Medeleven

Medeleven

Medeleven, ook wel mededogen genoemd, is voor mij een steunend gevoel. Even voelen we ons samen. Blijft me lang bij. Maar dat zit hem vooral in meelevende ogen.

Weer heel anders dan medelijden. Al is mee-lijden ook een prettig gevoel. Medelijden niet echt. Maar zo ver hoeft de ander niet te gaan. Die mag in zijn eigen velletje blijven zitten, al is het met een luisterend oor of uitgestoken hand.

Shock

Van de laatste acht maanden zijn eega en ik toch wel het eerste half jaar in shock geweest. Achteraf bezien was het toch een kwestie van vooral overleven. Gelukkig kregen we ook veel toegestoken zorgende handen, want anders hadden we het echt niet gered.

En nog zitten we ‘in zorg’. Maar veel minder vaak en minder intensief. We komen weer tot rust. En kunnen zelfs zowaar weer een beetje in ons eigen ritme komen. Dag- en nachtritme bedoel ik. Voor mij tijd om met het afknappen – wat burn-out genaamd is – veel te overpeinzen en vooral verwerken.

Op het moment heb ik mooie gesprekken, want na alle zorg van mij die naar eega ging, is het nu ook echt ‘me-time’, om het zo maar eens te zeggen. Ik heb wat in te halen. En dat is mogelijk omdat eega sterk genoeg aan het worden is. En weer dingen zelf kan oppakken. Met veel minder hulp.

In de armen

Terug naar medeleven: niet alleen zijn medelevende ogen belangrijk, maar ik vergeet nooit meer het moment, een heel aantal maanden geleden, waarop ik kapot de ambulance nazwaaide waar hij in lag. Hoe of waarom weet ik niet meer, maar middenin de lockdown stond ik buiten in de armen van een buuf die mij stevig vastpakte. Jee, als dat geen warm meeleven was! Met mondkapje op in een troostende omhelzing. Gesterkt kon ik mijn huis weer opzoeken. En Covid 19 interesseerde me echt even geen zier. Ik die zo voorzichtig was hierin…

Maar ook onlangs in een van de vele gesprekken die ik nu heb om te ‘luchten’ en weer tot mezelf te komen zag ik warme meelevende ogen op me gericht. Alleen dat al, wat deed me dat goed! Men zegt toch dat ogen de spiegel van je ziel zijn? Deze waren erg helend, verzachtend en troostrijk.

Emoticon medeleven

Op Facebook heb je ook een emoticon die medeleven schijnt te betekenen. Vast goed bedoeld. Met mooi grote, lieve ogen. Maar ik zag er altijd een bloed brakend gezichtje in. Vooral omdat het rood erin beweegt. Ben ik de enige die dit zo zag? Pas onlangs bij uitvergroten van deze emoticon zag ik dat ie met zijn korte armpjes wiegend een hartje vasthield. Het kost me nog steeds moeite de ware bedoeling ervan te zien. Alsof ik naar een Esscher-achtig plaatje kijk. Of ligt dit aan mij of projectie van mijn longproblemen? Al heb ik gelukkig nooit bloed hoeven braken. Benieuwd…

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Medeleven

  1. Idd hebben Riet en jij ons enorm gesteund! Er doorheen getrokken! En meerderen met jullie. En idd nu eindelijk na meer dan 8 maanden in rustiger vaarwater… Al zijn we er nog niet.

    Dank je wel Leny voor je pluim, die zet ik op mijn -niet bestaande- hoed. 😉

  2. Ja medeleven is ontzettend belangrijk; je gesteund voelen. Gelukkig hebben jullie veel steun ondervonden en zijn jullie samen in wat rustiger vaarwater gekomen met ook meer aandacht voor jou!
    Je hebt weer goed geschreven Loes. Je verhaal is weer een dikke pluim waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *