Terugblik-sem

Een terugblik-sem op onze kerstkaart 2019… Wat een jaar. Mijn agenda 2020 meldde bij voorbaat al dat het een bijzonder jaar zou worden. Hoe uitzonderlijk merkten we halverwege maart pas echt!

Niet bevroedend wat ons te wachten stond, gingen wij maandag 9 maart 2020 op pad naar ons vaste vakantiestekkie in de Achterhoek. Om onder andere met mijn familie onze 26-jarige trouwdag te vieren met elkaar. Het werd zwaar memorabel.

De eerste berichten druppelden die week binnen dat het Chinese virus Europa en ons land bereikt hadden. Aanvankelijk nog denkend dat het om een wat zware griep zou gaan bracht het nieuws steeds meer onheilsberichten.

Linkerelleboog

Op woensdagavond hadden we een tafel voor de familie gereserveerd in het restaurant van het vakantiepark, voor een bakje koffie of thee met wat erbij. Er gingen al geruchten dat hoesten en niezen levensgevaarlijk kon zijn. Er hing een donkere wolk boven ons, maar dat we elkaar niet meer mochten kussen of handen mochten geven, werd in alle vrolijkheid opgelost met de eerste boksen.

Schoonzus deed nog stellig voor hoe er voortaan geniest moest worden EN gehoest: in de linkerelleboog… Onder grote hilariteit deden we het rechts en links na. Wat hadden we een pret hoewel met een wat dreigende ondertoon, die we nog harder weglachten. We namen voor het eerst afscheid op de ‘nieuwe normaal’-manier.

Risicomens

De volgende dag kwam er nog een familielid in ons piepkleine onderkomen lunchen. Ik sloofde me uit met gebakken eieren en ander lekkers. Maar we wisten niet hoe snel we daarna moesten inpakken om naar huis te gaan. Met het gevoel dat we anders wel eens heel lang in dit onderkomen zouden moeten verblijven. Opgelucht kwamen we veilig thuis…

De rest is de overbekende en veel beschreven lockdown. Met mijn zeer verminderde weerstand door de zware operatie plus mijn zeven longontstekingen was ik opeens een risicomens geworden in een wereld waar de gevaren besmet te worden overal op de loer lagen.

Terugblik-sem

Terug naar onze kerstkaart 2019 hierboven… De surrealistische sfeer is overduidelijk toch? De stolp met de vredig staande roze-witte veertjes bijzonder. En ja de hele wereld kwam onder een stolp te liggen, als je begrijpt wat ik bedoel. Had deze kaart die ik zo onschuldig had uitgekozen voorspellende krachten? De kaart die me toen raakte, al wist ik niet waarom?

De hele wereld verpakte alles in plastic, bang om besmet te worden. Steriliteit stond op één. Het hele jaar 2020 heb ik de kaart met grote verbazing bekeken… Als een scheidsrechter die zijn spelers terugfluit is de wereld wakker geschud. Een bliksem bij heldere hemel. Met niet één maar nu al de tweede lockdown. En een derde kan zo maar ons deel worden.

Terug naar huidhonger* en hunkering naar nabijheid. Herontdekking van deze waarde. De megalomane groei van de economie teruggebracht tot een harde roep om de heropening van de horeca. De herontdekking van de natuur door de vele wandelingen en fietstochten. De grootse evenementen, waar ik toch al niet van hield, bij versoepeling naar groepjes van 30 personen. Hoe rustgevend, hoe zen. Mogen we de les eruit leren dat moeder aarde beter beschermd gaat worden! Deze kerstkaart 2019: voorspellende terugblik-sem???

*Het woord ‘huidhonger’ heb ik al in 2014 in een blog beschreven *Klik*

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Terugblik-sem

 1. Mooi verwoord, nu maar hopen op betere tijden. Vingers gekruist en duimen maar. We rekenen op het goede verstand van de nuchtere Hollanders.

 2. Hallo,

  Eindelijk even tijd gehad om te kijken op de site en om dit stukje te lezen,
  Wat leuk om te lezen en mooi geschreven. Zeer interessant.

  Ik zal de website zo nu en dan in de gaten houden om nog meer te kunnen lezen. Leuk!

  Groetjes,

  Demi (pro-cura), tot woensdagochtend!

 3. Heel mooi verhaal Loes!!
  Wat jammer dat die woelabukkies besmet zijn, maar dat was ook wel te verwachten, omdat ze zo onnadenkend zijn!

  Liefs van Leny

 4. Mooi verhaaltje.
  Helaas kunnen de woelabukkies niet reageren, want zij zitten allemaal in quarantaine.
  De meesten hebben corona, omdat zij dom en onvoorzichtig zijn geweest. Er liggen er ook 40 op de ic.
  Met vriendelijke groet,
  Baas Bollo.

  • Ha de Woelabukkies reageren weer! Heerlijk. Maar zo triest dat er zoveel op de IC liggen… Baas Bollo leer je ze de maatregelen vanaf nu in acht te nemen? 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *