Moederdag

De dagelijkse gedachte van vandaag is, toepasselijk op Moederdag: “Moeders vormen een onverbrekelijke ketting, die de wereld bijeen houdt”. Pam Brown. Oeps wat doe je dan als niet-moeder, met een al jaren overleden moeder? Om precies te zijn: dit jaar elf jaar. Daar ga ik me toch even aan wagen. Aan dit onderwerp.

MoederHeikel punt ja, want ik schijn er “overheen” te moeten zijn. Van de buitenwereld en van de maatschappij. Niets zo gek als een algemeen gehoorde mening, want helaas, pindakaas, de wond van kinderloosheid kan zomaar weer openspringen. Op voor mij onvoorspelbare momenten. En niet dat er nu met Moederdag iets openspringt, maar het is wel weer zo’n momentje. Waarop ik er bij stilsta.

De tijdschriften van vorige week, bol van de nakende Moederdag, heb ik maar met rust gelaten. Je hoeft jezelf niet te pesten toch? Keuzes maken heet dat dan netjes. Maar ook de reclame op tv doet een duit in het zakje. Een heftige duit soms. Zodat niemand deze dag kan vergeten. En ja: eega heeft voor mij echt een bos bloemen gekocht. Waarom niet? En ja: ik ga ze zo dadelijk leuk in een vaas zetten. Want natuurlijk ben ik blij met het leven.

Verwerken is niet lineair, schreef laatst een coach naar me. En ja dat kan ik beamen. Zonder in details te treden, was de wond vorig jaar, weer open. Een litteken dat je aanraakt doet opnieuw pijn. En ik schrok, was ermee overvallen. Mezelf afvragend of dit “normaal” was. Of het dan nooit overgaat. Na relatief rustige jaren op dit gebied, en tot op de bodem te hebben verwerkt.

De weg terug naar heling en rust, ging relatief snel. Want ja die paden had ik allang bewandeld. Ze waren begaanbaar geworden, zeg maar. Ik hoefde er alleen maar, opnieuw overheen te lopen. En dat heb ik gedaan. En zo wil ik mijn statement doen, dat een plekje vinden voor diep verdriet, niet statisch is, maar altijd in beweging.

Zullen wij als niet-moeders, en OK, ook als moeders, niet-vaders, of vaders, jongeren, kinderen, ouderen, singles etc. gezamenlijk de gedachte van vandaag veranderen in: “Liefde vormt een onverbrekelijke ketting, die de wereld bijeen houdt”?….  

Print Friendly, PDF & Email

23 thoughts on “Moederdag

 1. Oh Loes, wat heb je mij weer geraakt door jouw woorden!

  Zo DIEP en WAAR geleefd!:
  “Liefde vormt een onverbrekelijke ketting”!

  Allesomvattend, ja de essentie van ons bestaan! En dat is LEVEN
  !
  En dat breng jij zo mooi naar voren!
  Dank je Loes!

 2. Lieve Loes&jJan.
  Het zijn altijd hele moeilijke hobbels,die we op ons levenspad tegen komen.We wensen jullie veel sterkte wijsheid en GELUK.
  HEEL VEEL LIEFDE. RIET&JANxxxxx

 3. En wat moet ik er dan nog aan toe voegen? Helemaal niets meer,alles is al gezegd en geschreven. Maar ja, daarvoor is het ook maandag, want dan lees ik de blog van Mindel, dan heb ik er even de tijd voor.Maar ook ik ben moederdag weer goed door gekomen, ondanks dat moeder al ruim 27 jaar terug is overleden en ik haar toch ook zo nu en dan ineens mis, evenals haar moeder een schat van een oma. Enige dagen terug reed ik voor het werk door Den-Haag over de Gouveneurlaan waar oma in de buurt woonde en ik dacht in eens met wat vochtige ogen aan dat lieve mens dat er niet meer is en de fijne tijd die ik (we) met haar hebben gehad, ik werd er door overvallen.Maar ook boven word moederdag gevierd,want ook mijn zus Evelien is daar.

 4. Ik prijs me erg gelukkig dat ik ooit besloten heb mijn leven niet te laten verpesten door het geen-moeder-zijn.
  Veel aandacht gegeven aan de kinderen om ons heen. En ja, deze aandacht krijgen we, nu ze volwassen zijn en zelf kleine kindren hebben, weer terug.
  En het is fijn om zo weer middenin het leven te staan.

 5. Truusje Kruisvocht heeft mij gebeld, ze rapporteerde dat sinds kort de kalender is aangepast en dat er vandaag best wat te vieren valt. Met veel warmte in haar stem vertelde ze ook dat sinds gisteren tijdelijk het internet beschikbaar was. Ze begon zachtjes te huilen toen ze over dat warme verhaal begon te vertellen dat ze had gelezen, het ging over Moederdag geschreven door een fee, ja zo noemde ze Mindel. Ik antwoorde haar dat ik nog net niet hoefde te snikken toen ik het Moederdag verhaal las, knap gedaan. Ze hing op en ik heb nog maar een keer het mooie Moederdag verhaal gelezen.

 6. Lieve Loes, Dankjewel voor je prachtige moederdagblog, wat een fijn hart onder de riem…Zoals mijn lieve vriendin iedereen wenste, wens ik ook jou… Happy morther’s day for all the morthershearts out there… Liefs Eline X

 7. Ha lieve Loes,
  Je hebt helemaal gelijk om hier zo je statement te doen. En waar het werkelijk om gaat is natuurlijk LIEFDE !! En liefde betreft iedereen en alle mensen (en dieren). En lijkt mij helemaal prima om moederdag, vaderdag, secretaressedag etc. etc. om te toveren tot LIEFDE-DAG, een dag voor ALLE MENSEN !!! Laten we dat maar doen Loes, want al die ‘speciale’ dagen zijn eigenlijk vooral uitgevonden door de commercie vind ik en mogen ze wat mij betreft afschaffen. Of ga ik dan weer te ver en mag ik dat niet zeggen…….maar lijkt mij wel leuk om al dit soort dagen te veranderen in LIEFDE-dagen !! Ik denk in ieder geval aan je/jullie. Sterkte !! LOL

 8. De Woelabukkies vieren geen Moederdag, zij kunnen dit niet altijd onthouden.
  Allereerst zijn zij niet erg goed in klokkijken. Ook de juiste datum bepalen via de kalender is niet hun sterkste kant.
  Als het gaat sneeuwen, al is het in november, zijn zij in staat om kerstmis te gaan vieren! Zo kan het dan ook zijn dat de Woelabukkies op 25 en 26 december geen kerstfeest vieren omdat ze het vergeten zijn. Als het daarna op 30 december gaat sneeuwen, dan gaan zij pas kerst vieren, om er op de 31e achter te komen dat het ook oudjaar is.
  Nou ja, zeggen zij dan, “pech gehad, dan vieren wij kerst en oudjaar maar tesamen”.
  Nu is het nieuwe hoofd van de Woelabukkies, Truusje Kruisvocht (getrouwd met Pietje Woelapoep, gemeente- secretaris van de Woelabukkiedam) van plan grote veranderingen te laten realiseren in het doen en laten van de Woelabukkies. In het bijzonder dat zij wat slimmer worden!
  Daarbij moeten wij wel bedenken dat Truusje het werk en denk niveau heeft van de spinazieacademie met bijles. Pietje Woelapoep daarentegen heeft ongeveer hetzelfde het werken denkniveau, maar is wel in bezit van het diploma “Veilig verkeer met de autoped” . Een zorgvuldig menneke dus!

  Om het allemaal wat soepeler bij de Woelabukkies te laten verlopen, overweegt Truusje K. om een extern-deskundige in te huren.
  Na enige discussie (’t duurde weer een week!!) in het dagelijks management overleg, is besloten om Baas Bollo te vragen voor de inhoudelijke zaken en Flippie Flup Flap voor de technische zaken.
  Beide “deskundigen” beraden zich of zij de opdracht zullen aanvaarden.
  Met name hebben zij moeite met het feit dat het, volgens de Woelabukkies, een eervolle en verheffende opdracht is , waarvoor helaas geen budget beschikbaar is!
  Nou ja…”uitgekookt” zijn die Woelabukkies wel, maar dat zullen zij (zogenaamd) wel weer niet begrijpen!

  De groeten van Baas Bollo,
  Manager Woelabukkie-zaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *