Opnieuw rouw

Hoeveel blijdschap staat er tegenover hoeveel verdriet en rouw? Of is het zo dat je je pas bewust bent van wat je hebt, als het er niet meer is? Een tevreden roker is geen onruststoker. Een waarheid als een koe. Heerlijk alle spanning wegblazen en steeds opnieuw die peuk pakken.

Ik wist niet wat ik had, op dat moment, maar was er gelukkig mee. Ega ook. Een simpele methode om door het gedoe van alledag te komen. En nu met sterk minderen, zelfs 80%, zitten de tranen hoog. Het chagrijn ook. Maar er is geen weg terug meer. Het mag nooit meer zo ver komen.

Niet het scheiden doet zo’n pijn, maar het afgesneden zijn. [M. Vasalis]. Mooie tekst die destijds bij het overlijden van Pa-lief overal in de stations hing. Levensgroot. Natuurlijk mag je roken hier niet mee vergelijken, maar verdomd als het niet waar is, dat we het afgesneden zijn op onze eigen manier nog even uitstellen. Lange pijn, korte pijn?

En ja, ook hier komt best rouw bij kijken. Opnieuw. De zoveelste keer in mijn leven. Ben ik nu depri aan het worden, dat ik dat zo scherp zie en voel? Zou best kunnen. Dus ega en ik doen het stap voor stap. Eerst de 80% plotsklapse mindering met pleisters. En nu verder afbouwen. Sinds gisteren de vijfde week, met lichtere pleisters. Het gaat nog goed. We gaan niet méér roken.

En zo zijn er nog wel meer treurige zaken te benoemen, maar doe ik niet. Op het moment van blijdschap en vreugde, denk je dat je leven altijd zo doorgaat. Maar nee er is altijd verandering. Is goed, zegt mijn verstand. Wil ik niet, zegt mijn hart. Ik wou dat ik terug kon naar een tevreden roker. Want het voelt al bijna als gestopte roker. En ja, we zetten door, want er is qua gezondheid, geen weg terug.

Niet het scheiden doet zo’n pijn, maar het afgesneden zijn. Nu alweer opnieuw rouw: het wordt me teveel, maar ik neem me voor, voortaan superbewust te gaan genieten bij blijdschap!

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Opnieuw rouw

 1. Knap hoor dat jullie stoppen met roken. Ongetwijfeld heb je nu meer lucht en hoef je niet meer zo vaak het behang te vervangen!

 2. Lieve schatten,

  Heel hartelijk dank voor jullie steun en warmte. Ik had een heel verhaal geschreven maar trapte in mijn eigen rekensommetjes-valkuil! Weet dat we dik blij zijn met jullie reacties! Jomt goed!
  Hartelijks,
  Jan en Loes

 3. Loes, je had me al gewaarschuwd. Dit is duidelijk een gevalletje zwartgallige depressiviteit. Als ervaringsdeskundig weet ik, net als je broer, zo goed wat je doormaakt. Zelfs na 22 jaar kan ik tot op het uur zeggen wanneer ik gestopt ben. En nog kan ik soms snakken naar een shaggie. Vooral ‘s zomers bij het kampvuur. De ritueeltjes van een shaggie draaien en de peuk uittrappen. Maar voor jullie gezondheid is het onontbeerlijk dat dit moment eens moest komen. Heus Loes, je voelt nu al de uitwerking van het minderen. Dat is wat het je brengt: de onafhankelijkheid van de nicotine, het welbevinden, een veel betere conditie …. Alleen maar positiviteit. En jullie kunnen elkaar steunen! Echt, er komen betere tijden. Het is nu al zo zonde om de moed te laten zakken, de eerste weken zijn het zwaarst. De ergste ontberingen hebben jullie al doorstaan. Al geloof je dit nu nog niet, het wordt alleen maar BETER! Volhouden jullie twee! Heel veel STERKTE!!!

 4. Wat eem leuke en positieve reactie”s staan hier boven, lijkt mij erg fijn te weten dat er zoveel mensen mee leven met jullie.
  Ik kan eigenlijk maar weing toevoegen, behalve dit,put positieve gedachten uit het feit dat je over enkele weken kan denken, geen sigaretten meer hoeven halen en ook niet meer kunnen vergeten, het huis ruikt zoveel beter, ook de poezen zullen jullie dankbaar zijn, jullie kleren ruiken zoveel beter en wat te denken van schonere ramen,geen …………… vul dat zelf maar in en bovenal, je gezondheid gaat er zoveel op vooruit en het scheelt zoveel geld.

 5. Hoi Loes probeer kracht te putten uit de gedachte dat je nu al zo lang bent gestopt.
  Het roken tussen de oren zal altijd zo blijven.
  Alleen de momenten van herrinering wordt steeds een seconde minder lang.
  zelfs bij mij na 35 jaar niet meer roken schiet me, bij de traditionele momenten (gezelligheid), gedachte door het hoofd van het sigaretje.
  Dat is echter nog maar een korte flits en daarna weer vergeten.

  begindt het je te benauwen, ga even, weer of geen weer, lekker wandelen en geef je hoofd lucht.
  uiteindelijk zul je je naar verloop van tijd beter gaan voelen, meer smaak en een beter reukvermogen.
  lekker doorgaan waar jullie mee begonnen zijn.
  veel sterkte samen.

  groeten Broertje 😉

 6. Lieve Loes en Jan, knap dat jullie al zo ver zijn gekomen! Hou vol, het zal je niet berouwen; is dat geen mooie doordenker? Liefs Leny

 7. Ja, dat spreekt mij wel aan.
  Ik was ook een stugge roker; rookte zelfs onder de douche en in bad.
  Gedurende de nacht rookte ik gewoon door! Slechte nachtrust dus.
  Per dag een halve slof sigaretten was normaak.
  Nu is dit alles bijna voorbij, want ik rook alleen nog maar tussen mijn oren.

  Sterkte!

 8. Ha die bijna nietRoker,

  Heel mooi gezegd Loes, het is idd weer een afscheid maar nu van het leven als roker. Niet Roker zijn.. je ziet nu de voordelen of hoe je het ook noemen wilt nog niet maar die gaan komen!!!!!
  Je bewust zijn van wat je niet meer hebt is ook een doordenkertje hoor en zeker van toepassing op het niet meer roken. Misschien een idee om daar een blij gevoel van te krijgen? Niet die sigaret is de baas maar jij en alleen jij beslist.

  Nog even doorzetten en je wilt ook echt niet meer terug, je krijgt er zoveel voor terug. 2x terug is dat en beiden positief. Sta daar bij stil, wees bewust en blij!

  Misschien een idee? Loes je bent een kanjer,
  Groet en dikke koes van de andere Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *