Zelfstandigheid

Zelfstandigheid wordt soms gebruikt als alternatieve term voor zelfbeschikking of autonomie. Meestal echter duidt de term op de zelfstandigheid van het individu, tot uiting komend in vrijheid van keuze. * Of zelfstandigheid kan ook gebruikt worden in de zin van problemen of belemmeringen signaleren, en zo snel mogelijk oplossen. Alert zijn op en anticiperen op kansen, nieuwe situaties of problemen, en er in een vroeg stadium naar handelen. *

Zelfstandigheid, KrachtDeze prachtige samenvattingen heb ik gevonden bij Wikipedia. Hele volzinnen die ik jou als lezer niet wil onthouden. En waar ik eens op wil voortborduren. De afgelopen weken in vele variaties dit woord zelfstandigheid tegengekomen. En vooral bij vrouwen, maar ook bij mannen, speelt dit soms als mogelijk probleem. Zo jaren na de feministische golf. Waarin vrouwen konden doorschieten naar Dolle Mina’s.

Zelfstandigheid

Destijds was die omslag hard nodig in het bolwerk van de mannen. Als fase, als bewustwording. Je zelfstandigheid als kracht voelen. Girlpower is een fijne en leuke power in mijn ogen. Meisjes die dit in hun opvoeding al meekregen zijn toch over het algemeen meer stabiele vrouwen. Of hebben dit met meer of minder moeite kunnen verwerven. Toch?

Als relatieprobleem las ik onlangs in een tijdschrift dat na hun scheiding de mannelijke partner spoorslags voor zijn vrouw ging zorgen, toen bleek dat zij een rotziekte had gekregen. Het bleek dat ze nog stevig van elkaar hielden maar dit niet konden uiten en deze man had opnieuw overbodigheidsgevoelens na haar gezondverklaring bij haar. Vandaar… Het kwam na tijdelijke therapie en leren praten over hun gevoelens gelukkig en heel romantisch allemaal goed.

Wensen

Vooral mensen die gewend zijn anderen te helpen hebben vaak moeite met wensen uiten. Hulp vragen. Samenwerken. Iets vragen voor henzelf. Zoals ik in deze eerdere blog zelfzorg al eens memoreerde. Samenwerken wil niet direct zeggen dat je het alleen niet zou kunnen. Leunen is wat anders dan samen doen. En van beide kanten af en toe leunen: niets mis mee toch? De zelfstandige Kracht van jou, de zelfstandige Kracht van de ander, de Kracht van samen… Interessant en boeiend. Steeds opnieuw.

*Bron: Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Zelfstandigheid

 1. Beetje late reactie Loes, maar moet zeggen dat het weer interessant is neergezet, onder het schrijven zit ik ook even te leunen maar dat wil wel eens fout gaan en kan je alles weer weg gummen. Zelfstandig zijn is een mooie eigenschap en met name voor opgroeiende kids, soms te zelfstandig met de Iphone als je pas 10 jaar bent.

 2. Zelfstandigheid is zelf beslissen, zelf zorgzaamheid. Ook af en toe iets durven vragen aan een ander. Van een ander hulp aanvaarden, als het even te lastig is om het zelf te doen. Maar altijd eerst zelf je broek op proberen te houden. Ik merk nu dat het ook gewoon fijn is om een ander om hulp te vragen wat ik ook kan doen. Even de zelfstandigheid laten voor wat het is.

 3. De Woelabukkies zijn met elkaar zeer zelfstandig. In het bijzondere van hun zelfstandigheid, zijn ze van mening dat alles zelfstandig moet kunnen plaatsvinden! Het gevolg daarvan is dat nagenoeg alles mis gaat.Dat vinden zij onrechtvaardig en worden daardoor opstandig!
  Nu zijn de Woelabukkis, zoals wij wellicht weten, erg onhandig in de uitvoering van hun werkzaamheden.
  Maar toch is het raadzaam, ondanks dat je zelfstandig wilt blijven, zo nu en dan eens raad te vragen aan een ander, ongeacht wie dit is.
  Ja, dus soms ook aan een Woelabukkie. Dat zullen ze fijn vinden!

  Bollo, Woelabukkievolger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *