Opkikker

Een goed gekozen compliment is een echte opkikker. Timing en omstandigheden zijn belangrijk. Maar wat minstens zo belangrijk is, zo niet belangrijker, is of de ontvanger ervoor open kan staan. Al wegwuivend is het moment verdwenen. En de kracht. En de intentie.

Van de week kreeg ik het mooie compliment per mail dat ik geestelijk zo gegroeid ben. Ja ik heb het zeker onthouden! Op dat moment was ik echter in somberte gehuld. Dus had in mezelf heel veel er tegenin te brengen. Zo in mezelf kraakte ik het compliment weer af. Maar uiteraard weet ik dat er betere tijden komen, en onthoud ik het voor de zekerheid toch maar. En nu ben ik er heel blij mee. Dank complimentenmaker…

Zoals ik al eens eerder schreef is feedback de smeerolie in het sociale verkeer. Maar alleen als het gemeend is en aankomt. Uiteraard zowel positief als negatief. Want ook negatief kan het je aanzetten tot beter je best doen. Een compliment is weer een aparte categorie daarin. Je laat zien dat je de ander ziet, serieus neemt en waardeert! En wie wil niet gezien, gekend en gewaardeerd worden?

Vaak is er geen tot weinig ruimte voor een compliment in een slechte sfeer. Terwijl het de boel zo kan opleuken. Het komt op zo’n moment niet eens in je op. Probeer het toch eens! Wel even pas op de plaats maken en je niet laten meeslepen met de waan van het moment.

In roerige tijden, kon ik echt kracht halen uit een compliment dat men er vertrouwen in had, dat ik de problemen zou overwinnen. Jee toen keek ik er wel even anders tegenaan! Geen bergen maar behapbare stappen, die je dient te zetten. Positief.

En dan hebben we het niet gehad over een glimlach. Een zacht soort compliment. Zonder woorden. Scoort of geeft u er weleens een op straat van of aan een totale vreemde? De ultieme opkikker! Even contact. En daar draait het allemaal om.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

9 thoughts on “Opkikker

 1. Ein kleines Kompliment hört jede Frau so gern!Ik weet het,Loes,je bent een produkt van de jaren 50 en daarom zal je dit citaat zeker bekend voorkomen.Toch ben jij het waarschijnlijk wel met mij eens,dat je soms echt “Mist gebaut”(sorry aan de germanofoben onder de lezers….) hebt en een compliment op dat moment geheel anders moet inschatten.Op dat moment is een negatieve,doch daardoor mogelijk wel opbouwende kritiek toch veel meer welgevallig?Maar in het algemeen is het waar:een positief woord kan wonderen doen,en jij verdient meer dan één positief woord,hoor!Maar je kent ongetwijfeld ook de visie van ons aller stamvader,Wilem van Oranje-Nassau:weest behoedzaam met Uw vrienden en respecteert Uw vijand.Ik heb de betekenis daarvan vooral dit jaar heel goed begrepen!!Overigens,zonder dubbele bodem,Loes,je blijft een warm plekje in mijn hart houden.

 2. Een opkikker, een compliment over het wel en wee in je leven? Als je het stuk van Loes leest wordt je al vrolijk en dat is een heel groot compliment voor Loes.
  Klasse weer.
  Zadeltas

 3. Je bent heel productief de laatste dagen! Leuk hoor.
  En ik kan er nooit genoeg van krijgen….. van complimenten krijgen!
  En van je blogs!
  Benieuwd waar de volgende over zal gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *