Zonneblom

LET OP: de laatste tot nu toe van deze serie. Geschreven in Juli 2020

Zonneblommen

Hoera: eega heeft zonneblommen kunnen kweken uit zaadjes van 2018 van de Koninklijke Nederlandse Munt!

Dat zit zo: Met onze minimale doch noeste pogingen tot opruimwoede rond april van dit jaar – middenin de lockdown van de coronapandemie – vonden we zonnebloemzaadjes uit 2018.

Zonneblommen hebben bij ons een diepe, bijna religieuze en in ieder geval gedenkwaardige en dierbare betekenis gekregen. Nadat mijn moeder in 2003 in haar laatste dagen voor bij haar uitvaart koos voor deze bijzonder krachtige en vrolijk makende grote en uitbundige blommen, zijn ze in onze familie memorabel geworden. Ze vond ze zo prachtig maar kon ze vanwege hun geur niet in huis hebben. Na haar overlijden wel. Ze straalde helemaal na dit voorstel van zwager. Een grote gele zee van zonneblommen rondom haar kist. De kracht die haar een eervol en waardig afscheid gaf. Onze dierbaren hadden haar wens goed uitgevoerd.

Zaadjes

Terug naar nu: een mooi zakje zonneblomzaadjes. Maar zouden die nog tot wasdom komen? Zelf had ik er een hard hoofd in, maar eega zocht en vond een grote pot en aarde in de schuur en ging aan de slag. Ik had er weinig vertrouwen in. De zaadjes zouden vast al zijn uitgedroogd in die twee jaar in een donkere warme lade van ons antieke kastje opgesloten.

By the way had hij een mooie grote bruingouden binnenpot gekozen waarvan ik dacht dat ie geen lang mooi leven beschoren zou zijn in zon en regen. De kleurige buitenkant zou vast snel afbladderen. Maar dat terzijde.

De eerste tere kleine blaadjes loken alras. Echt waar! Eega keek ze uit de grond. Stokjes ter versteviging bleken niet nodig want zonneblommen blijken sterke groeiers… Ze groeiden zo hard dat de pot van de tuintafel – midden in het zicht vanaf de bank – naar de grond bij de schuur verhuisde. Iets verder weg maar nog altijd in het zicht.

Spinnekop

Op een dag leken er bij de grootste bovenaan geen blaadjes meer te groeien maar een groenachtige spinneknop. Zou het? Echt waar? En ja de sterkste en grootste knop ging van groen naar geel kleuren. Het eerste babyzonneblommetje kwam uit! Elke dag groter en sterker. Dit geeft energie, net als onze dicht- en hoogbegroeide groene tuin energie geeft.

Maar op een dag leek ie uitgedroogd. Fluks water geven. Hij trok weer bij. Maar het leek daarna wel een gezichtje met geloken wimpers. Wat bijzonder! Slechts één dag, maar wel op de gevoelige plaat gezet. De volgende dag was het al een volleerde zonneblom…

De mooie binnenpot is tot nu toe mooi gebleven. De andere blommen blijven ver achter in hoogte. En eentje was zelfs geknakt tijdens een storm. Maar ook die heeft nu een kleurblommetje gegeven. Is nu al groeiend tot een kleuterblom. We hebben niet veel vertrouwen in de andere, maar je weet maar nooit. Hiermee zijn onze verwachtingen al ver overtroffen… Een teken van boven?

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

4 thoughts on “Zonneblom

  1. Zonnebloemen hebben voor velen een diepere betekenis, ik had ze vroeger ook thuis in mijn eigen tuintje, gecreëerd in de grote tuin van mijn ouders. Zaad van het jaar ervoor gebruiken en weer opnieuw tot wasdom laten komen, zg nieuw leven. Zonnebloemen draaien met de zon mee, dat maakt ze ook bijzonder en hoe bijzonder zijn ze als symbool bij het gedenken van de ramp met de MH 17

    • Ik hoorde altijd dat het hart van de bloem zaden heeft maar helaas we konden niets vinden!
      Ja de zonnebloemvelden in la douce France draaien massaal mee met de zon! Bijzondere bloemen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *