Balans

Vorige week na het schrijven van ‘Spijt’ kreeg ik een waardevolle aanvulling, via een mooi Twitter’gesprek’. Ook in het rouwen en met spijt en schuldgevoelens dien je te letten op je balans. Al kun je een tijdje ‘van de wereld’ zijn. En houdt de omgeving er veelal wel rekening mee. Spijt en schuldgevoelens kunnen, hoeft niet, soms zo doorvreten. Zo onderaards de boel verzieken. Je stemming verzieken. Onrust veroorzaken.

BalansDe Twitterdame meldde dat zij een mooi handvat heeft voor spijt. Om dat in balans te proberen te verwerken. Haar manier is: aankijken, leerpunt, wat kun je er nog mee en toestemming tot laten gaan. Vergeven en loslaten liggen erg dicht bij elkaar.

Het komt dus neer op actief opstellen en ermee aan de slag gaan. Al meldde een heer dat spijtgevoelens onnodig zijn. En brengt hij onder de aandacht dat je kunt kijken naar of je het willens en wetens zo hebt bedoeld. Mooie aanvulling. Niemand heeft een totaal overzicht en ‘fouten’ die je mogelijk hebt gemaakt, kunnen spijtgevoelens opleveren. Niks mis mee, niets menselijks is ons vreemd. Leren is belangrijk.

Een andere tip is om met diegene te praten. En ja daar ligt nu juist vaak een drempel. Toch doen, hoe moeilijk ook, wordt door een dierbare van mij geadviseerd. Daarna ga je huppelend door het leven.

Spijt naar een overledene toe ligt al iets gecompliceerder. Delen met anderen, als je over de drempel bent. Of schrijf een brief als de drempel te hoog ligt. Laat daarna de brief rusten. En lees hem nog eens terug op een rustig moment. Als je eraan toe bent zou je kunnen overwegen hem te verbranden. Teruggeven aan de elementen. Zelf vind ik dit erg mooi.

Ach er zijn vele wegen die naar Rome leiden, om maar eens een gezegde van stal te halen. Veelal is je innerlijk kompas je gids. Zoek je wegen en vind je die ook. Duiken onverwachte mogelijkheden op. In het avontuur dat leven heet. Kunnen we van elkaar leren. Maar waar het om gaat is dat we graag allemaal in balans zijn. Toch? Al hebben  gevoelens nogal eens tijd en rijping nodig.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

2 thoughts on “Balans

 1. Je zal maar zo’n mooi, geheel in balans zijnde stuk schrijven, komt Baas Bollo met een aan Baas Bollo gerelateerde balans van de Woelabukkies. Vorige week zag ik Flippie Flup Flap die behoorlijk uit balans was, mogelijk wat draaierig van het geld tellen. Dus Baas Bollo, steek een helpende hand uit, niet naar Truusje Kruisvocht. En ja, lezen van Mindel Blog is een genot, geeft inspiratie.

 2. Ook de Woelabukkies zoeken nog steeds naar hun balans.
  Allereerst zijn de uitslagen van de verkiezingen nog steeds niet compleet. Er zijn met het tellen van de stemmen enorm veel fouten gemaakt.
  Daardoor klopt het dus niet.
  Wel is er inmiddels een interim bestuur aangesteld van de drie wijzen (nou ja, voorzover dit mogelijk is) Woelabukkies, t.w. Pietje Woelapoep, Truusje Kruisvocht en
  Jantje Broekhoest. Rekenen en schrijven en lezen beheersen zij volkomen; althans dat beweren zij.
  Als eerste daad van handelen hebben zij Flippie Flup Flap weer bereid gevonden om hen te helpen bij het stemmen tellen. Anders gaat dit echt niet lukken.
  Daarnaast moeten zij de financiele en bestuurlijke balans onpstellen om te weten te komen hoe de Woelabukkies er voorstaan. De eerste voortekensi zijn niet best omdat nu al blijkt dat de schatkist niet veel woelabukkie-eurootjes meer bevat, terwijl geheel Woelabukkiedam aan renovatie toe is.
  De Balans is hier in elk geval niet in evenwicht. Volgende keer meer, wordt dus vervolgd. Overigens lezen de Woelabukkies de blogs van Mindel met veel plezier; zij kijken er elke week weer naar uit. In elk geval begrijpen zij het een beetje met hun kleine, maar wel godvruchtige, hersenpannetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *