Klokrace

Dat de klok vannacht alweer een uur vooruit ging is nog niet echt merkbaar op deze lazy zondag. De rauwe werkelijkheid dringt pas echt door als ik maandag weer in het gareel ga. Dat uurtje minder: een echte kolerige klokrace. Dagen van slag. Het intuïtieve gevoel van tijd is nog niet veranderd. Dat hobbelt er zoals gewoonlijk kilometers achteraan.

Klokrace, zomertijdZo ’s avonds na 22 uur is er ook altijd een klokrace aan de gang. Waarom de tijd zo hard gaat op zo’n moment snap ik nooit. Heeft er vast iets mee te maken dat ik het dan echt naar mijn zin heb. In een flow ben. Vooral als ik nog ‘even’ op You Tube passende muziek bij mijn stemming zoek. En de ene weergaloze en onweerstaanbare tip krijg van ze na de ander. En ja dan kan ik me moeilijk losrukken want met dit ‘laatste’ lied wil ik de nacht ingaan.

Zee van tijd

En vlak voor een afspraak denk ik met een half uur nog een zee van tijd te hebben. Maar nee hoor de wijzers houden een marathonwedstrijd met het tijdstip waarop ik dien te vertrekken. Ook al peins ik even heerlijk voor me uit!

Ten tijde van grauwe somberheid kon de klok me niet langzaam genoeg gaan. Een zee van tijd voor me werkelijk doorvoelend. Maar de werkelijkheid was dat ik ook toen er geen dag jonger op werd. En nu met eind middelbaar (oeps?) is Kerst nog niet voorbij en staan we alweer aan de vooravond van Pasen. Al drink ik nog zo elke avond minuten méér licht dorstig in.

Klokrace

Nu dus opeens een heel uur meer licht! Maar dat ligt aan des mensens afspraak alhier van zomertijd. Een andersoortige klokrace. Wat mij betreft mag het het hele jaar door zomertijd blijven. Dan maar geen uurtje extra in de winter. En een ochtendmens ben ik toch al niet.

Voor mijn gevoel gaat de tijd in sprongen, dus wat doet dat uurtje ertoe? Mmm nou een heleboel! Als echt gewoontedier loopt mijn innerlijke tijd graag hetzelfde als de kloktijd. Met verbaasde blikken als dit even net niet helemaal klopt. Enne: hoe meer gevorderd in leeftijd hoe sneller de tijd gaat. De klokrace vandaag nog groter!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

7 thoughts on “Klokrace

 1. Ik heb nooit zo”n last van de wisseling van winter naar zomertijd, Ik zet in de avond voor de wisseling al de klokken een uur vooruit en ga gewoon op de normale wintertijd het bed in, dus zo rond de klok van 12 uur (wintertijd 0100 uur). Volgende morgen om zomertijd 8 uur het bed uit en dan is het heerlijk te zien dat het in de avond om ca 2000 uur donker gaat worden, heerlijk. Nu is het alleen wachten op de heerlijke zomeravonden in de tuin met een goed boek of bv de laptop op schoot. Wat te denken van een bbqtje met een goed glas wijn. Ik kijk er nu al naar uit.

 2. zelfs het Europese parlement heeft zich er mee bezig gehouden afgelopen jaar.
  met de vraag of men het nog door moet laten gaan.
  maar zou dan niet de vraag ontstaan dat het zo lastig is dat het zo vroeg donker wordt in April? 😉

  • Stemt de EU voor blijvend zomertijd of wintertijd? Weet jij dat? Ik zou stemmen voor blijvend zomertijd. Zoals hieronder al gememoreerd schijnt het argument te zijn dat de koeien door klokverandering tijden minder melk geven… Mijn prio zouden de mensen zijn toch?

 3. Als avondmens heb ik al die maanden uitgekeken naar die kloksprong vooruit. Van mij mag het hele jaar zomertijd zijn. Misschien met uitzondering van december en januari. Dan kan ik geen genoeg krijgen van de kerstverlichting.

  • LOL ik ook Peter! Er schijnt al over gepraat te worden tot in de EU. Met als argument dat de koeien door uur vooruit of terug tijden minder melk geven. Maar of EU voor blijvend zomertijd is? Geen flauwe notie. Ok blijvend zomertijd voor ons dus en speciaal voor jou wintertijd vanaf Sint tot half januari? 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *