Blik

Nee blik als metaal bedoel ik niet. Al kun je deze titel zo interpreteren. Blik – je weet wel – die je op de wereld richt. Door welke kleur bril kijk ik? Een zwarte zonnebril bij regen en onweer: niet handig en zo sombermans. Maar ja daar ben ik mens voor, dat alle kleurpaletten mijn leven soms binnenkomen.

blik, bril, stemming, reis En niemand die mijn ogen ziet met een zwarte bril op. Ma zaliger vond het een staaltje van puur asociaal gedrag als mensen hun zonnebril ophielden in een gesprek. Ogen zijn nu eenmaal belangrijk, als spiegel van de ziel. Als dochter van, heb ik niet eens een zonnebril. Vast en zeker haar waardes geïnternaliseerd. Zij had er ook geen trouwens.

Er zijn nog veel meer kleuren brillen om je blik mee te omfloersen en te beïnvloeden. De roze is natuurlijk het meest bekend, tijdens verliefdheid. Maar wat te denken van de lelijke gele, die naar mijn idee, afgunst symboliseert? Afzetten maar die handel, zou ik willen adviseren. Hoewel eega deze aangeraden kreeg tegen nachtblindheid. Hielp totaal niet. Hij raakte zelfs een beetje in paniek met dat gele monster op.

Brillen zijn niet altijd noodzakelijk om mijn blik op iets te veranderen. Wat kan een stemming veel doen voor mij. Middenin een vrolijke stemming kan ik een sneer zo weglachen. Niet de moeite waard om op te reageren.

dodelijke blik, stemming, gekleurde brilMaar een sneer als ik honger heb: Help, kan oorlog veroorzaken. Blokhuizen’s die honger hebben, zijn berucht om hun dodelijke blik. Ik heb het niet van vreemden. Huisvriend haalt nog regelmatig een kerstdiner in een restaurant aan, waar de ober bijkans het leven liet, na zo’n blik. En hij niet anders kon dan achter mijn opgestoken veren schichtig aan te lopen om het etablissement te verlaten.  Met eega daar weer achteraan. Onnodig te vertellen dat het kaasplateau kerst-geschenk thuis direct eer werd aangedaan.

Als spiegel van de ziel kan een blik heel veel zeggen. Maar ook hoe ik de wereld op dat moment ervaar is zwaar afhankelijk van mijn stemming. En die weer van mijn gedachten en de sfeer waarin ik verkeer. Die – uiteraard – te beïnvloeden is. Zie de vele, vele coaches op Twitter. Sommige twitteraars verbieden zelfs coaches hen te volgen. Zo ver wil ik niet gaan. Van ieder mens kan ik leren.

Waar ik naar toe wil schrijven is de quote van Marcel Proust – onlangs geciteerd in de Dagelijkse Gedachte – “Wie nieuwe dingen wil ontdekken, hoeft niet op reis te gaan, maar slechts de wereld te bekijken met een nieuwe blik”. Waarvan acte.

Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on “Blik

  1. Graag kijk ik mensen recht in de ogen.
    Terwijl ik zelf in een gesprek soms in de verte wil turen om mijn gedachten te vormen.

    Een zonnebril draag ik weinig tot niet.

    Vriendelijke groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *