jaar gaan zij een computer kopen, een tweede hands, want anders is het wel erg duur als ie kapot gaat!
  Wat zeker gaat gebeuren.

    • Sowieso alle redenen van deze artikel, maar bijvoorbeeld ook de informatie die je te weten komt over merken en producten. Je verbeterd je taalvaardigheid. Als je gaat solliciteren en je baan laat zien heb je een grotere kans op aanneming. Mensen vinden dit erg interessant. 😉
     Xoxo

     • Ei leggen, stukjes zwaar verleden kwijt raken, therapeutisch. En idd verdieping en meer kennis titelwoord aanboren en zo rijker worden. Daarna nog een uurtje of wat doorpeinzen en nog meer wat over het onderwerp in je gedachten schiet. Zo even uit de losse pols Elles. Wat voor mij geldt. En ook leren van de reacties want hoe anderen het lezen is vaak niet wat ik er in bedoelde te leggen. Maar dat maakt niet uit. Kun je ook weer van leren!
      Oeps mag ik even verbeteren: je verbetert met een t je taalvaardigheden… 🙂 LOL!

   • Hoi Falco en Vera,
    Zelf probeer ik de week open minded door te lopen en bij ingeving het in mijn agenda op de zondag te schrijven. Mijn ritme? Bijna altijd op zondag publiceren vóór 15 uur! En afwijken daarvan bevestigt de regel… 🙂 Bij mij gebeurt er iets als ik zondags mijn werkkamer instap. Hoezeer ik ook daaraan kan twijfelen. Eenmaal een woord bepaald gaat het bruisen als het goed is… Afkloppen!

 2. Wist dat er argumenten zij om te bloggen…..maar nooit bij stil gestaan dat het er zoveel zijn.
  Leuk dit een keer op een rijtje te zien

 3. Van het bloggen je werk maken lijkt me heerlijk! Alleen.. dan zit ik wel met een inspiratieprobleempje, ben ik bang. En een block, omdat je ineens moet, want anders geen brood op de plank..

  nee.. ik houd het nog even voor ‘erbij’, maar leuk om al die positieve dingen te lezen 🙂

 4. Gelukkig heb ik geen excuus nodig om te bloggen maar het is wel een leuk lijstje. Dat bloggen het excuus is om te lang op social media rond te hangen had ik nog niet aan gedacht. Dat vind ik wel een goede om aan mijn verzameling toe te voegen.

    • De ene dag weet ik het ook meer te beperken dan de andere keer. Ik heb mijn Facebook likes maar weer eens opgeschoond, en twitter van mijn telefoon gegooid… Scheelt een slok op een borrel …

     • Alleen als ik tijd heb en me dan eventjes mee kan laten voeren in de waan van de social media… 🙂 Maar goed voor mijn bezoekers moet ik het wel van Twitter hebben Rianne. Dus een paar keer per dag 1 minuutje moet echt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *