Phoenix

Zoals drie weken geleden beschreven is afbranden (Zie *Klik*) of ook wel burn-out genoemd,  een veel voorkomend fenomeen. Een van de lastigste ziektes om van te herstellen en is inmiddels wijdverbreid. Maar het kan: herstellen. Zoals een Phoenix uit zijn as. Waar ik de column mee eindigde.

Phoenix, burn-out, tipsNogmaals afbranden met nu meer opwekkend nieuws. Al dien je er wel een half jaartje, een jaartje of zelfs meer voor uit te trekken. En ja het kan ook chronisch worden als je je lessen niet leert. Niet dat ik wil zeggen “eigen schuld dikke bult.” Dat schuldgevoel tiert toch al welig, dus daar moet je juist vanaf.

Verwachtingen

Op de eerste plaats dien je je verwachtingen over jezelf danig bij te stellen. Je energiepotje is dusdanig opgebrand dat die weer bijgevuld dient te worden. Juist met goede energie. En die krijg je door jezelf te belonen. Niet te wentelen in omzien naar wat je momenteel allemaal niet kan, maar juist te benoemen wat wel goed gaat.

En dat kan al heel klein zijn voor normaal gezonde ogen. Redelijke tot goede nachtrust gehad? Niet gelijk de dag doordraven tot je energie weer op is. Dat is vragen om een volgende slechte nachtrust. Je leeft op reserve-energie en dat dient weer aangevuld tot juiste proporties. Juist! Richting balans tussen geven en nemen. En pauzes nemen. Dutjes desnoods.

Zelf bekrachtigde ik elke handeling in die tijd die in mijn ogen goed ging met hardop “Goed zo!”. Eega memoreert nog wel eens aan die tijd en dan zien we beiden de humor er van in. Maar de eerste paar keren dat ik dit deed keek hij wel bevreemd.

Zorg goed voor jezelf. Bij overmatige stress geen koffie bijvoorbeeld maar décafé of thee. Je ziet geen aanleiding jezelf te belonen? Of je hebt de pecunia niet? Vraag met je verjaardag of andere gelegenheden eens om een lekker douche- of badproduct. Dat is pas ultiem verwennen. En neem er dan meer tijd voor om te douchen of te badderen. Het is jouw lichaam dat je verzorgt.

Twee in één

Lukt het niet iets positiefs te vinden? Ooit hoorde ik iemand zeggen: ik ben wel te dik, maar kleed me goed. Da’s ook een leuke! Twee-in-een. Luchten en een compliment aan jezelf.

Medicijnen: ook al zo’n heikel punt. Pillen en praten zei de peut vroeger. Maar ik heb er lang over gedaan voor ik dat geloofde. Pillen het is jammer maar ze kunnen je door iets heen trekken. Steuntje in de rug. En ja praten kan enorm veel lucht brengen in een zwaar gemoed. En niet alleen met dierbaren maar vooral ook met een peut. Die je kan helpen naar je pijnpunt toe te gaan. En zelfs door de pijn heen. Daar waar het vast zit. Waar omheen het allemaal borrelt en bruist. Met giftige dampen.

Open staan voor verandering want ja je zit in de put en je oude overtuigingen hebben je niet allemaal geholpen. Probeer dus iets nieuws. En vergeet niet “Goed zo” te zeggen. Hoe klein je poging ook is. Het begin is er. En morgen weer een dag. Stap voor stap.

En dan hebben we het nog niet gehad over discipline en ritme. Hou je ritme vast al zal niet alles lukken. Eten, drinken, slapen, voor jezelf zorgen, en taakjes verrichten. Zelfopgelegde taakjes of dingen die nu eenmaal niet anders kunnen.

Wensen uiten

Vraag hulp en steun en leer wensen te uiten. Je medemens is vaker bereid je te helpen dan je denkt. En steun vragen is geen kwestie van zwakte maar juist van kracht. Je erkent je behoefte en je zorgt daarmee goed voor jezelf.

Je gevoelens uiten in waar je maar goed in bent: sport, schrijven, praten, een nieuwe hobby proberen, knutselen, muziek, iets creëren, schilderen, kennis overdragen, cursus volgen. De zoektocht is op zich al goed. Niet gelijk toewerken naar een doel. En perfectiestreven kan juist dodelijk zijn.

Of kijk naar je kinderdromen. Zit er nog iets tussen wat afgestoft kan worden tot een mooie diepe glans? Waar je je mee bezig kunt houden? Waar elk stapje er één is? Niet te lang ermee doorgaan want de volgende dag kun je er ook weer mee verder gaan. Dat kleurt je dag.

En op deze manier probeer ik je zoekende wat tips te geven hoe je de weg kunt bewandelen om als vuurvogel uit je as te herrijzen. Benieuwd wat jouw tips zijn. Kom maar op Phoenix!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

6 thoughts on “Phoenix

  1. Mooi geschreven Loes. Soms heel herkenbaar. Wat ik de laatste jaren regelmatig doe is een grote kras zetten op zaterdag of zondag,of beide dagen en denk dan bij mij zelf,zo,die zijn van mij en dan moet iemand met een zeer goede reden komen om de bewust gekozen EIGEN dag,want die is van mij,teniet te doen. Heerlijk is dat,straks naar het tuincentrum om wat winterharde planten te kopen en deze in mijn tuin te zetten en dan zie ik wel weer. Het leven is al druk genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *