Zout

In de hypes van de voedingsmiddelen is zout ook in de ban. Allerlei fabrikanten luisteren daarnaar en volgen de zout-minderen-trend. Zo begreep ik al niet dat ik, als beleg op brood, zo’n behoefte had aan de zoute variant als rauwe ham. Tot mij ter ore kwam dat er tegenwoordig minder zout wordt meegebakken in het brood. Een aha-momentje…

Zout, bremzout, smakeloosGisteravond hadden eega en ik het over zout toevoegen bij de tegenwoordig smakeloze chips. Hij verhaalde dat er vroeger in de zakjes Smith chips – het zogenoemde zakje met de rode ruit – een piepklein zakje zout zat dat je naar eigen behoefte kon toevoegen aan de chips. Ideetje voor de huidige fabrikanten? Zelf heb ik die herinnering niet, maar eega is ook net een paar jaartjes verder in zijn leven dan ik.

Bloeddruk

Wel weet ik dat ik naar aanleiding van ex, die in het grijze verleden al ex was, ik destijds zoutarm ging koken. Ex had last van zijn bloeddruk gekregen dus dat werd noodzakelijk. Binnen de kortste keren kreeg ik ook last van mijn bloeddruk, met dezelfde symptomen, dus toog naar mijn huisarts. En die constateerde een forse… onderdruk. Met als stellig advies om weer mijn normale hoeveelheid zout toe te voegen, ging ik wel zoutarm koken, maar hanteerde op mijn bord het zoutvaatje voortaan weer kwistig. En ziedaar ik knapte zienderogen op.

Palief deed in zijn werkend leven warm werk. Hij hanteerde de persen om mantels kreukvrij te krijgen. Niet zijn ideaal maar in de na-oorlogse dagen vroeg men niet, zoals nu, naar idealen en dromen. Op tropische dagen transpireerde hij dus overvloedig. Samen met zijn collega’s kreeg hij dan grote zakken ultra zoute drop. Waardoor er niemand flauw viel. Tot vanwege bezuiniging de drop voor zijn baas te ‘duur’ werd. Regelmatig moest er daarna iemand worden opgeraapt en opgepept.

Bremzout

Zelf toevoegen van zout is nog een kunst apart. Bremzout is ook niet te eten. En voor de duidelijkheid: ook niet gezond. Mijn smakeloze AH chips van laatst had ik echt te kwistig bestrooid. Met als gevolg dat ik de kraan leeg dronk. Zie je het voor je?

Zout minderen als trend? Zoals altijd weer: luister naar je eigen lichaam. Niet voor niets wordt iets positief pittigs het zout der aarde genoemd…

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

9 thoughts on “Zout

 1. Ja en wat moet ik dan aanvullen op bovenstaande antwoorden! Na een eerder hartinfarct is mij te verstaan gegeven dat ik,ondanks dat ik zelf dacht,dat ik goed at, o.a. zeer regelmatig vis,zoals haring,makreel,dorade,zeebaars en ga zomaar door,toch te zout at. Op zaterdag 6 haringen,daarna in de avond nog vis en dat alles uit de zoute zee. Nu doe ik in mijn eten geen zout meer,want er zit al erg veel in, b,,v, kruiden,die je kant en klaar koopt, of in de saus(poeder) , ik eet nog maar twee haringen per week.Mijn gezondheid is er niet slechter door geworden en het eten smaakt nog steeds,maar ik denk en blijf er bij, dat overal waar te veel voorstaat, niet goed is,te veel zout,te veel suiker,te veel zitten, te veel alcohol drinken, te veel bewegen en ga zomaar door. Iedereen die een zittend leven lijdt, zou zomaar eens een minder goede gezondheid kunnen hebben als men zelf denkt. Ik fiets vrijwel elke dag naar Noordwijk,naar mijn werkgever, goed of slecht weer,mijn collega’s verklaren mij wel eens voor gek,maar zij lopen elke dag te puffen en te steunen,omdat ze 10 treden naar boven moeten lopen. Elk jaar moet ik naar de huisarts om mijn hart te laten controleren,bloeddruk, bloed onderzoek. Mijn huisarts is tevreden en natuurlijk heeft hij hier en daar wat commentaar, want vroeger zei men,1 of 2 glazen alcohol, per dag, is goed voor u, nu ineens is dat niet meer zo, maar je moet ook normaal kunnen leven en een vrolijk en tevreden mens,voelt zich vaak beter als iemand die zich perfect aan de regeltjes houdt,dus af en toe zondigen is zo slecht nog niet. En inderdaad, als je goed naar je eigen lichaam luistert, dan vul je vanzelf het e.e.a.aan, maar veel mensen hebben dat niet meer,goed luisteren naar wat het lichaam vraagt, ook ik heb daar wel eens wat moeite mee!

  • Ha die Geert,
   Soms weet je ook niet precies waar je lichaam behoefte aan heeft. Heb ik ook hoor. Maar soms is het ook heel duidelijk: heb ik enorme trek in bruine bonen of bietjes…. Mmmm. Leen zelfs weleens bij buren als ik dat niet in voorraad heb… 🙂 En ja tuurlijk: overal waar te voor staat…

 2. Jammer Loes, maar het is echt veel beter om minder zout toe te voegen aan levensmiddelen die wij in de winkels kopen. Het is beter om thuis naar ‘behoefte’ zout toe te voegen. Dan is er voor ieder wat wils. We gebruiken helaas al veel te snel te veel zout. Voor mij is het buiten de deur eten een steeds groter probleem. Ik kook zout-arm, om ook gezonder het leven door te gaan, maar dan krijg ik regelmatig een klap in mijn gezicht bij het uit-eten gaan. Ook daar zou men meer in moeten spelen de klant zelf zout toe te laten voegen. Alles voor een gezonder leven. Echt waar 🙂
  En voor diegenen die te weinig zout tot zich krijgen; makkelijk zelf weer toe te voegen.

  • Ha Barry,
   Dank voor je reactie. De term gezond wordt voor zo veel tegenstrijdigs gebruikt… 🙂

   Er is toch een makkelijke oplossing voor restauranteten? Bij reservering vragen of ze ook zoutarm serveren? Bij Haagse Schouw staat zelfs op de kaart dat met veel dieetwensen rekening kan worden gehouden als je het aangeeft.

   Bij Nieuw Pearl City komen we echt niet meer, omdat het wel zonder zout lijkt te zijn. Misschien een aanrader juist voor jullie? En toegevoegd op het bord is anders dan meegekookt.

   Ik wilde een tegengeluid laten horen en heb dat ook zelf ervaren. Al die trends in voedsel die elkaar weer tegenspreken… 🙂

   • Ben ik nog even Barry,
    Niet direct over zout maar over die malle trends: de eerste ondervoede en slecht groeiende kinderen belanden al in het ziekenhuis omdat hun ouders alleen ‘trends’ volgen.

    Je kunt best gelijk hebben maar zout heb je wel degelijk nodig. Of laat ik het voor mezelf stellen: ik wel! 🙂

 3. Je bent ook op veel terrein bekend Loes, zoals nu met, AH zout? Hoewel de (medische) wereld het niet altijd eens is blijkt uit het feit dat er genoeg Homeopaten zijn die ook zeggen dat de mens zout nodig heeft. Dus Loes grijp maar weer eens diep in de AH zak. Smullen maar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *