Kerst

Kerst 13Het lijkt vandaag al wel kerstavond, qua sfeer in de wijk. Geen knalletje te horen en er is een geweldige allesoverheersende rust neergedaald. Aparte energie. Echt om al totaal van te genieten. Of ligt het er aan dat eega en ik al vrij hebben? Wel heerlijk zo’n uitgerekt lange weekendrust tot dinsdagavond: kerstavond!

Het was vrijdag nog even stressen: er is gelukkig eindelijk veel op mijn pad gekomen dat ik nog voor kerst wilde afhebben. Deze komende weken wil ik lekker rommelen en in het moment leven. Bezoekjes plannen en een en ander achterstalligs op het gemakje afwerken. Het kostte me vrijdag echt kracht om om te schakelen, maar nu heb ik er profijt van. Berekracht.

Onze kerstboom staat half opgetuigd, dadelijk maar even aan verder werken. Maar wat voelt het heerlijk zo’n zee van tijd, voor mijn gevoel. Alleen daar al wordt ik rustig van. Al weet ik natuurlijk maar al te goed, dat ook deze weken weer voorbij gaan vliegen.

Over kerstboom gesproken: waarom worden pieken niet breder gemaakt van onderen? Zodat de top niet hoeft te worden ontkopt? Ik snap daar niks van. Alles is eco en bio wat de klok slaat en de kerstboom, met wortels en al, gekocht om te worden hergebruikt. Niet dat ons dat ooit lukt. Dat hergebruiken. We laten de boom altijd te lang staan. Kan er in januari zo slecht afstand van nemen. En de traditie is ook tot Driekoningen. Ik hecht aan traditie. Wie van mijn lezers heeft connecties met kerstpieken-makers? Om deze tip in te fluisteren? Alvast dank namens ondergetekende.

KerstboomMaar natuurlijk gaat het met Kerst niet om de kerstboom. Hoewel een sfeerverhoger. Op zijn kop of gewoon staand. De donkerste dag was gisteren en dat vieren met sfeerlicht vind ik erg mooi. Sfeer scheppen, ieder op zijn eigen wijze, met of zonder verwijzingen naar het hogere. Of het hogere met ieders eigen invulling. Met of zonder familie of gezin.

‘Crisisvrije feestdagen’ hebben eega en ik recalcitrant verzonnen op zijn kantoorkerstkaart. Dat is niet uit de lucht gegrepen. Veel mensen ervaren de kerst als moeten, als opgeklopt. En daar gaat het juist niet over. Onderhuidse of luidruchtige spanningen aan de kerstdis. Laat de rust indalen tot diep in je vezels en cellen. Dan komt de rest vanzelf wel. Ik ben er al lekker mee op weg.

Maar natuurlijk zit er in deze boodschap: ‘crisisvrije feestdagen’, een dubbele laag. De eerste echte tekenen van uit de recessie komen hangen in de lucht. Laten we deze boodschap ter harte nemen en hopen op betere tijden. Voorlopig zal menigeen de gevolgen van de recessie nog wel voelen en is de feestdis minder rijkelijk. Laat je dat niet uit het veld slaan… Ik wens je daarom nu: “Crisisvrije feestdagen”!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

12 thoughts on “Kerst

 1. Kerstmis is voor mij lekker niets moeten,ook niet meer op visite moeten,ook niet meer andere dingen moeten.Gewoon lekker doen waar ik zelf zin in heb. Dat is voor mij gewoon lekker, werkgever vroeg mij of ik wilde werken, ik heb ja gezegd mits het leuke ritjes zouden zijn, dus donderdag zit ik voor een aantal uren met een gezellige groep in Amsterdam en vrijdag wat leuke ritjes in IJmuiden en omgeving. Oud en nieuw ik zie het wel, zelf je eigen gezelligheid creëren en niet afhankelijk zijn van een ander is RUST.

 2. Lekker helder Loesepoes
  Doorgaan met de ingeslagen weg
  Kon het maar het hele jaar kerst blijven

  Wens jullie fijne en rustigge feestdagen

  Groetjes. Broertje

 3. Kerst bij woelabukkies.

  De woelabukkies is een stam van aardige, maar een beetje domme en onhandige pechvogels.
  Zij wonen ergens dichtbij en ver van ons weg.
  Doe je best en dan komt de rest is hun credo!
  De techniek van de hedendaagse maatschappij is ook niet aan hun voorbij gegaan, maar optimaal daarvan profiteren, lukt hen niet.
  Een lekke band plakken van een fiets wordt eerst besproken in de vergadering van de stamhoofden. Er wordt dan een plakker aangewezen met 4 assistenten. Als de eerste plakker gewond raakt doordat, bijvoorbeeld, hij uitschiet met de bandenlichter, kan een ander het overnemen. Na drie pogingen is het meestal wel gelukt door de derde assistent. De vierde assistent is dan nodig voor het vervoer van de gewonden naar de EHBO post! Dit is ook niet zonder enig risico, want de wegen bij woelabukkies zijn slecht, omdat men het maar niet onder de knie krijgt een weg egaal te asfalteren.
  Met kerst kappen zij, niet ontbloot van gevaar, altijd kerstbomen in hun bos!
  De hakbijlen zitten, door hun onhandigheid, niet altijd goed vast aan de steel, waardoor de bijl soms een projectiel wordt die verwondingen aanbrengt.
  Maar ja, hun intenties zijn zuiver en hun geloof is onwrikbaar.
  De Here Jezus heeft daarom een speciaal plekje voor hen. Uiteraard zijn alle mensen hem lief maar de woelabukkies zijn voor hen als kinderen in het geloof!
  Zalig zijn zij die geloven, zonder maar steeds te vragen en te haarkloven! 🙂

  Kerstbollo.

 4. Kerst is m.i. het mooist als het wordt gevierd zoals na het overlijden van iemand op het Spaanse platteland.Klinkt dit vreemd??Ja,dat begrijp ik en daarom zal ik het nader verklaren:in Spanje wordt iemand na zijn overlijden,indien mogelijk,binnen 24 uur begraven.In de tijd tussen het overlijden en het ter aarde bestellen ligt de overledene opgebaard in de huiskamer en staat de voordeur letterlijk permanent open en is het een komen en gaan van heel veel mensen en is het zelfs niet eens ongezellig.Er wordt veel gepraat,gegeten en gedronken,bijna tot het moment dat de kist het huis voor de laatste keer verlaat.Ik heb ooit ook eens een KERSTdag op deze wijze bij thuisgevierd en vond dit zeer geslaagd:iedereen mocht komen,niemand hoefde te komen.Niemand kon zich buitengesloten of beledigd voelen.Prettige bijzonderheid bij mij thuis was,dat er toen GEEN kist in huis stond…..

  • Wat een bijzonder verhaal Erik! Lijkt me wel een overweldigende ervaring zo’n overlijden, zo snel. Vallen de mensen daarna niet in een gat?
   Veel bezoek gehad die kerst? Leuk idee! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *