Niet vies advies

Als blogger die alweer wat jaartjes meedraait, ben ik niet vies van advies. Advies krijgen en advies geven. Een enkele keer komt er een blogger voorbij, die advies aan mij vraagt. En in tegenstelling tot bloggers in hun ivoren toren, ben ik altijd bereid antwoord te geven op zo’n vraag. Een mooie manier om te kijken of ik wel adviezen voor ze héb, die aanslaan! En toch zeker het ultieme compliment dat mijn schrijfstijl aanslaat bij ze.

Blogtips, advies, 10 tips, uitsmijterDaarnaast heb ik de ambitie en inborst van een docent, dus kennis doorgeven is mijn ding. Om het maar populair te zeggen. Gericht op groei van mijn medemens. En van mijzelf, want de trainer leert nou eenmaal het meest van zijn eigen training. En donderdag mag ik dan ook weer een workshop voor zakelijke Nieuwsbrieven schrijven: Tekst met een Twist geven. Spannend en vervullend. Benieuwd wat de cursisten doen met mijn Twist’s in hun Tekst.

Komen ze voor jou als (beginnende) blogger:

 1. Schrijf vanuit je eigen belevingswereld en gebruik ook veel ‘ik’ in plaats van het afstandelijke ‘je’.
 2. Geef de lezer de kans je zijdelings te leren kennen. Zich met je kan identificeren als het ware. Put uit je gevoelens die je kunt beschrijven. Voel wat er te voelen valt bij een gebeurtenis en vertrouw dit toe aan het papier.
 3. Als de lezer zich met je kan identificeren, ontvouwt zich een doelgroep, als je daar nog geen idee van hebt. Met trouwe lezers als het goed is.
 4. Heb oog voor details en beschrijf die minutieus, zodat de lezer als het ware kan proeven, voelen, ruiken, zien en horen wat jij meemaakt. Zelf deel ik graag inzichten die ik heb opgedoken.
 5. Blunders of missers maken een mens helemaal echt. Geen perfectiestreven.
 6. Gebruik eens onverwachte, speelse bijvoeglijke naamwoorden. Associeer er lustig op los bij een geschreven zelfstandig naamwoord. Laat je fantasie zijn werk doen.
 7. Geheimen mogen altijd geheimen blijven, maar deel geheimpjes, of geheimen zover als behapbaar is voor jezelf. Jij bepaalt hoe kwetsbaar je je wilt opstellen. Voel de grens hierin. Al voelt elke openheid in het begin als eng.
 8. Herhaal een belangrijk gegeven met steeds andere woorden. Achter elkaar, staccato als het ware.
 9. Bedenk goed wat het punt is dat je wilt beschrijven en belicht daar zoveel mogelijk kanten en gevoelens van. Dagboek schrijven is wat anders dan columns schrijven. Hoewel niets mis met een dagboek.
 10. Werk naar de uitsmijter toe, het liefst met humor en een knipoog. Een uitsmijter met kaas en tomaat dus. Zout en peper vanzelfsprekend.

En tenslotte: er zijn zoveel stijlen als er bloggers zijn. Lees en schrijf smakelijk. Dan is dit geen vies advies!

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Niet vies advies

 1. Op den duur ben ik makkelijker gaan schrijven.
  Terug lezend vind ik toch nog onvoorstelbare missers.
  Ik verbaas mij er dan over dat niemand hierop heeft gewezen.
  Terwijl ik dat toch echt op prijs stel.

  Jouw tips neem ik mij ter harte!

  Zonnige groet,

  • Fijn Rob dat je wat hebt aan mijn blogtips! Tja reactie op missers is bij mij ook niet vaak gekomen. Pas bij laten redigeren voor mijn bundel kwam er oa uit dat ik heel vaak die gebruikte ipv dat! En ega schreef ipv eega.

   Voortschrijdend inzicht zeg maar! En missers zijn achteraf leermomenten toch? Vooral je boodschap is belangrijk.

   Al haak ik regelmatig met mijn ogen vast aan nare missers van andere bloggers. Er zijn er echt bij die alle taalregels aan hun laars lappen. En dat is bij jou echt niet!

   Wordt je echt vergeven denk ik!

 2. Barry, Harma, Lenny als die aan een blog beginnen moet ik haast de gehele dag achter dit scherm zitten om alles te lezen en te reageren. Hou het voorlopig maar bij 1, en dat is Loes. Vies advies? Nee hoor, gewoon de beste.

 3. Hoi Loes,

  Je hebt talent om te schrijven en het gaat je goed af. De workshop wordt vast weer een succes! xxx

  Je schoonzus

  • Gelukt Leny: de workshop was TOP! Maar het punt is dat als ik er net voor sta om te gaan geven, ik het gevoel heb: maar ja het moet me wel gaan lukken in 1,5 uur! Deze keer is het 3 uur geworden, en voortaan laat ik de workshop in de agenda zetten voor 2,5 uur. Voortschrijdend inzicht.

   Dank je voor hart onder de riem!

 4. Dank Harma!!!!!! Mijnschrijfdocent liet me algauw los met de woorden: Oefening baart kunst! Mocht je ooit meer tijd krijgen wil ik je best helpen… 🙂

 5. Jeetje Loes, ik krijg na dit te hebben gelezen meteen zin om zelf een blog te beginnen. Zoals Harma zegt, wat lijkt het gemakkelijk zoals jij het brengt. De workshop gaat je vast goed af. Ik lees je blogs altijd smakelijk!!

  • Dank je wel Barry, en waarom zou je niet beginnen? Je franse huis-capriolen zijn lezenswaard genoeg! Ik wil je wel helpen hoor! 😉 Oeps eerst donderdag maar, daarna zien we wel verder, zei ze toch weer benepen…

 6. Als ik dit zo lees, dan lijkt het allemaal heel logisch en misschien niet eens zo moeilijk. Maar als je het moet doen….. oei!
  Je bent er echt heel goed in Loes, ga vooral zo door!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *