Schakelen II

Belofte maakt schuld: één van mijn lezers wilde graag meer horen over “Schakelen” van twee weken geleden. Hierbij dus Schakelen II. Ik doe een poging.

Schakelen II, zweepslagGeestelijk schakelen is een hele kunst. Degene die dit soepeltjes afgaat, gaat het in het leven meer voor de wind. Toch? Als je een burn out of andere sores hebt gehad, merk je pas goed wat een kunst schakelen is. Om in gamerstaal te praten: van het ene level naar het andere. Steeds hoger. Piekeren is een reactie op te weinig aandacht voor wat je bezighoudt overdag en komt juist in rust. Dat nachtelijk gepieker. En in het donker lijkt alles erger.

Te hoge versnelling

In een te hoge versnelling rijden in een auto heeft veel narigheid tot gevolg. Oververhitting van de motor en wat vlak voor je neus gebeurt zie je niet. Idem dito met leven in een te hoge versnelling. Ook dan ga je voorbij aan het moois wat vlak voor je neus zich voltrekt.

Op jacht naar meer en beter in deze snelle westerse maatschappij is rustig op een woonerf rijden lastig. Tijdverlies. Maar je ziet wel de bal aankomen waar een spelend kind achteraan loopt. Waarop je nog op tijd voor kunt remmen en een lach incasseert.

Onthaasten is hét credo maar ook hier weer: als je móet onthaasten is het weer een taak, een opdracht. Waar je zo snel mogelijk aan moet voldoen om in de running te blijven. Stressy aan moet voldoen. Slechts één uurtje ingepland in je agenda.

Schakelen

Kortom in een te hoge versnelling langzaam rijden gaat niet lukken. Je hoort het aan je motor: die hapert en dreigt uit te vallen! Andersom ook: in een te lage versnelling toeren maken is het gevolg dat de motor giert. Niet goed voor de auto en niet goed voor de mens. De stress komt uit je oren. En zie maar weer een soepele schakeling te vinden met veel hulp. Waarbij het goed toeven is in de wereld.

Waarbij je in een prettige flow zowel de hoge als de lage versnellingen kunt hanteren. En alle nuances ertussen. Met op tijd remmen, inparkeren en genieten van de benenwagen… Oeps heb ik dan een zweepslag te pakken van een te hoge versnelling dáárin?

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Schakelen II

  1. Daarom heb ik ook een automaat in mijn auto, die zoekt voor mij de juiste versnelling en weet je, als je inderdaad de uitersten van je mogelijkheden op zoekt, dan kom je je zelf kei hard tegen. Ik weet nu de laatste tijd dat ik mij zelf wel eens tot uitersten heb gebracht Ontspannen is het toverwoord.

    • Alle tijd nu Geert om te mijmeren op wat is geweest. Als kersverse pensionado mag je nu een tandje lager. En met beleid alle nuances opzoeken. Petje af voor bijna 50-jarig werkzaam leven! Ontspannen ja… 😉

  2. De Woelabukkies houden van snelschakelen.
    Zij rijden meestal in de hoogste versnelling, maar……zij vergeten meestal tijdig terug te schakelen. Met alle gevolgen van dien!
    Soms schakelen zij wel terug, maar dan is al te laat, De motor heeft dan een burn-out!
    Bollo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *