Concentratie

Het eerste dat je verliest bij sores, is je concentratie. De focus die je normaal op je dagelijks leven en werk hebt kost moeite, gaat langzamer en je bent afwezig. In je hoofd druk en warrig en focussen kost moeite. Iets waar je normaal niet bij stilstaat en vanzelf gaat is op zo’n moment lastig.

Concentratie, Aandacht, focus, emotiesAlles waar je je aandacht aan geeft groeit. Maar op zo’n moment groeit alleen de onrust. En voor je het weet zit je in een negatieve spiraal. Maar is dat zo negatief of zijn er emoties die op de voorgrond staan? Gehoord willen worden. Serieus willen worden genomen?

Concentratie

Ik pleit voor dat laatste. Doe wat met die zogenaamde negatieve emoties. Ertegen vechten is heel lastig en kost bakken energie. In de eerste plaats erkennen dat je concentratie op een lager pitje staat en proberen de lat wat minder hoog te leggen is al een hele stap voorwaarts. De boog kan niet altijd gespannen staan.

Het wonderlijke is dat de mooiste kunst vaak in enorme dalen van je leven ontstaan. Niet dat we allemaal kunstenaar kunnen worden, maar creatief bezig zijn vanuit je hart kan een enorme uitlaatklep zijn. Geen wonder dat bloggers melden dat de blogs die ze geschreven hebben vanuit hun hart, vanuit hun emoties vaak bijzonder snel geschreven zijn en ook nog tot hun verbazing het best worden gelezen. Het had ze geen enkele moeite gekost. Ze waren optimaal geconcentreerd…

Boos, verdrietig, leeg, frust, of chaggi? Geef er eens aan toe. Niet dat je met een donderwolk gezicht rond moet lopen, maar geef er in alle rust en stilte eens aan toe. Waar komt het vandaan? Schrijf, ga wandelen, hak hout, schilder of knutsel wat in elkaar. Zomaar wat ideetjes. Je kent je eigen manier, je eigen uitlaatklep het beste.

Inspiratie

Zo had ik ooit ten tijde dat mijn vader net was overleden en ik dacht dat het nooit meer goed zou komen met me, zo verdrietig en boos als ik was, een groepswandeling met meerdere opdrachten. Ik had er totaal geen zin in. Het was ten tijde van Pasen. Eén van de opdrachten was inspiratie op te doen in de etalage van een reiswinkel. Die bestonden toen nog. Terug op honk diende je met waterverf iets met die inspiratie te doen.

Ik voelde me meer dan eenzaam en alleen en had een tropisch onbewoond eiland gezien met slechts één palm en veel golvende zee er omheen. Hoe mooi vertolkte dat mijn gevoelens! Dus mijn hele ziel en zaligheid in dat schilderijtje gelegd. Wie schetst mijn verbazing dat ik de eerste prijs won? Een megagroot paasei. Nog lekker ook.

Concentratie: het ligt er maar aan, waar je hart zit. Ga eens van het gebaande pad af. Doe eens iets anders. En lees hier dan ook maar meer: *Klik*

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

4 thoughts on “Concentratie

  1. Hoi Loes. Ja deze Blog herken ik natuurlijk als geen ander.?? Het woord dat mij meteen te binnen schiet is erkenning Erkening.hoort bij emoties ,pijn,vreugde,verdried,etz.. Ieder mens gaat er anders mee om.Wees blij dat je n partner ,waar je deze dingen mee kan delen.Ik heb ook mn mensen waar ik mn sorres mee kan delen.Ben er dankbaar voor.De blues muziek vroeger van de slaven? helpt me ook n beetje. Zo verwerkt ieder mens het op zn eigen manier.x Ted.

  2. Als man kunnen wij niet zo goed twee dingen te gelijk doen, vrouwen kunnen dat beter en doen veel dingen tegelijk. Ik zeg altijd, ik kan EEN ding tegelijk goed doen en moet mij concentreren op b.v. autorijden, geen druk gesprek voeren en dan ook nog eens schadevrij door het verkeer bewegen. Dat is met andere zaken idem dito. Net zoals je een keer je mag vervelen, wat soms heel lekker kan zijn, is het met sacherijnig zijn, het zelfde. Vanmorgen had ik visite en deze vrouw had het privé heel moeilijk, toen zij haar verhaal vertelde, liepen de waterlanders over haar wangen, waarvoor zij zich excuseerde, waarop ik haar vertelde dat huilen en lachen heel dicht bij elkaar liggen en allebei een emotie zijn, waarvoor we ons niet hoeven te schamen, lachen is een emotie, evenals huilen. Waarop ze positief reageerde. Maar het belangrijkste vind ik, voel je mens en mens mag zijn zoals hij of zij is!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *