Rouwidylle

Rouwidylle

Rouwen blijkt niet gemakkelijk. Het normale leven oppakken ook niet. Vele onverwachte hindernissen komen er op mijn pad. En Jan is nog meer aanwezig dan ooit. In mijn gedachten en gevoel. Pijnlijk want niet lijfelijk.

Begrijpen

Onlangs trof de ‘Dagelijkse Gedachte’ in mijn mailbox me raak in mijn hart. Een gedachte van Albert Einstein: “Iets weten kan iedereen, de kunst is iets te begrijpen”. En ja dit trof me zo omdat ik zijn dood probeer te begrijpen. En dat lukt me niet. Hoezeer ik ook mijn best doe. Doorvoelen van mijn emoties lijkt het antwoord. Die chaos van gevoelens. Die films die langs mijn netvlies razen. Die gevoelens die steeds van kleur wisselen.

Ter geruststelling van jou als lezer: de heftigheid ervan is minder rauw en chaotisch dan in het begin. Maar in het begin na het overlijden was ik ook totaal op. Dat maakte het nog zwaarder. Zowaar kan ik weer een enkel ieniemienie geluksmomentje ervaren. Maar als ik het opmerk, is het weer weg.

Stilte oorverdovend

‘Is dood zijn afwezig zijn?’ zie ik in het Filosofie Magazine. Dat trekt mijn aandacht en inderdaad ben je als rouwende heel anders afgestemd dan normaal. Het is echt een andere staat van zijn. Opnieuw accepteer ik het maar en laat het toe. Al snappen mijn dierbaren me niet altijd, ik probeer zoekende mijn hart te volgen.

Met mijn altijd nog actieve burn-out doe ik dat met een strak dagritme, veel rust en het plannen van afspraken. Zonder menselijke contacten is de oorverdovende stilte anders niet te doen. Ik vind het erg jammer dat de telefoon zo weinig overgaat. Het is nu best lastig altijd initiatief te moeten nemen. En soms keihard op je neus te vallen. Wat extra hard binnenkomt nu. Ieders leven gaat gewoon door, al is dat moeilijk voor te stellen voor mij.

Andermans sores komt ook niet altijd bij me binnen. In het perspectief van leren begrijpen en doorvoelen dat Jan niet meer kan terugkomen, ervaar ik veel als ‘peanuts’.

Rouwidylle

Van hoofd naar hart leren begrijpen, dat blijkt een lange weg. Ik ben blij met de mensen die begrijpen dat ik de tijd moet nemen. Die zeggen dat 5,5 maand rouw nog erg weinig is. Al lijk ik al een eeuwigheid zonder Jan, het rouwproces is pas begonnen. Dat komt mede door het vele regelwerk: niet alleen privézaken maar ook de afwikkeling van Jan’s klantenzaken en daarbovenop ook nog zijn lastige erfenis. Daardoor kom ik pas sinds een paar weken enigszins aan rouwen en het gemis toe en dit voelt als keihard.

Voor veel mensen is dit niet te begrijpen, de goede niet te na gesproken. Van de laatsten ervaar ik steun. Maar ik merk eerlijk gezegd veelal dat er een rouwidylle bestaat uit verdriet tonen, en minder aan de frustratie en boosheid die er nu eenmaal ook bij horen. Zelfs jaloezie. De frustratie gaat erover dat ik alleen oplossingen moet verzinnen. Ik ben mijn klankbord kwijt. Ik voel boosheid om kansen die in het verleden geboden zijn en die nooit gepakt zijn, om welke reden dan ook. Dat betekent dat ik postuum ook zijn minpunten moet leren accepteren. En ook mijn minpunten. Het verleden kun je niet meer veranderen. Ik probeer er mijn lessen in het nu uit te halen en daarbij te blijven. Maar dit alles kost veel energie. Dit woord ‘rouwidylle’ kwam vast als seintje van Jan hierboven, ‘zelf’ verzonnen. Oftewel kwam bij start schrijven opeens tot mij.

Kansen

Steeds loopt mijn leven en gesprekken met mensen totaal anders dan verwacht. Het werkt het best merk ik als ik hierover de controle probeer los te laten. Als ‘controle freak’ is dat erg lastig. Vertrouwen en hoop weet ik in mijn wanhoop en verdriet soms amper te vinden. Opnieuw: de diepte van de put vinden en eenmaal op de bodem je afzetten naar boven. In therapie ooit geleerd.

Het meest wonderlijke is echter dat mijn neef en lotgenoot appte dat ik ook nieuwe kansen kon proberen vast te grijpen. En inderdaad die blijken er ook voor mij te zijn! Bijvoorbeeld ga ik onverwacht de diepte in met mensen die ik eerder oppervlakkig kende. Zoals ik al in een eerder blog meldde: je moet jezelf totaal opnieuw uitvinden.

Van hoofd naar hart begrijpen en de essentie van Jan’s waarden en normen tijdens zijn leven vastpakken en er verder mee leven als de les die hij me heeft geleerd. Oeps, ik probeer van alles ter herinnering aan hem, bijvoorbeeld zelfs voetbal kijken op televisie. Maar nee, toch echt niet aan mij besteed. Hem daarmee erend en om daarmee verder te kunnen. Zonder mezelf te verliezen. Want Jan: van jou mocht ik zijn wie ik was. En jij van mij. Dank.

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Rouwidylle

 1. Ja,Loes, mooi verwoord, terug kijken op een leven met, nu vooral vooruit kijken naar een leven zonder..Bedenk, dat je zelf bepaalt, wat jij aankan. Maar bedenk ook, dat zoals jij het verwoorde, het leven van de anderen om jou heen, (gewoon) doorgaat. Jouw keuze, die jij nu zelf maakt, bepaalt jouw toekomst, met of zonder de mensen die jij nodig kan hebben. Het leven is niet in de hand te houden en te controleren, het ene moment is er niets aan de hand, het andere moment, lig je beneden aan de trap, met een gekneusde rib. Het overkomt je gewoon allemaal, dat heb ik, maar ook anderen ook. EEN van mijn vroegere werkgevers, zei eens, vertrouwen is goed, controle is beter, maar wanneer eindigt de controle en begint het vertrouwen en dan vooral in je zelf.

  • Dank Geert, voor je meelevende woorden!
   Veel is idd niet in de hand te krijgen. Haha zoals mijn val van de trap…
   Vertrouwen in mezelf opnieuw opbouwen als hechte twee-eenheid. Komt vast goed! Heb nu wat meer rust dan ten tijde van het schrijven van dit verdrietige blog.
   Warme groet,
   Loes

 2. Loes,

  ‘Jan met zijn smaak en hobby’s erend om daarmee verder te kunnen. Maar zonder jezelf te verliezen.’ Dit trof me.

  Tot voor kort: 2 (Jan&Loes) = 1 (Samen!)
  Sinds kort: 1 (Loes: uitvinder!) = 2 (Loes&Jan).

  Blijf bezig, Loes. AmirWil.

  • Dank voor je mooie reactie Amir!
   Verbindend, troostend, sterkend in een paar woorden!
   Jazeker Amir, ik blijf bezig. Maar gelukkig met nu wat meer rust.
   Warme groet,
   Loes

 3. Lieve Loes,

  Wat heb je dit prachtig en herkenbaar geschreven. Heel troostend ook, dank je wel. Het is inderdaad niet te begrijpen, helaas. Alleen te ervaren en dat is rauw en eenzaam en heftig.

  Ik schreef deze overdenking na een half jaar rouwen
  Stel dat ik er wel
  en jij er niet was
  dan was morgen waarschijnlijk
  weer zo’n dag

  En toen plotseling en zo onverwacht
  Ben ik er wel
  En jij niet meer en ik besef
  Ik ben moe tot in mijn botten
  Van iedere morgen wakker worden
  Opstaan en “iets” zijn

  Ik ben moe tot in mijn merg
  Van het ongemak van de kleren
  Die mijn lijf steeds meer hinderen

  Ik ben er wel
  En jij niet meer
  Het enige dat rest is afscheid nemen
  Ik stop met doen alsof ik “iets” moet zijn
  Ik stop met “iets” zijn
  Ik stop met dragen van ongemakkelijke kleren

  Het is tijd om gehoor te geven aan jouw bede
  “Als ik sterf, laat het niet voor niets zijn”
  Tijd om mijn leven te leven zoals alleen ik dat kan

  Lieverd, jou missen doet zo godsgruwelijk veel pijn
  Ik kan niet leven zonder jou
  Ik kan alleen leren leven
  Met jouw liefde op een andere, nog onbekende manier

  Mijn belofte aan jou om
  Ook als ik me gekwetst voel
  Ook als ik me genaaid voel
  Liefde te geven
  Eerlijk, open en oprecht te zijn
  Een goed mens te zijn
  Zal me de rest van dit leven
  Met heel veel liefde aan jou doen denken
  Ik voel me gezegend en gesteund
  Dat ik jou heb mogen kennen

  Ter gelegenheid van zijn geboortedag. Inmiddels weer een kwartaal verder, maar wat je schrijft “En Jan is nog meer aanwezig dan ooit. In mijn gedachten en gevoel.” is zo herkenbaar.

  • Lieve Diny,
   Dank delen van je reactie feedback en gedicht. Ik barstte aan het eind in tranen uit.
   Het meest herkenbare: Ik kan alleen leren leven
   Met jouw liefde op een andere, nog onbekende manier.
   Ik heb lang geleden een gedicht gekregen dat het zoeken in je leven zin heeft. Het proces op zich al. Daar hou ik me aan vast.
   Dank lotgenoot!
   Lieve, dankbare groet,
   Loes

   • j.kooy@simpc.nl
    LieveLoes
    Ja rouwen is een moeilijk proces.
    En het is voor een iedereen anders.
    maar het blijft moeilijk.
    Je begrijpt niet dat wereld gewoon door draait.
    Hopelijk vind je troost in alle dingen die jullie samen hebben beleefd
    LIEFS RIET

    • Lieve Riet,
     Heel veel dank voor je troostende woorden!
     De laatste tijd poppen er inderdaad mooie herinneringen op: zoals onze vakantie in Portugal en meer mooie herinneringen. Daar ben ik wel zo blij mee! Jan was vaak toch echt de rots in mijn branding…
     Liefs,
     Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *