Controle

Zoals al eerder beschreven is de westerse mens overtuigd van de maakbaarheid van zijn leven. *Klik*  Van zijn succes. En ja het is belangrijk doelen te hebben en plannen te maken. In de wildernis van het leven is een pad kappen, helemaal alleen voor jezelf, of juist een andermans pad volgend, datgene waarmee ik richting geef. Of juist de afwisseling ervan. Volgen, gevolgd worden. De afwisseling, de balans.

controle, schrijver, doelen, plannen, Zonder plan of doel zomaar veel laten gebeuren is richtingloos. Al kan het zomaar gebeuren dat er een verrassing op mijn pad komt. Proevend en voelend of het past in mijn doel. Zo kreeg ik van de week uit onverwachte hoek de vraag blogtips te geven. En ja als nu, inmiddels hopelijk, ervaringsdeskundige op dit gebied, had ik wel wat te melden. En de tijd vliegt weer voorbij met een mail vol tips. Leuke interactie. Goed gevoel.

Past in mijn plan om beter te worden in schrijven en anderen met deze zoektocht in de jungle te helpen. Maar controle heb ik niet over dit soort verzoeken. Ze schijnen je toe te komen. Onderweg, noest werkend aan elk zondags blog. Als ‘toeval’, als pareltjes. Herkennen is wel belangrijk. En het voldane gevoel iemand op weg te helpen. Die kan profiteren van mijn vallen, opstaan en zoektocht.

Zo staat er weer een workshop geven voor me op stapel. Ik twijfel nog even dik of ik weer Nieuwsbrief Tekstschrijven ga geven of meer persoonlijke blogs van de cursisten ga verwachten. Komt goed, ik twijfel nog lekker even. Komt vast een voorkeur boven drijven. Of het laatste gewoon maar uitproberen. Ervaring genoeg, lijkt me.

Ik heb controle over de voorbereiding. Maar niet over de reacties van de cursisten. En dat maakt het ook wel wat eng. Spannend. Uitdagend. Lessen trekkend uit mijn eerdere bij elkaar beworstelde workshop. En ja die verbeterpunten heb ik allemaal al op papier.

En verder staat er nog een interview op stapel in een tijdschrift en wil een wijkgenoot een filmpje van mijn leven maken. Voor huis-, tuin- en keukengebruik. Of online. Nog even en ik lijk op een schrijver. Komt mijn doel wel heel dichtbij. Met alleen controle over mijn zondags schrijven. Maar ook door de weeks. En het resultaat dat naar mijn gevoel, als het ware door mij heen komt. Associatieve controle.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

12 thoughts on “Controle

 1. Schrijven van mooie stukken kan je al, filmster worden gaat ook nog wel lukken en de workshop zal zeker weer een goed gevoel geven. Ziet er allemaal veel belovend uit. Veel plezier met al je uit dagingen.

 2. Gewoon gaan met die banaan is iets wat mij al heel lang uitstekend bevalt. Niet plannen maar op je af laten komen, organisch leven, je laten verrassen door het leven. Er is al genoeg wat moet – van de overheid, het goede fatsoen en de werkgever. Verwen je zelf met de verrassingstocht die leven heet.

  • Mooi gezegd Harrij! Dank! Een mens kan ook teveel willen plannen en controleren. En ja: het leven is nou eenmaal niet maakbaar. Hoewel initiatieven en plannen wel enigszins aan te raden zijn. Maar zoals met alles: gedoseerd en in balans toch? Jij als reisavonturier weet wel waarover je spreekt.

 3. Je schrijft echt goed hoor Loes. Je hoeft daar niet over te twijfelen.

  Een compliment en dikke kus van je schoonzus (Leny)

  • Jazekers Dick was de papieren versie er al begin vorig jaar. Misschien dien ik een tweede eens voor te bereiden… 🙂
   Inmiddels ben je lezende heb ik begrepen. Veel mijmergenot gewenst!
   Jijzelf hebt ook een boek geschreven over de filosofie van de 21ste eeuw. Hou me op de hoogte als deze uitkomt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *