Initiatief

Je hebt mensen en fietsbellen. Verhaalde onze veelgehoorde tienerkreet. Een kreet die ik nooit meer hoor, maar waar ik nog steeds om moet lachen. Tegenwoordig hoor ik straattaal als ‘spangen’. Nee, nee niet die leuke tv-serie! Zonder hoofdletter, bedoelen de jongeren volgens mij ‘dissen’. Wat zoveel wil zeggen als irriteren, treiteren, op stang jagen. Als ik het goed heb begrepen.

Fietsbel verroestFietsbellen dus. Fietsbellen waren niet je soort. Ging je niet mee om, en kon je je lekker tegen afzetten. Je kon zo maar fietsbel worden. Maar je kreeg het zelf meestal niet te horen. Ooit heb ik letterlijk iemand met een fietsbel in zijn hand zien rondrennen. Echt. Humor van de bovenste plank. En maar bellen. Ver voor de mobieltjestijd. Als je mijn snelle associatie begrijpt.

Fietsbellen toonden veel lawaai en weinig wol. Om een variant te gebruiken van een uitdrukking. Praatgrage types, waar je niets aan had. Veel beloftes, weinig om op te bouwen. En initiatieven ontwikkelen: ho maar! Praten erover, meer niet. Luchtkastelen te over, plannen genoeg, soms een halve poging tot realiseren. Soms anderhalve poging. Maar inspannen om een doel te bereiken: oh nee. Het mocht niet op werken lijken. Beloftes: dat wel.

initiatiefInitiatief nemen is eigenlijk ook niet altijd makkelijk. Ooit heb ik jaren gewacht op een uitnodiging van het toenmalige Arbeidsbureau. Nooit gekomen. Tot ik hoorde dat je gewoon kunt vragen om een arbeidsbemiddelingsgesprek. Jee had ik dat eerder geweten. Bij klusjesmannen moet je ook erg veel initiatief tonen. Hier ten lande valt het nog mee, als ik verhalen hoor over het buitenland, maar ze zijn je opdracht vaak snel vergeten. Of het juiste tijdstip. De goede niet te na gesproken. Die ik koester.

Zelf had ik voor de zomer opeens tijd over. En sprong, initiatiefrijk, in op kansen. En nu moet ik weer begrenzen. Mijn prio’s stellen. En dat valt niet mee. Er is weer zoveel op mijn pad gekomen. Maar als ik er juist over nadenk, heb ik kansen aangegrepen om initiatieven te ontplooien. Of initiatieven genomen, omdat ik kansen rook. Nou ja, hoe het ook zij: ik heb het te druk. En ben weer eens op de rem aan het trappen. Te versnipperde doelen komt vast niets van terecht.

Initiatieven nemen: mooi, maar je moet geen fietsbel worden!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

10 thoughts on “Initiatief

 1. Weinig aan toe te voegen eigenlijk. kan mij nog erg veel herinneren en dat het een gezegde was, die men druk bezigde. Tegenwoordig hoor je veel andere uitdrukkingen, waar je de betekenis niet altijd meer van begrijp en snap. Maar zolang ze een ander niet beschadigen met deze straattaal vind ik het wel gezellig.

   • Ik weet niet wat stiel betekent, maar woorden zoals gekanker vind ik wel oké om te gebruiken.
    Bemoeizuchtig geklaag rolt gewoon niet zo lekker van de tong, maar ik ben het met je eens dat het wel heer erg klinkt als de ziekte Kanker.
    Het gebeurt ook andersom natuurlijk, Dat mensen met het syndroom van down “Mongolen” worden genoemd. (Naar de bevolking van mongolie vernoemd?)

    • Stiel: niet gebruikelijk, niet mijn stijl… 🙂
     Geen idee waar Mongolen vandaan komen als woord, dat het een scheldwoord is, is duidelijk. Maar Indiër of zo is toch geen scheldwoord??? 🙂

 2. Je hebt niet alleen mensen of fietsbellen, maar je hebt ook de uitdrukking “je hebt mensen en gevulde koeken”.
  Volgens mij liggen de betekenissen van de twee uitsrukkingen in elkaars verlengde.
  Het is inderdaad een feit dat de fietsbellen of gevulde koeken veel ouwehoeren over hoe het zou moeten, maar uiteindelijk geen initiaf nemen om dit te bewerkstelligen.

  In de jaren 70 werden deze types ook wel salon-socialisten genoemd.
  Lekker links lullen en (veelal na de voltooide studie) zakken vullen!
  Voorbeelden zijn er genoeg, kijk maar onder andere naar oud parlementariers ter linker zijde naar zijn of haar carrieres in de de afgelopen jaren!
  Voorbeelden genoeg!

  Op naar een nieuw initiatief: Laten wij de bovenkant van de fietsbel eens in het water gooien, de gevulde koeken vermalen en de stoeen in de linkse salon bij de kraak zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *