Anita

Open brief na de 6-delige tv-serie: “Anita wordt opgenomen” die afgelopen maandag 23-03-2015 eindigde. Presentator Anita Witzier.

Lieve Anita,

Wat een prachtige serie heb jij met je redactie gemaakt met “Anita wordt opgenomen”! Een lans gebroken voor de mens die de pech heeft psychisch uit te glijden binnen de maatschappij en hoe met rust, regelmaat, ritme de meesten daarvan weer tot zichzelf kunnen komen en hun levenskracht herwinnen. Hoe er altijd hoop kan zijn en een lach gratis is.

Anita Witzier, opname, opgenomen, tv-serieDe ‘slip of the tongue’ van je dat het jou niet zou kunnen overkomen is jammer, maar zo denkt psychisch gezond Nederland er nou eenmaal over. En wat is eigenlijk precies: psychisch gezond? En wie kan voorzien of er geen nare, traumatische gebeurtenissen nog op zijn of haar pad komen? Waar je niet om gevraagd hebt? En is een mens er debet aan als zijn of haar jeugd minder vlekkeloos is verlopen dan gewenst?

Hou me ten goede: ik wens je alle goeds en ik hoop dat er nog een vervolg komt op deze serie. Want je hebt heel integer inzichtelijk gemaakt dat er leven is na een opname.  Dat het gezegde: “eens gek, altijd gek” toch echt niet klopt. En de aflevering waarin je je bescheiden toont bij zoveel verdriet om je heen, is meer dan prachtig. (En ik ben ook altijd fan geweest van je Memories).

opname IIJij geeft de helden, de cliënten die zich zo open toonden, een heel mooi podium. En het is dan ook heerlijk om te zien dat zij weer in balans komen. De moed hervatten om hun leven opnieuw vorm te geven.

Mag ik dan nog vragen om het lied van Jur en Leroy uit te geven? Wat een heerlijke mannen zijn dat! De anderen zeker niet te na gesproken. Want ik heb genoten van hun worsteling naar een vrij leven en hun oerkracht, die toch echt zichtbaar was. Waar de verpleging de omgeving bood waarin dat weer tot leven kwam.

Ik vermoed Anita, dat deze ervaring je voor eens en altijd een andere kijk op het leven heeft gegeven. Dat je er rijker van bent geworden. Geestelijk rijker. Je bent een kanjer dat je dit hebt aangedurfd en daarnaast zijn de cliënten de kanjers die hun kwetsbaarheid en kracht openlijk toonden, de verpleging en de psychiaters kanjers voor het bescherming bieden! Je redactie en crew kanjers voor het integer opnemen van dit geheel.

Ik zeg: je hebt daadwerkelijk een lans gebroken en iets van het taboe op psychisch leed verminderd en inzichtelijk gemaakt. Ik hoop op vervolg en het lied van Jur en Leroy! (NB nagekomen, hier het lied: *klik*)

Dank je wel,

Hartelijke groet,

Mindel

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Anita

  1. Ik was telkens weer geroerd om te zien hoe mensen met hun verhaal naar buiten kwamen en dat het zo mooi werd weer gegeven door de presentatrice en haar medewerkers.De EEN of de ander patiënt,maakt niet uit, men word gezien als mens en dat is goed. Mooie serie die diepe indruk heeft achter gelaten.

    • De juiste constatering op deze tv-serie Geert: de cliënten werden behandeld als mens! Ja op mij heeft de serie ook diepe indruk achtergelaten, vandaar dat ik in de pen ben geklommen. Thnxxx reactie!

  2. Geweldige serie en de twee mannen Jur en Leroy waren heel ontwapenend, om van te houden. Fijn dat zulke mensen dan toch weer op het goede pad komen. Wel een vakvrouw die Anita.

    Liefs Leny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *