Rust

Rust en ontspanning zijn lovenswaardig om na te streven. De stress de deur uit, de knop om en hup je zit in Zennnn. Natuurlijk moet daaraan gewerkt geworden want niets komt vanzelf. Zelf voelde ik me enkele weken geleden zeer Zen. Op het randje van wel of niet ziek worden, maar net niet al te ziek, kwam er een enorme rust over me heen. Broodnodige rust. En ja dat kan een beetje niet lekker voelen met je doen. Althans met mij. Ook al kreeg ik er bevreemde vragen over.

rust, ontspanning, Zen, mijmerenRust en ziekig? Zen zelfs? Jazekers als ik het over me heen kan laten gaan, kan dit. Daar heb ik geen ontspanningsoefeningen voor nodig. Me overgeven aan het moment. Een beetje hangen, een beetje televisie kijken, een beetje favo columns in tijdschriften lezen en rondbladeren. Alle to-do lijstjes op zijn beloop laten. Of alle tijd nemen voor een klein taakje, wat ook weer voldoening geeft. Maar ere wie ere toekomt: eega zorgt dan op zoโ€™n moment, als ik het vraag.

Het ultieme rustmoment schijnt te zijn, volgens Zen, dat je geen gedachten meer hebt in je hoofd. Maar opgeluchterwijze las ik van de week van een Zen-specialist dat dat helemaal niet kan. Hij beargumenteerde dat het de kunst is je gedachtes te laten waaien. Er geen oordeel aan te haken. En precies dat doe ik met wat ik mijmeren noem. Mijn rustmomentjes. Zonder oordeel. Laat gaan die boel en die gedachtes. Geen mening aan vastplakken.

Dus aldus niet haken en niet plakken. Al is haken en breien behoorlijk rustgevend. Als je me het letterlijk nemen vergeeft. En zelfs hoorde ik gisteren van behoorlijk a-sportieve vrienden dat ze niet bekeerd zijn naar Zen maar naar sport. De endorfinen die vrij komen en de energie en ruimte in de geest die dat geeft! Goh, tuurlijk heb ik dat al vaker gehoord. Maar de knop in die zin is bij mij nog altijd niet gevonden. Al doe ik pogingen.

Meestal is het dus hard werken voor je rust. Maar in de mijmerstand vind je ook rust. Dat kan overal. En in die rust kan het zomaar zijn, dat ik tot nieuwe inzichten kom!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

11 thoughts on “Rust

 1. Heerlijk in de duinen,op een duin,uitkijken naar de rondlopende damhertjes,konijnen en luisteren naar de stilte. Heerlijk,rust en ontstressen. Zalig!

 2. Heerlijk in de duinen,op een duin,uitkijken naar de rondlopende damhertjes,konijnen en luisteren naar de stilte. Heerlijk,rust en ontstressen.

  • Hallo Geert, Je hebt 2 x reactie gegeven maar dat kan ik me voorstellen, want de site is behoorlijk onderhevig aan veranderingen op dit moment. Eerder zag je direct aan de rechterkant dat dit geplaatst was. Nu wordt het wel geplaatst maar zie je zelf niet tenzij je de site refresht: dat cirkelvormige pijltje naast het site-adres!
   Oeps ik ontstress al helemaal als ik voor me zie wat jij beschrijft.. ๐Ÿ™‚

 3. De stress de deur uit lukt niet voor ieder mens, je schildklier zal maar in de war zijn. de stress komt dan vanzelf door een haperende bijnier. Je bent ook wel een beetje (heel goed trouwens) op de medische toer Loes.
  Van veel mailtjes en speeltoestellen kan je ook gestrest raken. Weer mooi neergezet. Compliment.

  • Dat klopt Zadeltas! Sommige medische zaken bevorderen stress ja. LOL bepaalde mails leveren inderdaad stress op. Dank je wel voor je compliment en fijne avond voor jullie!

  • Hallo Hannie, Je emailadres heb je ingevuld in het Naam-vakje… ๐Ÿ™‚ Wil je dit wel online hebben?
   Ja vind ik ook altijd zo’n mooi woord: gedachten laten waaien: dan zie ik wuivende takken in een lentebriesje… ๐Ÿ™‚ Dank voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *