Maakbaar leven?

Niemand vraagt om ziekte, tegenslag of teleurstelling. Toch geloof jij ook in een maakbaar gelukkig leven, toch? We praten elkaar aan, dat we recht hebben op succes en geluk. Nee, we zijn ervan overtuigd. Degene die onfortuinlijker is, ziek wordt, zijn werk verliest, om maar een tegenslag te noemen, is een loser. Oh oh oh wat zijn er hier dan veel losers. Neem alleen al de werkeloosheidscijfers. En gezondheid is ook al niet te koop.  

Zelf heb ik jarenlang tegenslag gehad. Gevoeligheid voor burn out. En hiermee kom ik uit de kast. Hardnekkig steeds opnieuw in dezelfde valkuil lopen door opnieuw teveel hooi op mijn vork te nemen. Mijn zienswijze op een maakbaar leven is dan ook drastisch veranderd in de loop der jaren. En ziedaar: ik vond mijn kracht. Met grenzen. Hoopvol en iets om uitermate dankbaar voor te zijn! En verbaasd dat het leven met een beetje energiebeperking zoveel makkelijker gaat, als je eraan toegeeft. Maar ik ben nog altijd gedreven en heb nog altijd ambitie. En dat hoeft elkaar niet in de weg te zitten.

Succes is relatief. Het gaat er om, dat je een doel hebt en daarmee in een goede flow komt. Heb je momenteel geen doel: geen nood. Houd oren en ogen open en kijk waar je kunt aansluiten. Iets kunt betekenen voor de medemens. Wat bij je past. Een warme glimlach of handdruk is met geen geld te koop. Maar kan zoveel goed doen. Aandacht voor je medemens.

Af en toe tegenslag maakt nederig, en geeft je nieuwe kansen. Nieuwe kansen? Ja als je het aandurft met jezelf en je eigen gevoelens aan de slag te gaan. Tijd en rust neemt. En steun vraagt waar je die nodig hebt! Je gevoelens en behoeften serieus neemt en uit. Een maakbaar leven is er niet, wel een flexibel leven. Een anticiperend leven. Ik wens je van hieruit een nieuwe uitdaging in dit spiksplinternieuwe jaar.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerde berichten:

8 thoughts on “Maakbaar leven?

 1. Maakbaar, of (realiseren)maken van onderlingen relaties, daar ben je een specialist in. Alweer zo’n filosofie van een kenner, echt Loes.
  Speciale groeten van Zadeltas

 2. Ja, ja, ik weet precies waar je het over hebt. Soms worden de woorden je uit de mond genomen, zie voorgaande commentaren. Knap gedaan.

 3. Lieve Loes, wat een ware woorden heb je toch weer geschreven. Jij kunt de dingen heerlijk relativeren en zeker waar: gezondheid is niet te koop! Je hebt de spijker op z’n kop geslagen. Het is toch heerlijk om open te staan voor anderen, want dat geeft alijd een wisselwerking en af en toe wat gas terugnemen is zeker goed. Je krijgt wederom een dikke pluim voor dit stuk! Liefs Leny

 4. Helemaal eens met het voorgaande commentaar Loes. Geweldig !!!
  En (zakelijk) succes is inderdaad relatief……want wat heb je eraan als je door je harde werken ‘ziek’ wordt (burn-out of een hartaanval etc.). Helemaal NIETS !!! Maar ooooh…Loes, wat is het toch vaak moeilijk om dat ‘relatieve’ te zien, want zoiets zit vaak gebakken in je (karakter) of niet en kom daar maar eens vanaf. En alle mensen met verantwoordelijksheidsgevoel herkennen dit, denk ik!
  Maar door je er bewust van te zijn, waar het nu werkelijk om gaat in dit leven (zoals o.a. een warme glimlach…), kom je al een heel eind, denk ik. Dus…DANK LOES, voor je prachtig geschreven en ‘zeer ware’ (althans voor mij!) bloq.
  Warme groetjes van Linda

 5. Whooooow Loes, deze komt binnen!!!!!!!
  Ik dacht je te kennen maar wist niet dat je zo een klapper kunt maken.
  De vorige keer had je het over ‘n paarltje, maar dit is een snoer vol.
  Deze zou je in kunnen lijsten voor het afremmen van (te) abitieuse mensen en voor hen bij wie het een tijdje tegen zit.
  Echt geweldig 10+ 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *