Huidhonger

Tijdens mijn single-tijd had ik er nog geen woord voor, maar wel last van: huidhonger. Pas een paar jaar geleden hoorde ik dat woord voor het eerst. En ja de spijker op zijn kop. Prachtig woord. En vaker merk ik aan mensen dat ze hier echt last van hebben. Aanraking kan zo wezenlijk zijn. Vooral degenen die geen partner meer hebben of ooit gehad hebben. Je kunt er somber en depri van worden.

Onlangs hoorde ik zelfs van het Cassandra-syndroom. Partners van voornamelijk autisten kunnen hieraan gaan lijden. Jee heftig. Te weinig aangeraakt, te weinig liefde. Ik vraag me in gemoede af of singles dat dan ook kunnen krijgen.

HuidhongerZelf heb ik een heerlijke oplossing voor huidhonger: massage. Binnenkort ga ik dat weer eens ondergaan. Als extraatje naast partner bedoel ik. Want ook met partner kan een extra massage helemaal te gek zijn. Ik geniet er altijd intens van.

En of het nou craniosacraal is van ex-buuf of mijn andere vaste masseuse: totaal moment voor jezelf, waarin je uit je hoofd gaat en in je lichaam. Alleen maar voelen. Ik heb zelfs een masseuse gehad, die voelde wanneer mijn aandacht niet bij haar aanraking was. Die had ik in ere, maar moest helaas stoppen door ziekte. Zelfs nu kan ik mijn energie nog als het ware naar mijn voeten sturen, in relaxstand lichamelijk, en geestelijk aan het piekeren. Zo goed heeft ze mij die les geleerd.

Daarvóór, ten tijde van de definitieve kinderloosheid, was ik zo kapot en meldde mijn toenmalige masseuse dat ik aan mijn rug te voelen, wel gegeseld leek. Zij pakte een stukje onbekends en stak het aan, moksa heet het. Voorzichtig hield zij het net boven mijn benen om mijn energie weer te laten stromen. Ik voelde een beetje warmte. Genieten. En zij riep na een tijdje, bijna in de gloria, dat het was gelukt mijn energie op gang te brengen. Ik had ook echt een soort minuscuul plofje gevoeld daar. Bijzonder mens en zeer heilzaam. Jammer dat ze verhuisde.

Huidhonger: er valt wat aan te doen. En massage is, als je ervoor openstaat, altijd heel helend. Maar oeps dat moment dat het voorbij is: Hello World!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

10 thoughts on “Huidhonger

 1. Pingback: Terugblik-sem - Schrijfblokjes

 2. Wat een mooi geschreven stukje Loes! Massage is letterlijk weer terugkeren naar jezelf, omdat het lichaam aangeeft wat er nodig is. Ik hoop voor je dat je nog aan het nagenieten bent en je huidhonger weer even gestild is….

 3. Wat een schattige foto, heel aandoenlijk.
  Ja, een goede massage kan wonderen doen, daar kun je heel relaxed van worden en alle blokkades kunnen weer loskomen.
  Dus een aanrader voor (bijna) iedereen!!

 4. Zolang de huidhonger niet uitmond in obesitas, blijft dit masseren een weldaad voor geest en lichaam. Er zijn er ook die verslaafd raken aan aanraking en daar moet je een straatje voor rond gaan.

 5. Geen idee wat je met dat woord bedoelde, dus ik werd direct nieuwsgierig wat het betekende.
  Mooi woord!
  En wat een leuke foto bijgevoegd.

 6. Bedankt voor dit belangrijke schrijven over honger,
  aangezien ik al sinds jaar en dag massages geef, die zorgen voor herstel van contact met het lichaam, kreeg ik nu zelf een plofje om een afspraak voor mezelf te maken, want dat is al jaar en dag geleden, ik lijd onder huidhonger en de stramme botjes piepen al zolang, maar ik had er geen aandacht aan geschonken,
  ik ga mijn 60ste verjaardag vieren met een massage!!!!

  knuffel voor alle huidhongerigen, Nel

 7. De Woelabukkies houden ook van massage.
  In de begintijd hadden zij niet door dat je daar sepciale massageolie voor moet gebruiken.
  Zij masseerden in eerste instantie elkaar met motorolie, dat gaf wel de nodige rotzooi.
  Zij begrepen er dus niet veel van.
  Pas toen een Niet- Woelabukkie, getrouwd met een Woelabukkie vrouw aan hen vertelde dat er speciale massageolie verkrijgbaar is begrepem zij dat het niet de bedoeling is om motorolie te gebruiken.
  Tegenwoordig masseren zij er lustig op los, zeker toen iemand beweerde dat je door veel massages een stuk handiger kan worden.
  Voorlopig is dit alleen een gewenst item voor de masseur om kwetsuren ten gevolge van de massage te voorkomen.

  Massagebollo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *